Empanadas to rodzaj pierożków. Są one kultowym daniem w całej Ameryce Południowej, szczególnie chętnie jadane w Argentynie i Chile. I jak każde znane na całym świecie kultowe danie doczekało się licznych mutacji. I lepszych, i gorszych. Ciasto na empanadas może być francuskie, chlebowe, a nawet klasyczne pierogowe. Farsz zaś zarówno mięsny, jak i warzywny. Moje empanadas smakują wybornie, a to za sprawą znakomitego chrupiącego ciasta – jeżeli je upieczecie przekonacie się, że te pierożki są warte grzechu. Zapraszam.

 

EMPANADAS

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów mąki pszennej;
  • 100 ml letniej wody;
  • 100 ml letniego mleka;
  • 100 ml oleju arachidowego lub roślinnego;
  • 800 gramów pieczarek;
  • 3-4 ugotowane jajka;
  • 1 surowe jajko;
  • 1 duża cebula;
  • masło;
  • pęczek szczypiorku;
  • suszony tymianek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mąkę przesiej do dużej miski i wlej do niej mleko i wodę. Wyrabiaj ciasto, a gdy składniki dobrze się połączą i ciasto zacznie się tworzyć dodaj cały olej i bardzo dokładnie wyrabiaj około 8 minut, aż ciasto stanie się gładkie i bardzo elastyczne.

 

2. Wyrobione ciasto włóż do miski, przykryj ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na dwie godziny.

UWAGA: Ciasto na empanadas winno być elastyczne i miękkie.

 

3. Pieczarki (mogą być różnokolorowe, dzięki czemu smak farszu będzie bogatszy) oczyść z brudu.

 

4. Pieczarki zetrzyj w malakserze na dość grubej tarce, cebule obierz i pokrój w dość drobną kostkę, jajka obierz ze skorupek.

 

5. W dużym garnku albo patelni rozpuść 2 łyżki masła i wrzuć cebulę. Smaż ją, aż się zeszkli albo do pożądanego przez Ciebie stanu, jeżeli wolisz cebulę złocistą.

 

6. Do przesmażonej cebuli dodaj starte pieczarki.

 

7. Przypraw pieczarki solą, sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu oraz suszonym tymiankiem lub Twoją ulubioną przyprawą. Duś, a następnie przesmaż pieczarki do pożądanego przez Ciebie stanu pamiętając jednak, że „przeciągnięte” spowodują, że farsz będzie zbyt suchy.

 

8. Do przesmażonych pieczarek dodaj starte w malakserze ugotowane jajka.

 

9. Do pieczarek i jajek dodaj posiekany szczypiorek. Dodaj również sól, pieprz, ewentualnie jeszcze trochę tymianku. Farsz dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.

 

10. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na kawałki o tej samej wadze, a następnie każdy z nich dobrze „wykulaj”. Rozpłaszcz dłonią na kształt koła. Na każdy kawałek na jedną połowę nakładaj farsz, a następnie przykryj drugą połową, a końce zagnieć. Możesz to zrobić widelcem, ale jeżeli masz zdolności manualne możesz pozwolić sobie na jakieś niezwykłe mozaiki.

 

11. Uformowane pierogi układaj na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z pierogów wysmaruj dokładnie rozbełtanym jajkiem.

 

12. Empanadas z farszem pieczarkowym piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i nieco przestudź.

 

13. Empanadas z popularnym farszem pieczarkowym smakują świetnie na ciepło, ale również odgrzane na drugi dzień dają radę. Zdecydowanie jednak najlepiej smakują chwilę po upieczeniu, kiedy chrupkie ciasto nie ma sobie równych.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *