duszona wieprzowina z porami

Duszona wieprzowina z porami to bardzo łatwe do przyrządzenia danie. Wieprzowina jest tanim, ale bardzo smacznym mięsem. Może nie należy do chudych, ale też nie zaryzykowałbym stwierdzenia, że spożywanie jej z umiarem może zachwiać naszym zdrowiem. Danie, na które przepis Wam dzisiaj prezentuję to kwintesencja smaku i prostoty. Nie może być jednak inaczej, albowiem przepis przywiozłem z … Krety. Tak, również tam wieprzowina jest bardzo chętnie spożywana. Danie można podać solo, ale równie dobrze z pieczywem, ziemniakami, kaszą, czy też zupełnie czymś innym. Zależy to tylko i wyłącznie od Was.

 

DUSZONA WIEPRZOWINA

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów łopatki wieprzowej;
  • 2-3 pory z jak najdłuższą jasnozieloną częścią;
  • 2 dojrzałe pomidory;
  • dymka;
  • czosnek;
  • oliwa;
  • suszone oregano;
  • suszone płatki chilli;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Mięso pokrój w dość dużą kostkę.

duszona wieprzowina z porami

 

2. Dymkę (zielone i białe części) drobno posiekaj. Nie wiem ile – po prostu zrób to według własnego uznania.

duszona wieprzowina z porami

 

3. Czosnek obierz i posiekaj. Podobnie, jak w przypadku dymki ilość czosnku zależy od Twoich upodobań. Czy go zmiażdżysz, czy posiekasz – drobno lub grubo – również pozostawiam Tobie.

duszona wieprzowina z porami

 

4. Pory… Zwróćcie uwagę, jakie genialne pory można kupić na Krecie. W Polsce (ale i w większości krajów Europy) pory mają z jednej strony mnóstwo ciemno zielonych liści, które nie nadają się do jedzenia i dużą białą część (korzeń) z drugiej strony. Ta biała część jest bardzo ostra w smaku, co powoduje, że sporo osób nie lubi porów. Na Krecie pory są delikatne i mają baaaardzo długą jasnozieloną środkową część. I właśnie dzięki temu pory są jedynie lekko ostre, a na pierwszy plan przebija się ich słodycz.

UWAGA: Szukajcie w sklepach i na targowiskach porów z jak najdłuższą jasnozieloną częścią. Takie smakują najlepiej.

duszona wieprzowina z porami

 

5. Na patelni rozgrzej do średniej temperatury około 100 ml oliwy i wrzuć mięso. Smaż je kilka minut, aż mięso się lekko zrumieni.

duszona wieprzowina z porami

 

6. Wrzuć na patelnię posiekane dymkę i czosnek.

duszona wieprzowina z porami

 

7. Smaż mięso z warzywami 2-3 minuty na średnim ogniu. Nie przypal!

duszona wieprzowina z porami

 

8. Przełóż przesmażone z warzywami mięso do garnka i wlej nieco gorącej wody. Tyle, by woda jedynie lekko przykryła mięso. Przykryj garnek pokrywką i duś mięso 45 minut na wolnym ogniu.

duszona wieprzowina z porami

 

9. Jasnozielone części porów pokrój w kilkucentymetrowe kawałki. Każdy z nich przetnij wzdłuż do połowy i umyj pod bieżącą wodą.

duszona wieprzowina z porami

 

10. Pomidory zetrzyj na tarce, posól do smaku i dopraw suszonym oregano. Nie zaszkodzi również dodać nieco suszonych płatków chilli…

duszona wieprzowina z porami

 

11. Gdy mięso jest już dość miękkie wrzuć do garnka pory. Jeżeli trzeba dolej nieco gorącej wody – ale naprawdę odrobinę. Mięso i warzywa nie powinny pływać w sosie!

duszona wieprzowina z porami

 

12. Wrzuć do garnka również starte, doprawione pomidory. Ponownie przykryj garnek pokrywką i duś całość na wolnym ogniu około 15 minut.

duszona wieprzowina z porami

 

13. Gdy mięso i pory są miękkie, a smak pomidorów został wchłonięty i powstał pyszny sos dopraw w razie konieczności danie brakującą przyprawą.

duszona wieprzowina z porami

 

14. Duszona wieprzowina z porami smakuje najlepiej zaraz po jej przygotowaniu. Mnie w tym daniu smakuje najbardziej… pyszny sos, jaki wytwarza się podczas przyrządzania potrawy.

duszona wieprzowina z porami

Lubisz pory? Spróbuj francuskiej ZUPY POROWEJ. Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *