Dorsz w cieście to moja wariacja na temat uwielbianego w całej Holandii dania o nazwie kibbeling. To kawałki świeżego dorsza zanurzone na chwilę w dość rzadkim cieście i następnie smażone krótko w głębokim tłuszczu. Ten przepis jest bardzo zbliżony do oryginalnego  przepisu na wspomniany powyżej holenderski specjał, ale wprowadziłem istotne zmiany, które nakazują traktować mojego dorsza jednak jako całkowicie odmienne danie. Zastosowałem bowiem mąkę żytnią pełnoziarnistą typ 2000; bardzo „gęstą”, mocno naśrutowaną oraz otręby żytnie. Dzięki tym składnikom mój dorsz w cieście nabrał bardzo fajnego, wytrawnego smaku. Koniecznie spróbujcie.

 

DORSZ W CIEŚCIE

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów fileta (lub polędwiczki) z dorsza;
  • 80 gramów mąki żytniej typ 2000;
  • 40 gramów skrobi kukurydzianej;
  • 2 łyżki żytnich otrębów;
  • około 250 ml zimnej wody;
  • 500 ml oleju rzepakowego do smażenia;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Rybę bardzo dokładnie oczyść z ości, umyj pod bieżącą wodą i bardzo dokładnie odsącz z wody. Najlepiej zrób to ręcznikami papierowymi. Jasne, że lepiej mieć polędwiczkę z dorsza, która jest bardzo mięsista, ale niestety jest bardzo droga. Nie czarujmy się, w w Holandii też to danie robi się z najtańszych części dorsza. W Waszych domach wybór pozostawiam Wam.

 

3. Oczyszczoną z ości, umytą i osuszoną rybę pokrój na niezbyt duże kawałki.

 

4. Kawałki ryby rozłóż na blacie, posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem.

 

5. Przygotuj ciasto. W tym celu do miski wsyp mąkę oraz skrobię kukurydzianą (lub ziemniaczaną), dodaj sól według uznania.

 

6. Z pozoru składnik zbędny, a w rzeczywistości znakomicie podnoszący walory zarówno smakowe, jak i zdrowotne dania. Otręby żytnie. Wsyp do miski z mąką 2 solidne łyżki.

 

7. Do miski wlewaj powoli wodę i ciągle mieszaj. Wlej tyle wody, aby ciasto stało się dość lejące, jak na naleśniki. Uwaga: zastosowana w tym przepisie mąka szybko gęstnieje i zachodzi konieczność dolania co jakiś czas kolejnej porcji wody. Aby jednak ciasto zachowało swój smak nie należy tego nadużywać. Krótko mówiąc… trzeba się sprężać z tą czynnością i smażeniem ryby…

 

8. Obtaczaj kawałki ryby w cieście. Nie za dużo kawałków na raz; tyle, ile zamierasz jednorazowo smażyć. Najlepiej porcję na osobę.

 

9. Smaż rybę w oleju rzepakowym o temperaturze 180 stopni przez kilka minut, aż ciasto ładnie się zrumieni i stanie się chrupiące (skrobia kukurydziana da o sobie znać).

 

10. Dorsz w cieście znakomicie smakuje z sałatką z kopru włoskiego (fenkuł) podany z remuladą (przepisy na te dodatki znajdziesz na mojej stronie).


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *