Dorada pieczona z warzywami podana

Dorada uprzednio marynowana w oliwie z dodatkiem soli, czosnku i rozmarynu, a następnie pieczona z dodatkiem podgotowanych warzyw.

Dorada pieczona to wyjątkowo smaczna ryba. Zresztą sama w sobie jest smakowita. Dorada ma kruche, delikatne mięso, a ości w niej jest stosunkowo niewiele. Nie zabijaj jej smaku nadmiarem przypraw, czy zbędnych dodatków, a odwdzięczy Ci się po stokroć. Dorada, jak większość ryb, najlepiej smakuje z rusztu lub z piekarnika (w przypadku braku rusztu). Dla mnie najsmaczniejsza jest w połączeniu z marynatą w stylu vinegrette. W okresie zimy do ryby, do piekarnika można wrzucić np. podgotowane warzywa mrożone.

Składniki

2 świeże dorady
gałązka świeżego rozmarynu
2 lub 3 ząbki czosnku
1 cytryna
1 czerwona papryczka chilli
oliwa z oliwek
warzywa według uznania
natka pietruszki
pieprz kolorowy w ziarnach
sól morska

Dorada pieczona przepis

Składniki marynaty to gałązka świeżego rozmarynu, 2 lub 3 ząbki czosnku, pół łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarnach, pół łyżeczki gruboziarnistej soli, a także cytryna i oliwa. Suche składniki marynaty przełóż do moździerza i utłucz. Dodaj 4 łyżki oliwy extra vergine i łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Wymieszaj wszystko delikatnie (marynata powinna być dość intensywna w smaku, słonawa, ale niezbyt kwaśna).

Przygotuj dwie dorady (oskrob z łusek, umyj dokładnie pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi) i ponacinaj je w poprzek w 3 lub 4 miejscach po obu stronach. Brzuchy ryb posól (reszty ryby nie trzeba, ponieważ pokryjesz ją słoną marynatą) i włóż do nich gałązki świeżego rozmarynu, a także kilka plasterków wyparzonej cytryny.

Ryby ułóż w naczyniu żaroodpornym lub w brytfance i pędzelkiem (chociaż lepiej palcami) nasmaruj je marynatą po obu stronach ze szczególnym uwzględnieniem poprzecznych nacięć.

Ugotowane nieco wcześniej małe ziemniaczki przekrój na połowę. Do wrzącej wody wrzuć mieszankę warzyw mrożonych (u mnie tzw. mieszanka włoska), a gdy się zagotują odcedź je. Oczywiście w sezonie letnim lepiej wykorzystać świeże warzywa.

Dorada pieczona sposób podania

Do ryb w naczyniu żaroodpornym włóż ugotowane ziemniaki i warzywa (rozłóż je pomiędzy rybami). Posól lekko warzywa, skrop niewielką ilością oliwy i posyp odrobiną suszonego oregano. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Na ostatnie 5 minut ustaw grzanie grzałki od góry, aby lekko przyrumienić ryby.

Po upieczeniu posyp świeżo posiekaną natką pietruszki i plasterkami papryczki chilli. Najlepiej smakuje podana od razu po upieczeniu.


A może ciekawa dorada po marokańsku ?


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *