Dorsz w sosie curry zrobił furorę u wielu osób, które skorzystały z poniższego przepisu. Oto soczysta polędwica z dorsza, a do niej pyszny sos curry na bazie przypraw orientalnych i słodkiej śmietany. Kompozycja bardzo smaczna i naprawdę oryginalna. Oczywiście rybę wybierz taką, jaką lubisz; dorsz w sosie curry jednak wydaje mi się zestawieniem wręcz idealnym. Pamiętaj, że przepieczona, przesmażona ryba jest zbyt sucha i niejadalna. Lepiej ją krótko smażyć na mocnym ogniu, a następnie włożyć na kilka minut do piekarnika. Efekt murowany. Tak właśnie proponuje w tym przypadku.

 

DORSZ W SOSIE CURRY

SKŁADNIKI:

  • 450 gramów polędwicy z dorsza;
  • szklanka bulionu warzywnego;
  • szklanka śmietanki 30 %;
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego;
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy;
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry;
  • 1 łyżeczka mielonego curry;
  • 1-2 szalotki;
  • 1 cytryna;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Około 450 gramów polędwicy z dorsza oczyść i umyj pod bieżącą wodą. Osusz ją ręcznikiem papierowym, a następnie oprósz solą i pieprzem.

 

2. Polędwicę pokrój na trzy równe kawałki (dla trzech osób); żaroodporne naczynie wysmaruj delikatnie olejem.

 

3. Przygotuj przyprawy niezbędne do przygotowania sosu: 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka mielonej kurkumy, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka mielonego curry.

 

4. Rozgrzej patelnię, wlej nieco oliwy i wrzuć posiekaną szalotkę. Zeszklij ją.

 

5. Wrzuć na patelnię przyprawy i smaż je około 30 sekund, aż wydobędzie się z nich aromat.

 

6. Wlej szklankę bulionu warzywnego oraz szklankę śmietanki 30 %. Dodaj sól, pieprz i gotuj sos na wolnym ogniu.

 

7. Na osobnej, mocno rozgrzanej patelni smaż na niedużej ilości oleju rybę. Smażenie winno trwać około 2 minut z każdej strony – tyle, aby ryba się ładnie przyrumieniła. Zdecydowanie nie dłużej!

 

8. Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 5 minut.

 

9. Sos winien już się zredukować i nabrać smaku – dopraw go ostatecznie do smaku i wciśnij nieco soku z cytryny. Zmiksuj blenderem na gładką masę.

 

10. Rybę podawaj z sosem curry z dodatkiem ulubionych surówek, np. z białej i czerwonej kapusty. Dorsz w sosie curry zachwyci wielu z Was.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *