falafel

Falafel, czyli kotlecik z ciecierzycy to ikona kuchni ulicznej (street food) państw Bliskiego Wschodu leżących w rejonie basenu Morza śródziemnego. Kupicie je na każdym rogu w Egipcie, Izraelu, Palestynie, Syrii, Libanie, Turcji itp.. Dostaniecie je na talerzu wraz z różnymi dodatkami, dostaniecie je w picie (rodzaj płaskiego chlebka) z podobnymi dodatkami, co na talerzu. Przygotowanie falafeli jest proste i szybkie, pamiętać jednak należy o namoczeniu przez noc ciecierzycy. I pamiętajcie, prawdziwe falafele przyrządza się tylko z surowej ciecierzycy. Ani puszkowa, ani gotowana nie wchodzą w grę.

 

FALAFEL

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów suchej ciecierzycy;
  • soda oczyszczona;
  • duży pęczek natki pietruszki;
  • duży pęczek świeżej kolendry;
  • mielony kmin rzymski;
  • mielona kolendra;
  • mielona ostra papryka lub świeża papryczka chilli;
  • główka czosnku;
  • olej roślinny do smażenia;
  • mąka pszenna (opcja);
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Zanim zaczniesz przygotowywać falafele pomyśl, z jakimi dodatkami je podasz. Po pierwsze nie powinno zabraknąć chlebka arabskiego (pita). Po drugie powinny znaleźć się kiszonki, np. rzepa barwiona sokiem z buraka, pikle i ostre papryczki peperoni. Po trzecie koniecznie hummus, czyli pasta z ciecierzycy z tahini oraz harissa, czyli bardzo ostra pasta paprykowa. Po czwarte sałatka z: natki pietruszki, świeżej kolendry, świeżego ogórka, rzodkiewki, mięty – skropiona sokiem z cytryny (a jeszcze lepiej posypana sumakiem). Tahiną z sokiem z cytryny zaś możesz skropić gotowe kotleciki. Wszystkie powyższe składniki kupisz w sklepach arabskich, które znajdziesz w dużych miastach. Jeśli nie ma takiego u Ciebie możesz te produkty kupić np. przez internet, ewentualnie zastosuj swoje składniki zamienne pod warunkiem zachowania zróżnicowania smakowego, jak wyżej.

 

3. Głównym składnikiem kotlecików z ciecierzycy, czyli falafeli jest, co nie jest zaskoczeniem, ciecierzyca. Idealnie, jeżeli kupisz turecką – nadaje się po prostu najlepiej do przygotowania tego dania. Dzień przed przyrządzaniem falafeli włóż ciecierzycę do dużego garnka, zalej zimną wodą, wsyp szczyptę sody oczyszczonej i pozostaw do namoczenia na całą noc. Wody musi być sporo, ponieważ sucha ciecierzyca zwiększy swoją objętość 2-3 krotnie.

UWAGA: Oryginalne, najlepsze falafele wychodzą tylko z suszonej ciecierzycy.

 

4. Na drugi dzień odcedź ciecierzycę, opłucz krótko pod bieżącą wodą i bardzo dobrze odsącz z wody. Następnie zmiel ją w …maszynce do mielenia mięsa i umieść w dużej misce. Uwierz, maszynka do mięsa to najlepsze urządzenie do zmielenia ciecierzycy w tym przypadku.

UWAGA: Maszynka do mięsa to świetny sposób na zmielenie ciecierzycy ba falafele.

 

5. Przygotuj czosnek; na taką ilość ciecierzycy ja daję około 8 ząbków. Sporych ząbków.

 

6. Czosnek obierz, przepuść przez praskę i dodaj do ciecierzycy.

 

7. Posyp ciecierzycę sporą ilością soli oraz świeżo zmielonym pieprzem.

 

8. Dopraw całość 2 łyżkami mielonego kminu rzymskiego oraz 1 łyżką mielonej kolendry.

 

9. Wsyp 1 łyżeczkę ostrej, mielonej papryki oraz 2 kopiate łyżeczki sody oczyszczonej.

 

10. Rękami wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę.

 

11. Posiekaj natkę pietruszki i świeżą kolendrę. Ile? Ja daję dużo. Musi być smak. No musi…

 

12. Posiekane zioła dodaj do masy z ciecierzycy i ponownie dokładnie ją wymieszaj. Masa powinna się kleić. Jeżeli tak nie jest trzeba będzie dodać mąki. Ale zrób to w ostateczności. Mnie zazwyczaj udaje się jej nie dodawać.

 

13. W sklepach arabskich kupić można „urządzenie” do błyskawicznego formowania falafeli. Kosztuje niewiele, a znacznie ułatwia i przyspiesza pracę.

 

14. Gdy już uformujesz masę z ciecierzycy warto usmażyć jednego falafela, aby sprawdzić, czy jest dobrze doprawiony. Uformuj zatem 1 sztukę i usmaż na oleju.

 

15. Idealny falafel to taki, który jest chrupiący z zewnątrz i mięciutki w środku. Smaż go po 1 minucie z każdej strony, aby takim się stał. Spróbuj usmażonego próbnego falafela. Jeżeli trzeba dopraw jeszcze, czym potrzeba. Jeżeli jest OK owiń miskę z „masą falafelową” folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na 30 minut.

UWAGA: Falafele smaż bardzo krótko, aby nie wyschły w środku.

 

16. Przed smażeniem falafeli przygotuj wszystkie dodatki, z którymi je podasz, bo samo smażenie będzie trwało ledwie chwilę.

 

17. Rozgrzej na niedużej patelni olej do wysokości pół centymetra. Temperatura oleju winna być taka, aby falafele smażyły się szybko, ale nie spaliły się od razu. Tak, jak pisałem wcześniej – tak małe falafele, jak moje wystarczy smażyć po 1 minucie z każdej strony. Mówimy o falafelach wielkości rozpłaszczonego orzecha włoskiego…

 

18. Usmażone falafele odsączaj na bieżącą z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

 

19. Falafel podawaj na talerzu lub w picie (chlebku arabskim) wraz z dodatkami, o których pisałem wcześniej. Falafel to znakomite danie wegańskie, które smakować będzie również mięsożercom.

Masz smak na SAŁATKĘ Z CIECIERZYCĄ ? Po przepis kliknij <<TUTAJ>>.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.