eklerki

Eklerki to lubiane przez wielu ciastka. Zrobienie takich prawdziwych, porządnych eklerków to spora trudność dla takich laików cukierniczych, jak np. ja. Dlatego uwielbiam te oszukane eklerki – robi się je bardzo szybko i są naprawdę pyszne. Kiedyś natknąłem się na ten przepis u Donny Hay, wypróbowałem i raz na czas chętnie korzystam z niego. Spróbujcie – możecie je zrobić przy okazji szybkiego obiadu. Na podwieczorek będą, jak znalazł. A jeśli przyłożycie się do ich pięknego przyozdobienia i wykończenia nadadzą się nawet na specjalne okazje. A dlaczego dla cierpliwych? Bo jedynie metodą prób i błędów lub „z polecenia” znajdziesz odpowiednie biszkopty, które nie będą się bardzo kruszyć podczas ich krojenia…

 

EKLERKI

SKŁADNIKI:

  • kilkanaście podłużnych biszkoptów;
  • 400 ml słodkiej śmietanki;
  • wanilia (cukier waniliowy, laska wanilii lub pasta waniliowa);
  • 1 łyżka cukru pudru;
  • 130 gramów gorzkiej czekolady;
  • pół łyżeczki oleju;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj kilkanaście podłużnych biszkoptów – przetnij je ostrym nożem wzdłuż. Przygotuj jedno lub dwa małe opakowania słodkiej 30 % śmietanki (ilość śmietanki oczywiście uzależniona jest od ilości biszkoptów).

EKLERKI

 

2. Niezbędny będzie również cukier waniliowy. Mnie udało się zakupić kiedyś pastę waniliową – jest niezwykle aromatyczna i zdecydowanie lepsza od cukru waniliowego. Jeżeli często używasz wanilii i masz możliwość zakupu to zainwestuj w tę pastę – jest warta swojej ceny.

EKLERKI

 

3. Do miski malaksera wlej śmietanę, 1 łyżeczkę pasty waniliowej lub odpowiednio cukru waniliowego, 1 łyżkę przesianego cukru pudru.

EKLERKI

 

4. Zmiksuj całość na gładką masę.

EKLERKI

 

5. Spody biszkoptów posmaruj masą śmietanową, przykryj każdego z nich delikatnie górą biszkopta.

EKLERKI

 

6. Rozpuść w kąpieli wodnej 130 gramów gorzkiej czekolady (w garnku doprowadź wodę do wrzenia, postaw na garnku miskę z czekoladą i mieszając delikatnie czekaj, aż czekolada się rozpuści).

EKLERKI

 

7. Do rozpuszczonej czekolady dodaj pół łyżeczki oleju i zamieszaj.

EKLERKI

 

8. Tak przygotowaną czekoladą posmaruj wierzch biszkoptów. Odstaw do ostygnięcia na pół godziny – po tym czasie eklerki są gotowe.

EKLERKI

Wypróbuj również mój SERNIK na zimno z TRUSKAWKAMI – przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *