FASOLADA fasolka na gęsto po grecku

Fasolada to można by rzec grecki odpowiednik „naszej” fasolki po bretońsku. Oczywiście w zarysie i formie, ponieważ smak fasolady jest jednak zupełnie inny. Moja fasolada w dodatku ma lekki „skręt” w stronę mojej ukochanej Krety, stąd dodatek do niej świeżego fenkuła i suchej przyprawy z jego dodatkiem. Zachęcam Was do częstszego spożywania fenkula, bo jego smak jest niepowtarzalny. Wykorzystać go można pod wieloma postaciami. A to w sałatce, a to do risotto, a to w zupie, no i oczywiście w fasoladzie…

 

FASOLADA

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram świeżej fasolki lub 500 gramów suszonej;
  • 2 cebule;
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 1 marchewka;
  • 2 łodygi selera naciowego;
  • pół bulwy świeżego fenkuła;
  • natka pietruszki;
  • 2 liście laurowe;
  • kilka ziaren ziela angielskiego;
  • oliwa extra vergine;
  • ocet winny;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

FASOLADA fasolka na gęsto po grecku

 

2. Fasolkę wypłucz, przełóż do garnka, zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Następnie wylej wodę, fasolkę zalej 2 litrami świeżej, zimnej wody i postaw z powrotem garnek na gaz. Doprowadź do wrzenia.

FASOLADA fasolka na gęsto po grecku

 

3. Zmniejsz gaz pod garnkiem. Dodaj do fasolki 2 liście laurowe, połowę pokrojonej w plasterki marchewki, ziele angielskie i 1 łyżeczkę pieprzu w ziarnach. Gotuj fasolkę do miękkości na wolnym ogniu. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę drugą połowę marchewki i seler naciowy.

FASOLADA fasolka na gęsto po grecku

 

4. W drobną kostkę pokrój również cebulę; jeżeli wolisz użyj szalotki lub czerwonej cebuli – są łagodniejsze w smaku.

FASOLADA fasolka na gęsto po grecku

 

5. Pokrój w drobną kostkę również bulwę fenkuła.

FASOLADA fasolka na gęsto po grecku

 

6. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojone cebulę, fenkuła, marchewkę i seler naciowy. Smaż warzywa na wolnym ogniu około 10 minut. Warzywa nie mają się zrumienić, a ich powolne, długie smażenie ma uwolnić ich smak.

FASOLADA fasolka na gęsto po grecku

 

7. Jeżeli lubisz (tak, jak ja) koper włoski również ten suszony możesz go dodać w tym momencie do smażonych warzyw. Wspaniale podkręci on smak fasolady.

FASOLADA fasolka na gęsto po grecku

 

8. Gdy warzywa są już odpowiednio przesmażone dodaj do nich 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego.

UWAGA: Nie przesadź z ilością koncentratu pomidorowego, bo zupa straci swój smak.

FASOLADA fasolka na gęsto po grecku

 

9. Przesmaż koncentrat z warzywami, a następnie przełóż wszystko do gotującej się fasolki (musi być miękka). Uzupełnij wodę, jeżeli to konieczne i gotuj całość 5-10 minut.

FASOLADA fasolka na gęsto po grecku

 

10. Pora ostatecznie doprawić zupę – potrzebny będzie dobry ocet winny. Wlej go 1-2 łyżki do fasolki.

FASOLADA fasolka na gęsto po grecku

 

11. W Grecji, a już na Krecie tym bardziej, bez oliwy extra vergine ani rusz 😉 Wlej do fasolki 1-2 łyżki najlepszej, jaką posiadasz.

FASOLADA fasolka na gęsto po grecku

 

12. Dopraw fasolkę solą i świeżo zmielonym pieprzem, jeżeli to konieczne. Gdy fasolka jest gotowa na koniec wrzuć posiekany nieduży pęczek natki pietruszki.

FASOLADA fasolka na gęsto po grecku

 

13. Fasolada to gęsta, zawiesista i pożywna potrawka. Smakuje liściem laurowym, zielem angielskim i fenkułem, a „przełamana” oliwą extra vergine i octem winnym przenosi nas  duchowo nad Morze Śródziemne. Ot, trochę słonecznej Grecji na talerzu…

FASOLADA fasolka na gęsto po grecku

Spróbuj FASOLADĘ  w innej wersji <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *