Fasolada grecka to jedno z podstawowych greckich dań narodowych. W mojej bazie przepisów znajdziecie już co prawda przepis jak ją przygotować, ale poniżej chcę Wam przedstawić wersję abolutnie podstawową. Nie ma tutaj żadnych przypraw ponad sól i pieprz, są za to świeże warzywa i suszona, drobna fasola. Z fasoladą jest trochę tak, jak z naszym bigosem, czy fasolką po bretońsku – wersji i odmian jest tyle, ile kuchni, w których są przygotowywane. Warto eksperymentować, ale fasolada grecka w wersji podstawowej jest chyba… najlepsza.

 

FASOLADA GRECKA

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów drobnej, suszonej fasolki;
  • 1-2 pomidory;
  • 1 marchewka;
  • 1 czerwona cebula;
  • dymka;
  • natka pietruszki;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Fasolkę przepłucz pod bieżącą wodą, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz gaz pod garnkiem i gotuj fasolkę 10 minut.

 

3. Marchewkę pokrój w plasterki, cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

 

4. Pomidory pokrój również w drobną kostkę – jeżeli wolisz uprzednio pozbaw je skórki.

 

5. Dymkę i natkę pietruszki drobno posiekaj.

 

6. Wszystkie składniki już gotowe, można więc przystąpić do sedna. Jedna uwaga – nie potrafię Wam podać dokładnych ilości warzyw. Spróbujcie dodać je według własnego uznania… Podane ilości są orientacyjne.

 

7. Przegotowaną fasolę odcedź i odstaw na bok.

 

8. W garnku rozgrzej nieco oliwy i wrzuć posiekaną cebulę. Smaż ją chwilę, aż się lekko zeszkli.

 

9. Do zeszklonej cebuli wrzuć podgotowaną, odcedzoną fasolkę. Smaż 2-3 minuty często mieszając.

 

10. Do garnka z przesmażoną fasolą wrzuć marchewkę, dymkę i natkę pietruszki. Mieszając dosyć często smaż wszystko kolejne 2-3 minuty.

 

11. Dodaj posiekane pomidory.

 

12. Zamieszaj i smaż wszystko 2-3 minuty.

 

13. Do przesmażonych warzyw wlej gorącą wodę – tyle, aby uzyskać żądaną gęstość dania plus naddatek na odparowanie płynu podczas gotowania fasolady. Oczywiście zawsze możesz dolać wody na późniejszym etapie, ale spowoduje to częściową utratę smaku dania. Lepiej od razu wlać nieco więcej wody, oczywiście z umiarem 😉

 

14. Gotuj fasoladę około 1 godziny, aż fasolka zmięknie. Gdy tak się stanie dopraw zupę solą i świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie wlej jeszcze do niej 2-3 łyżki oliwy. Fasolada grecka gotowa.

 

15. Fasolada grecka w wersji podstawowej zaskakuje. Trudno uwierzyć, że można zrobić absolutnie fantastyczną fasolówkę bez … dobrej wędzonki.

 

16. Co powiesz na miskę przepysznej fasolówki w chłodne, jesienne albo zimowe popołudnie? Bo ja jestem na TAK.

Wypróbuj koniecznie również moją inną wersję FASOLADA – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *