Eintopf w stylu kreteńskim to danie jednogarnkowe. Jak w niemieckim oryginale. Bo przecież nazwa i sposób przygotowania tego typu dań pochodzą z Niemiec, to chyba oczywiste. Eintopf (czyt. ajntopf) to danie, które składa się z mięsa i warzyw, a które przygotowuje się w jednym garnku. Stąd też jego nazwa. I choć tego typu posiłki są domeną kuchni niemieckiej pokażę Wam, że równie dobrze można ten sposób gotowania zastosować we wszystkich kuchniach świata. Ponieważ Kreta jest bliska memu sercu (o czym większość z Was już zapewne wie), więc i tutaj spróbowałem taki eintopf przygotować. Danie wyszło znakomicie, a jego podwalinami była świeża fasolka i mnóstwo innych warzyw, mięso zaś było jedynie dodatkiem. Odwrotnie, jak w kuchni niemieckiej. I wiecie co? Jest dobrze. Jest pysznie.

 

EINTOPF W STYLU KRETEŃSKIM

SKŁADNIKI:

  • 4 surowe kiełbaski wieprzowe;
  • dwie garści fasoli (świeżej lub suszonej);
  • 2 duże pomidory;
  • 1 cukinia;
  • 1 mały bakłażan;
  • 1 marchewka;
  • 1 cebula;
  • dymka;
  • pęczek koperku;
  • pęczek natki pietruszki;
  • pęczek świeżej mięty;
  • makaron zacierka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Marchewkę i cukinie pokrój w półplasterki.

 

3. Bakłażana również pokrój w niedużą kostkę. Nie ma potrzeby obierania go ze skórki. Bez przesady…

 

4. Cebulę pokrój w piórka, dymkę w nieduże kawałki. Jak chcesz gotować po kreteńsku to jest to ostatni dzwonek, aby nalać sobie do szklaneczki odrobine czerwonego wina…

 

5. Pomidory zetrzyj na tarce. Oczywiściej poza sezonem pomidory zastąp najlepiej domowym sosem pomidorowym, przygotowanym własnoręcznie w lecie. Jak zrobić pyszny sos pomidorowy dowiesz się <<<<TUTAJ>>>>

 

6. W dużym garnku rozgrzej do średniej temperatury oliwę i zeszklij na niej cebulę. Następnie wrzuć kiełbasę i przesmaż krótko.

 

7. Przesmażoną kiełbasę wyjmij z garnka i odłóż na chwilę na bok.

 

8. Do garnka wrzuć bakłażana, marchewkę i cukinię. Smaż wszystko kilka minut, aż warzywa nieco zmiękną. Wtedy dodaj posiekaną dymkę.

 

9. Do garnka wlej tyle gorącej wody, aby przykryła wszystkie składniki.

 

10. Do garnka wrzuć fasolę, jeśli używasz świeżej. Gdy masz jedynie fasolę suszoną wcześniej musisz ją namoczyć i podgotować. Nie ma rady.

 

11. Do garnka z warzywami wrzuć również chwilę wcześniej przesmażone kiełbaski.

 

12. Dodaj również uprzednio starte pomidory lub domowy sos pomidorowy, o którym pisałem wcześniej.

 

13. Całość posól, popieprz i dopraw sporą ilością suszonego oregano. Gotuj około 10 minut.

 

14. Na koniec do dania wsyp garść makaronu zacierki i gotuj kilka minut, aż eintopf w stylu kreteńskim będzie gotowy.

 

15. Nie ma kuchni kreteńskiej bez ogromnej ilości świeżych ziół. A zatem, gdy danie jest gotowe, wyłącz gaz pod garnkiem i przesiekaj drobno świeże zioła: natkę pietruszki, miętę i koperek.

 

16. Posiekane zioła dodaj do dania. W razie konieczności dopraw do smaku. Gotowe.

 

17. Eintopf w stylu kreteńskim podawaj z kiełbaskami i szklaneczką czerwonego wina.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *