Duszony kurczak z fasolką szparagową i groszkiem

Duszony kurczak z fasolką szparagową i groszkiem przygotowałem sposobem kreteńskim. Ot prosta, aczkolwiek w smaku kuchnia to wykwintna. Wszystko zaczyna się od sporej, jak to na Krecie, ilości oliwy. Potem już tylko kurczak i warzywa. Mało, bardzo mało, w dodatku przepis to szybki. Gwarantuję Wam, że gdy zastosujecie się do mojego przepisu otworzycie usta ze zdziwienia, że tak proste danie może mieć tak wybitny smak. Gorąco polecam.

 

DUSZONY KURCZAK

SKŁADNIKI:

  • 6 udek z kurczaka (bez podudzi);
  • 300 gramów fasolki szparagowej;
  • 200 gramów zielonego groszku;
  • 1 spora cebula;
  • 2 pomidory;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • suszone oregano;
  • Twoja ulubiona przyprawa do drobiu;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Duszony kurczak z fasolką szparagową i groszkiem

 

2. Mięso pozbaw skóry, umyj i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Następnie dopraw solą i Twoją ulubioną przyprawą do drobiu. Pamiętaj, że Twoja przyprawa może zawierać sól – w takim przypadku pomiń dodatkowe solenie.

Duszony kurczak z fasolką szparagową i groszkiem

 

3. Pomidory zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Skórki i twarde elementy wyrzuć.

Duszony kurczak z fasolką szparagową i groszkiem

 

4. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Obierz i posiekaj grubo czosnek.

Duszony kurczak z fasolką szparagową i groszkiem

 

5. Fasolkę pozbaw końcówek i pokrój na dowolnej wielkości kawałki. Razem z groszkiem wypłucz ją pod bieżącą wodę, chyba że groszek jest mrożony – wtedy nie ma potrzeby go płukać.

Duszony kurczak z fasolką szparagową i groszkiem

 

6. Na patelnię wlej pół szklanki oliwy (nie musi być extra vergine), a następnie smaż kurczaka z obu stron na średnim ogniu do momentu, aż się zrumieni.

Duszony kurczak z fasolką szparagową i groszkiem

 

7. Wrzuć na patelnię cebulę i podsmaż krótko. Następnie dorzuć czosnek i smaż jeszcze wszystko maksimum 1 minutę.

Duszony kurczak z fasolką szparagową i groszkiem

 

8. Zdejmij kurczaka z patelni i przełóż do garnka. Wrzuć na patelnię fasolkę szparagową i groszek. Smaż 2-3 minuty na średnim ogniu.

Duszony kurczak z fasolką szparagową i groszkiem

 

9. Przesmażone warzywa przełóż do miski wyłożonej ręcznikami papierowymi, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Duszony kurczak z fasolką szparagową i groszkiem

 

10. Na patelnię włóż starte pomidory. Przesmaż krótko mieszając, aby „pozostałości” na patelni połączyły się z pomidorami.

Duszony kurczak z fasolką szparagową i groszkiem

 

11. Zawartość patelni wlej do garnka, w którym znajdują się przesmażone wcześniej udka z kurczaka. Dodaj 1 łyżeczkę suszonego oregano, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Duś kurczaka na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.

Duszony kurczak z fasolką szparagową i groszkiem

 

12. Do kurczaka wrzuć przesmażone wcześniej fasolkę szparagową i groszek. Dolej trochę wody (pół szklanki?), ale nie za dużo, by nie stracić smaku dania. Duś kolejne 15 minut.

Duszony kurczak z fasolką szparagową i groszkiem

 

13. Na koniec spróbuj i w razie konieczności dopraw danie solą i pieprzem.

Duszony kurczak z fasolką szparagową i groszkiem

 

14. Duszony kurczak z fasolką szparagową i groszkiem to przepyszne danie. Bardzo polecam.

Duszony kurczak z fasolką szparagową i groszkiem

Wypróbuj także FASOLKĘ szparagową z ZIEMNIAKAMI przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *