dorsz z kruszonką śródziemnomorską

Dorsz z kruszonką śródziemnomorską to super sprawa. Ale że panierka z resztek? Dlaczego nie. Oto ryba w nowej odsłonie. Zapraszam na soczysty filet z dorsza ze wspaniałą, chrupiącą panierką. To najnowszy trend w podawaniu ryb w basenie Morza Śródziemnego – chrupiąca panierka z pachnących słońcem suszonych pomidorów, natki pietruszki, oliwek i … resztek chleba. Jeżeli taki pomysł wydaje Wam się za nietrafiony proponuję po prostu wziąć przybory kuchenne w garść, przygotować dorsza i zapiec z taką kruszonką. Do konsumpcji potrzebny będzie jeszcze kieliszek dobrego wina, by ta smaczna chwila trwała długo…

 

DORSZ Z KRUSZONKĄ ŚRÓDZIEMNOMORSKA

SKŁADNIKI:

  • 3 średniej wielkości filety z dorsza;
  • natka pietruszki;
  • garść czarnych oliwek;
  • garść czerstwego, białego pieczywa;
  • około 50 gramów suszonych pomidorów w oliwie;
  • 1 cytryna;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Do miski malaksera włóż: połowę małej natki pietruszki, kilkanaście czarnych oliwek dobrej jakości, garść czerstwego chleba (około 80 gramów), trochę suszonych pomidorów w oleju (50 gramów).

 

2. Dopraw solą, pieprzem i zmiksuj całość pulsacyjnie; kruszonka powinna być lekko sypka. Odstaw miskę z kruszonką na bok.

 

3. Filety z dorsza dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Skrop sokiem z cytryną, popieprz. Odstaw na 10 minut.

 

4. Wyjmij blachę z piekarnika; rozłóż na niej papier do pieczenia, lekko zwilż go oliwą. Rozłóż filety z dorsza i wstaw do piekarnika – piecz 5 minut. Wyjmij blachę z rybą, posyp kruszonką i wstaw ponownie do piekarnika na dalsze 10 minut.

 

5. Podawaj z ulubionymi sałatkami. Dorsz z kruszonką śródziemnomorską jest naprawdę pyszny, choć wygląda tak sobie. Wypróbuj jednak, by przekonać się, że naprawdę dobrze smakuje.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *