DORSZ W CIEŚCIE piwnym kibbeling

Dorsz w cieście piwnym, czyli kibbeling snack, to jedna z najpopularniejszych przekąsek w Holandii. Jada się ją na ciepło, ale również na zimno. Podaje się ją z sosem czosnkowym i surówką coleslaw. To jedno z tych dań, których prostota powala, a smak jest absolutnie niepowtarzalny. Jeden warunek – świeża ryba. Dorsz w cieście piwnym tak bardzo mi smakuje, że kolejne wizyty w Holandii zaczynam albo od zjedzenia prawdziwego holenderskiego matjasa, albo od takiego właśnie dorsza. Podawany obowiązkowo do dorsza sos czosnkowy podkreśla wspaniały smak ryby, ale jeśli czosnku nie lubisz możesz równie dobrze tę przekąskę zajadać w dowolny, inny sposób.

 

DORSZ W CIEŚCIE PIWNYM

SKŁADNIKI:

  • 350 gramów polędwiczek z dorsza;
  • 6 łyżek mąki pszennej;
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej;
  • pół szklanki mleka;
  • 2 wiejskie jajka;
  • 50 ml piwa;
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

DORSZ W CIEŚCIE piwnym kibbeling

 

2. Mąki i proszek do pieczenia przesiej przez sitko do dużej miski.

DORSZ W CIEŚCIE piwnym kibbeling

 

3. Do miski dodaj kolejne składniki ciasta (jajka, piwo, mleko, sól, pieprz) i dobrze wymieszaj.

DORSZ W CIEŚCIE piwnym kibbeling

 

4. Oryginalne kibbeling snack mają mocno brązowy kolor od smażenia; aby kolor Twojego dorsza był ładniejszy dodaj do ciasta łyżeczkę mielonej kurkumy.

DORSZ W CIEŚCIE piwnym kibbeling

 

5. W razie, gdy ciasto będzie za rzadkie dosyp jeszcze trochę mąki. Mieszaj tak, aby ciasto „nabrało” trochę powietrza. Ciasto powinno być dość gęste, gęstsze niż na naleśniki. Za luźne ciasto spowoduje, że spłynie z ryby, za gęste zdominuje smak dorsza. Odstaw ciasto na 15 minut.

DORSZ W CIEŚCIE piwnym kibbeling

 

6. W międzyczasie rozgrzej w garnku litr oleju rzepakowego do temperatury 180 stopni.

DORSZ W CIEŚCIE piwnym kibbeling

 

7. Pokrój polędwiczki z dorsza na kawałki takie, jak lubisz. Posól.

DORSZ W CIEŚCIE piwnym kibbeling

 

8. Pamiętaj: zbyt duże kawałki ryby będą się dłużej smażyły i mniej wygodnie będzie się je jadło. Za małe mogą się szybko przypalić podczas smażenia. Jak dla mnie najlepsze są takie średnie kawałeczki, raczej mniejsze, niż większe. Ty zdecyduj, jakie wolisz.

DORSZ W CIEŚCIE piwnym kibbeling

 

9. Obtaczaj każdy kawałek dorsza w cieście.

DORSZ W CIEŚCIE piwnym kibbeling

 

10. Smaż rybę w głębokim tłuszczu przez około 5 minut.

DORSZ W CIEŚCIE piwnym kibbeling

 

11. Dorsz w cieście piwnym obowiązkowo podaje się z sosem czosnkowym i surówką coleslaw.

DORSZ W CIEŚCIE piwnym kibbeling

A może zjesz PIEROGI  z DORSZEM? Przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *