egri bikaver unnep

Egri Bikaver Unnep (Święto Egri Bikaver) odbywa się w węgierskim Egerze rokrocznie od kilkunastu lat. Tegoroczna impreza odbyła się już po raz dwudziesty. Widać to gołym okiem, bo impreza jest dopracowana i dopieszczona; jest po prostu perfekcyjnie przygotowana. Ideą imprezy jest prezentacja win z regionu Egeru i okolic, do których to win lokalne restauracje, firmy, hotele itp przygotowują dania. W taki oto sposób w czternastu namiotach prezentowane są wina od 28 lokalnych producentów (po dwóch w każdym namiocie), a winom każdego z producentów towarzyszy odpowiednio skonstruowane danie.

EGRI BIKAVER UNNEP – ŚWIĘTO

Na Egri Bikaver Unnep z win królują oczywiście czerwone Egri Bikaver, znane w Polsce jako „bycza krew” oraz białe Egri Csillag (gwiazda Egeru). Lampka wina (100 ml) kosztowała przeciętnie 6 PLN, całą butelkę można było nabyć już od 20 PLN. A jakie dania do tychże win podawano w tym roku? Oj było w czym wybierać.

WYBORNE WINO I JADŁO

Potrawka z golonki z pieczonymi ziemniakami, grillowane kotlety cielęce podane ze smażoną kaczą wątróbką z rozmarynem polane sosem własnym z wyraźną nutą śliwkową. Ragout z jelenia marynowane w winie Egri Bikaver podane z plackiem z ziemniaczano-warzywnym i dżemem porzeczkowym. Duet drobiowy – smażona kacza wątróbka z cebulką marynowana w winie Egri Csillag plus grillowany filet z kurczaka podany z chrupiącą sałatką… (Każde danie kosztowało tyle samo – 1.400 HUF, czyli 20 PLN). Robi wrażenie, prawda?

POLAK WĘGIER DWA BRATANKI

Czy jest jeszcze ktoś, kto nie jest przekonany, że kuchnia węgierska jest fenomenalna? Zapraszam Was serdecznie do oglądnięcia fotorelacji; a jak tylko możecie nie wahajcie się, jedźcie na Węgry. Spotkacie tam przyjaznych ludzi, przepyszne jedzenie i dobre wino. No i dla amatorów – można wygrzać swoje ciało w licznych termach.


Zrób pyszną KARKÓWKĘ z DZIKA na egri bikaver przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *