dżem truskawkowy z kiwi z miętą

Dżem truskawkowy z dodatkiem kiwi i mięty warto na zimę przygotować samodzielnie w szczycie sezonu owocowego. Warto zamknąć w słoiku trochę smaku i zapachu pysznych polskich truskawek. Przepis na dżem truskawkowy z kiwi i miętą jest niezwykle interesujący, oczywiście bardzo prosty do wykonania. Konfitury według tego przepisu robiłem pierwszy raz, więc jak będą smakowały w ziemie – nie wiem. Podczas przygotowania były obłędne. Z 1,5 kg owoców wyszło 6 słoiczków o pojemności 0,33 litra.

 

DŻEM TRUSKAWKOWY

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram dojrzałych truskawek;
  • 500 gramów dojrzałych owoców kiwi;
  • 500 gramów cukru żelującego (trzeba kupić taki o stosunku 3:1);
  • garść posiekanej świeżej mięty;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do przygotowania tej konfitury potrzeba 1 kilograma słodkich truskawek. Zawsze warto truskawki spróbować przed zakupem, aby uniknąć rozczarowań. Truskawki oczyść, pozbaw szypułek i dobrze umyj pod bieżącą wodą.

 

2. Truskawki przełóż do dużego garnka i ugnieć je np. ubijaczką do ziemniaków. Stopień „ugniecenia” truskawek zależy od Ciebie. Ja preferuję trochę „miału”, ale i dość sporo większych kawałków owoców – lubię czuć pod zębem, co jem.

 

3. Obierz ze skórki pół kilograma dojrzałych kiwi.

 

4. Kiwi pokrój na kawałki i dodaj do truskawek. Całość zasyp pół kilograma cukru żelującego (trzeba kupić taki o stosunku 3:1, czyli 1,5 kg owoców i pół kilograma tegoż cukru).

 

5. Wymieszaj owoce z cukrem, a następnie odstaw garnek na bok na około 4 godziny, aż owoce puszczą sok.

 

6. Po tym czasie garnek wstaw na gaz, zagrzej masę i gotuj od tego momentu około 5 minut. Na koniec wyłącz gaz pod garnkiem i dodaj garść posiekanej świeżej mięty.

 

7. Gorącą konfiturę od razu przekładaj do wcześniej umytych i wyparzonych słoików. Ja użyłem małych słoiczków o pojemności 0,33 litra.

 

8. Dobrze zakręcone słoiki rozłóż na ściereczce dnem do góry. Przykryj je następną drugą ściereczką i pozostaw na około 1 godzinę. Po tym czasie odwróć słoiki wieczkiem do góry, ponownie przykryj ściereczką i pozostaw na noc do wystygnięcia.

 

9. Dżem truskawkowy z kwaskowym kiwi miętą lekko potraktowany przechowuj w chłodnym pomieszczeniu.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *