DORSZ W CIEŚCIE z mąki żytniej

Dorsz w cieście to moja wariacja na temat uwielbianego w całej Holandii dania o nazwie kibbeling. To kawałki świeżego dorsza zanurzone na chwilę w dość rzadkim cieście i następnie smażone krótko w głębokim tłuszczu. Ten przepis jest bardzo zbliżony do oryginalnego  przepisu na wspomniany powyżej holenderski specjał, ale wprowadziłem istotne zmiany, które nakazują traktować mojego dorsza jednak jako całkowicie odmienne danie. Zastosowałem bowiem mąkę żytnią pełnoziarnistą typ 2000; bardzo „gęstą”, mocno naśrutowaną oraz otręby żytnie. Dzięki tym składnikom mój dorsz w cieście nabrał bardzo fajnego, wytrawnego smaku. Koniecznie spróbujcie.

 

DORSZ W CIEŚCIE

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów fileta (lub polędwiczki) z dorsza;
  • 80 gramów mąki żytniej typ 2000;
  • 40 gramów skrobi kukurydzianej;
  • 2 łyżki żytnich otrębów;
  • około 250 ml zimnej wody;
  • 500 ml oleju rzepakowego do smażenia;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

DORSZ W CIEŚCIE z mąki żytniej

 

2. Rybę bardzo dokładnie oczyść z ości, umyj pod bieżącą wodą i bardzo dokładnie odsącz z wody. Najlepiej zrób to ręcznikami papierowymi. Jasne, że lepiej mieć polędwiczkę z dorsza, która jest bardzo mięsista, ale niestety jest bardzo droga. Nie czarujmy się, w w Holandii też to danie robi się z najtańszych części dorsza. W Waszych domach wybór pozostawiam Wam.

DORSZ W CIEŚCIE z mąki żytniej

 

3. Oczyszczoną z ości, umytą i osuszoną rybę pokrój na niezbyt duże kawałki.

DORSZ W CIEŚCIE z mąki żytniej

 

4. Kawałki ryby rozłóż na blacie, posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem.

DORSZ W CIEŚCIE z mąki żytniej

 

5. Przygotuj ciasto. W tym celu do miski wsyp mąkę oraz skrobię kukurydzianą (lub ziemniaczaną), dodaj sól według uznania.

DORSZ W CIEŚCIE z mąki żytniej

 

6. Z pozoru składnik zbędny, a w rzeczywistości znakomicie podnoszący walory zarówno smakowe, jak i zdrowotne dania. Otręby żytnie. Wsyp do miski z mąką 2 solidne łyżki.

DORSZ W CIEŚCIE z mąki żytniej

 

7. Do miski wlewaj powoli wodę i ciągle mieszaj. Wlej tyle wody, aby ciasto stało się dość lejące, jak na naleśniki. Uwaga: zastosowana w tym przepisie mąka szybko gęstnieje i zachodzi konieczność dolania co jakiś czas kolejnej porcji wody. Aby jednak ciasto zachowało swój smak nie należy tego nadużywać. Krótko mówiąc… trzeba się sprężać z tą czynnością i smażeniem ryby…

DORSZ W CIEŚCIE z mąki żytniej

 

8. Obtaczaj kawałki ryby w cieście. Nie za dużo kawałków na raz; tyle, ile zamierasz jednorazowo smażyć. Najlepiej porcję na osobę.

DORSZ W CIEŚCIE z mąki żytniej

 

9. Smaż rybę w oleju rzepakowym o temperaturze 180 stopni przez kilka minut, aż ciasto ładnie się zrumieni i stanie się chrupiące (skrobia kukurydziana da o sobie znać).

DORSZ W CIEŚCIE z mąki żytniej

 

10. Dorsz w cieście z mąki żytniej znakomicie smakuje z <<SURÓWKĄ>> z kopru włoskiego podany z <<REMULADĄ>>.

DORSZ W CIEŚCIE z mąki żytniej


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *