dorsz z kruszonką śródziemnomorską

Dorsz z kruszonką to super sprawa. Ale że panierka z resztek? Dlaczego nie. Oto ryba w nowej odsłonie. Zapraszam na soczysty filet z dorsza ze wspaniałą, chrupiącą panierką. To najnowszy trend w podawaniu ryb w basenie Morza Śródziemnego – chrupiąca panierka z pachnących słońcem suszonych pomidorów, natki pietruszki, oliwek i … resztek chleba. Jeżeli taki pomysł wydaje Wam się za nietrafiony proponuję po prostu wziąć przybory kuchenne w garść, przygotować dorsza i zapiec z taką kruszonką. Do konsumpcji potrzebny będzie jeszcze kieliszek dobrego wina, by ta smaczna chwila trwała długo…

 

DORSZ Z KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI:

  • 3 średniej wielkości filety z dorsza;
  • natka pietruszki;
  • garść czarnych oliwek;
  • garść czerstwego, białego pieczywa;
  • około 50 gramów suszonych pomidorów w oliwie;
  • 1 cytryna;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Do miski malaksera włóż: połowę małej natki pietruszki, kilkanaście czarnych oliwek dobrej jakości, garść czerstwego chleba (około 80 gramów), trochę suszonych pomidorów w oleju (50 gramów).

Dorsz z kruszonką śródziemnomorską

 

2. Dopraw solą, pieprzem i zmiksuj całość pulsacyjnie; kruszonka powinna być lekko sypka. Odstaw miskę z kruszonką na bok.

Dorsz z kruszonką śródziemnomorską

 

3. Filety z dorsza dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Skrop sokiem z cytryną, popieprz. Odstaw na 10 minut.

Dorsz z kruszonką śródziemnomorską

 

4. Wyjmij blachę z piekarnika; rozłóż na niej papier do pieczenia, lekko zwilż go oliwą. Rozłóż filety z dorsza i wstaw do piekarnika – piecz 5 minut. Wyjmij blachę z rybą, posyp kruszonką i wstaw ponownie do piekarnika na dalsze 10 minut.

Dorsz z kruszonką śródziemnomorską

 

5. Podawaj z ulubionymi sałatkami. Dorsz z kruszonką jest naprawdę pyszny, choć wygląda tak sobie. Wypróbuj jednak, by przekonać się, że naprawdę dobrze smakuje.

Dorsz z kruszonką śródziemnomorską

Pokochasz także PIEROGI z DORSZEM – przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *