DZIKI RYŻ z KOMOSĄ ryżową i warzywami

Dziki ryż z komosą ryżową oraz warzywami to znakomita sałatka lub po prostu dodatek. Dodatek do obiadu, do lunchu, do kolacji, do mięsa, do wegetariańskiego posiłku, w zasadzie do wszystkiego. Gdy dodać więcej warzyw będzie  pełnowartościowym posiłkiem sam w sobie. Całość wygląda bardzo kolorowo i zapewniam, że smakuje wyśmienicie. Trochę denerwować może konieczność osobnego gotowania ryżu i komosy, ale ten pierwszy tak bardzo farbuje wodę, że odrębne gotowanie tych składników po prostu gwarantuje, że na talerzu całość wygląda pięknie, a nie jak jednolita papka. Co do świeżych ziół pełna dowolność – to chyba oczywiste.

 

DZIKI RYŻ Z KOMOSĄ

SKŁADNIKI:

    • 150 gramów dzikiego lub czarnego ryżu;
    • 50 gramów białej komosy ryżowej (quinoa);
    • połowa czerwonej papryki;połowa żółtej papryki;
    • garść liści szczawiu;
    • garść liści kolendry;
    • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

DZIKI RYŻ z KOMOSĄ RYŻOWĄ i warzywami

 

2.  Do garnka wlej 3 kubki wody. Zagotuj i posól wodę. Wsyp 1 kubek ryżu. Gotuj na wolnym ogniu około 30 minut do miękkości. Nie rozgotuj!

DZIKI RYŻ z KOMOSĄ RYŻOWĄ i warzywami

 

3. W drugim rondelku zagotuj 1 kubek wody, posól ją lekko i wsyp pół kubka komosy ryżowej. Gotuj kilka minut, odcedź i pozostaw do przestygnięcia.

DZIKI RYŻ z KOMOSĄ RYŻOWĄ i warzywami

 

4. Zioła opłucz pod bieżącą wodą, osusz na ręcznikach papierowych. Papryki umyj i pokrój na duże kawałki.

DZIKI RYŻ z KOMOSĄ RYŻOWĄ i warzywami

 

5. Papryki oraz zioła włóż do miski malaksera. Miksuj 2-3 sekundy.

DZIKI RYŻ z KOMOSĄ RYŻOWĄ i warzywami

 

6. Warzywa należy zmiksować tak, aby nadal miały strukturę kawałków, a nie były jednolitą papką.

DZIKI RYŻ z KOMOSĄ RYŻOWĄ i warzywami

 

7. Ugotowany ryż odcedź i przelej szybko zimną wodą.

DZIKI RYŻ z KOMOSĄ RYŻOWĄ i warzywami

 

8. Do dużej miski przełóż ryż, komosę oraz zmiksowane warzywa.

DZIKI RYŻ z KOMOSĄ RYŻOWĄ i warzywami

 

9. Całość dopraw solą i pieprzem. Sałatka winna mieć delikatny, ale wyraźny posmak świeżej kolendry. Wymieszaj całość delikatnie.

DZIKI RYŻ z KOMOSĄ RYŻOWĄ i warzywami

 

10. Dziki ryż z komosą ryżową oraz warzywami zajadaj tak, jak lubisz. Tak, jak pisałem na początku smakować będzie zawsze i bez względu na to, czy będzie podany solo, jako sałatka, czy też jako dodatek do czegoś.

DZIKI RYŻ z KOMOSĄ RYŻOWĄ i warzywami

Wypróbuj także RYŻ smażony z KURCZAKIEM przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *