Dorsz pieczony z warzywami to super danie, a dorsz w ogóle to super ryba. Chyba wciąż niedoceniana przez większość z nas. Dorsz pieczony idealnie komponuje się z warzywami. W zimie warzyw mamy bardzo ograniczoną ilość, ale przecież wciąż mamy apetyt na zdrowe jedzenie. Cały czas uważam, że nie doceniamy korzeniowych warzyw, których w naszym kraju jest pod dostatkiem i są tanie. Marchewka, pietruszka, czy seler to niekoniecznie jedynie obowiązkowe dodatki do rosołu. Można je wykorzystać choćby tak, jak w moim przepisie. A zatem zapraszam na danie proste, szybkie i po prostu smaczne i zdrowe. W środku zimy daje radę.

 

DORSZ PIECZONY Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów polędwicy z dorsza;
  • 300 gramów zimowych warzyw korzeniowych (marchewka, pietruszka, seler);
  • 500 gramów pieczarek;
  • 2 duże szalotki;
  • 1 cytryna;
  • oliwa z oliwek;
  • suszony tymianek;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 300 gramów dostępnych aktualnie warzyw (marchewka, pietruszka, seler); obierz je i pokrój w kawałki wielkości, jakie preferujesz. Warzywa przelej wrzątkiem i odcedź po 2 minutach. Odstaw na bok.

 

2. Pora na dorsza; przygotuj 400 gramów polędwiczek z dorsza. Umyj je dokładnie, osusz ręcznikami papierowymi, posól, posyp ulubioną przyprawą (ja użyłem Salsa De Yucatan firmy Kotanyi) i obficie skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 15 minut. Nastaw piekarnik na 180 stopni.

 

3. Oprócz zblanszowanych już warzyw korzeniowych do tego dania potrzebować będziesz pieczarek. Przygotuj 500 gramów w miarę równych pieczarek – oczyść je z brudu (nie myj), te większe przekrój na pół. Pieczarki oraz zblanszowane wcześniej warzywa przełóż do dużej miski. Dodaj do nich obrane i pokrojone w ćwiartki 2 duże szalotki. Wlej do warzyw 2 łyżki oliwy extra vergine i dobrze wszystko wymieszaj rękoma. Wrzuć warzywa na bardzo mocno rozgrzaną patelnię. W międzyczasie rybę włóż do piekarnika. Nastaw kaszę jęczmienną do gotowania według przepisu na opakowaniu.

 

4. Istotą tak przygotowywanych warzyw jest rozgrzanie patelni „do czerwoności” bez grama tłuszczu (jest go trochę w warzywach). Smaż warzywa najlepiej na najmocniejszym palniku kuchenki gazowej. Po kilku minutach smażenia dopraw warzywa suszonym tymiankiem.

 

5. Co 10-20 sekund energicznie podrzucaj patelnią przez kilka sekund, aby zamieszać warzywa. Tak, jak na tym zdjęciu, warzywa powinny wyglądać po około 5 minutach smażenia.

 

6. Po około 7 minutach dodaj posiekaną natkę pietruszki, dodaj sól do smaku i świeżo zmielony pieprz.

 

7. Jeszcze tylko 2 minutki i warzywa są gotowe. Wyjmij rybę z piekarnika i odcedź kaszę.

 

8. Dorsza podawaj z cząsteczkami cytryny, grillowanymi warzywami i kaszą jęczmienną – idealnie zbilansowany posiłek na koniec zimy. Dorsz pieczony z warzywami zimowymi to danie doskonałe na chłodne, zimowe dni.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *