dorsz pieczony z warzywami

Dorsz pieczony z warzywami, czyli jest szybko, jest smacznie. Zapraszam na prostą i pyszną rybę pieczoną z warzywami, skropioną sporą ilością oliwy extra vergine i odrobiną octu balsamicznego. Jak zatem nietrudno zgadnąć rybę proponuję przygotować na sposób śródziemnomorski. A skoro jesteśmy na południu Europy to oprócz oliwy i octu balsamicznego użyjemy oczywiście warzyw z tamtego regionu. Jest więc trochę oliwek, pomidorów i kaparów. Jest również pachnący, świeży tymianek, a do tego ulubiony przez wielu z Was (przeze mnie również) pyszny dorsz. No i grillowana polenta jako dodatek.

 

DORSZ PIECZONY Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • 3 filety z dorsza bez skóry;
  • garść czarnych oliwek;
  • garść pomidorków koktajlowych;
  • 1 łyżka kaparów;
  • gałązki świeżego tymianku;
  • 1 cytryna;
  • ocet balsamiczny;
  • oliwa z oliwek;
  • polenta;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj trochę oliwek, pomidorków koktajlowych, kaparów oraz gałązki świeżego tymianku.

 

2. Spraw rybę – jeśli filety nie są zbyt ładne wykrój polędwiczki, a pozostałą część ryby zachowaj (możesz ją zmielić i zrobić przy okazji pyszne klopsiki). Rybę posól, popieprz, skrop obficie sokiem z cytryny.

 

3. Do żaroodpornego naczynia włóż pomidorki koktajlowe, oliwki, kapary część gałązek świeżego tymianku – skrop odrobiną octu balsamicznego. Na koniec podlej dość obficie oliwą extra vergine. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut.

 

4. W międzyczasie przygotuj polentę – pokrój gotową polentę w plastry żądanej grubości, posól, popieprz i polej niewielką ilością oliwy. Jeżeli nie masz gotowej polenty użyj kaszki kukurydzianej. W tym celu przygotuj ją według przepisu na opakowaniu, a następnie wyłóż na deskę, rozsmaruj ją na żądaną grubość i pozwól wystygnąć. Po wystygnięciu pokrój ją w plastry tak samo, jak tę gotową.

 

5. Smaż polentę z obu stron na patelni grillowej.

 

6. Wyjmij z piekarnika zrumienione warzywa i dołóż rybę na wierzch (skrop ją odrobiną oliwy). Ważne – wyjmij i wyrzuć z naczynia zrumienione gałązki tymianku i włóż nowe, świeże.

 

7. Zapiekaj rybę w piekarniku przez max 10 minut. Po tym czasie dorsz pieczony z warzywami będzie gotowy.

 

8. Dorsz pieczony z warzywami podawaj  polaną powstałym podczas pieczenia smakowitym sosem, z pieczonymi warzywami i polentą.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *