Enchilada z kurczakiem to bardzo sympatyczne danie. Przygotowuje się je dość szybko i sprawnie, jest pożywne i kolorowe, a w dodatku pełne smaków i aromatów. Enchilada (czyt. enczilada) powinna być konsumowana na ciepło, ponieważ jej istotą jest jej zapieczenie przed podaniem. Ale tak naprawdę największym plusem tego typu dań jak enchilada jest ich uniwersalność; nie lubisz kurczaka, użyj innego mięsa, lubisz kukurydzę? Dodaj ją również. Ser? Jaki tylko lubisz, byle ładnie roztopił się w farszu. Sos? Najlepiej pomidorowy lub np. słynne mole, ale kto zabroni Tobie użyć swojej kombinacji smakowej w tym względzie…?

 

ENCHILADA Z KURCZAKIEM

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów piersi z kurczaka;
  • kilka placków pszennych (tortilla);
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 żółta papryczka chilli (koniecznie);
  • puszka fasolki kidney;
  • przyprawa „chilli con carne” firmy Kotanyi;
  • około 200 gramów dobrze rozpiekającego się twardego sera;
  • świeża kolendra;
  • marynowane ostre papryczki jalapenos;
  • dymka;
  • słoiczek Twojego ulubionego sosu pomidorowego;
  • 1 limonka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Papryczki pokrój w drobną kostkę, posiekaj dymkę, fasolkę wyjmij z puszki, przepłucz pod bieżącą wodą i pozostaw do odcieknięcia, mięso z kurczaka zmiel w maszynce, a ser zetrzyj na grubych oczkach tarki.

 

3. Na patelni rozgrzej trochę oliwy, a następnie wrzuć pokrojone papryczki i smaż je 2-3 minuty. Następnie wrzuć na patelnię zmielone mięso, rozdrobnij dokładnie, aby nie było grudek i smaż wszystko kilka minut.

 

4. Do przesmażonego mięsa z papryczkami wsyp pół opakowania przyprawy „chilli con carne” firmy Kotanyi. Oczywiście możesz użyć innej przyprawy stosowanej potocznie w kuchni meksykańskiej, możesz zrobić własne kompozycje przypraw itp. Ja w tym przepisie używam zawsze tej właśnie przyprawy i Wam ją polecam z czystym sumieniem.

 

5. Dodaj prawie całą zawartość słoika sosu meksykańskiego (pozostaw 3-4 łyżki na później!) – można go kupić w supermarketach na półkach z towarami meksykańskimi. Ja użyłem takiego z Lidla, zakupionego w czasie trwania tygodnia meksykańskiego. Jeżeli wolisz użyj innego, swojego ulubionego sosu lub własny, przygotowany np. ze świeżych pomidorów.

 

6. Dolej 100 ml gorącej wody, wrzuć garść posiekanej dymki i zagotuj całość. Duś około 5 minut.

 

7. Dodaj pół pęczka posiekanej świeżej kolendry oraz przygotowaną wcześniej fasolkę (po opłukaniu, bez zalewy); skrop całość odrobiną soku z limonki.

 

8. Na koniec dorzuć 200 gramów startego twardego sera. Wyłącz gaz pod patelnią, zamieszaj jej zawartość i odstaw na bok (farsz musi być dość gęsty, odparowany, aby nie wypłynął z tortilli).

 

9. Na każdą tortillę nakładaj farsz i roluj je, jak naleśniki.

 

10. Zrolowane tortille z farszem w środku układaj w naczyniu żaroodpornym tak, aby stykały się ze sobą.

 

11. Tak przygotowane tortille polej pozostawionym sosem ze słoiczka, posyp odrobiną startego sera i posyp kawałkami marynowanej ostrej papryczki jalapeno lub innej. Całość zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut – po tym czasie enchilada z kurczakiem powinna być gotowa.

 

12. Wyjmij naczynie z enchiladą z piekarnika, a danie posyp listkami świeżej kolendry. Enchilada z kurczakiem powinna nieco „odpocząć”, powiedzmy 2-3 minuty, zanim podasz ją na stół.

 

13. Zapewniam, że taka jedna niewinna enchilada z kurczakiem zafascynuje Cię smakiem i da siły na cały dzień.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *