dorada pieczona z warzywami

Dorada pieczona to wyjątkowo smaczna ryba, zresztą dorada sama w sobie jest smakowita. Fakt, ta ładna rybka mogłaby być bardziej atrakcyjna cenowo, ale zdarzają się promocje, na których można ją kupić za cenę niższą od dorsza. Dorada ma kruche, delikatne mięso, a ości w niej jest stosunkowo niewiele. Nie zabijajcie jej smaku nadmiarem przypraw, czy zbędnych dodatków, a odwdzięczy się Wam po stokroć.

Dorada, jak większość ryb, najlepsza jest po prostu z rusztu lub z piekarnika (w przypadku braku rusztu). Dla mnie najsmaczniejsza jest w połączeniu z marynatą w stylu vinegrette. W okresie zimy do ryby do piekarnika można wrzucić np. podgotowane warzywa mrożone. W ten sposób otrzymamy pełne danie, w którym jednak głównym bohaterem jest pieczona dorada.

 

DORADA PIECZONA Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • 2 świeże dorady;
  • gałązka świeżego rozmarynu;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 1 cytryna;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • oliwa z oliwek;
  • warzywa według uznania;
  • natka pietruszki;
  • pieprz kolorowy w ziarnach;
  • sól morska;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Składniki marynaty: gałązka świeżego rozmarynu, 2-3 ząbki czosnku, pół łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarnach, pół łyżeczki gruboziarnistej soli, cytryna, oliwa.

 

2. Suche składniki marynaty przełóż do moździerza i utłucz.

 

3. Dodaj 4 łyżki oliwy extra vergine i łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Wymieszaj wszystko delikatnie (marynata powinna być dość intensywna w smaku, słonawa, ale niezbyt kwaśna).

 

4. Przygotuj dwie dorady (oskrob z łusek, umyj dokładnie pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi) i ponacinaj je w poprzek w 3-4 miejscach po obu stronach.

 

5. Brzuchy ryb posól (reszty ryby nie trzeba, ponieważ pokryjesz ją słoną marynatą) i włóż do nich gałązki świeżego rozmarynu oraz kilka plasterków wyparzonej cytryny.

 

6. Ryby ułóż w naczyniu żaroodpornym lub w brytfance i pędzelkiem (chociaż lepiej palcami…) nasmaruj je marynatą po obu stronach ze szczególnym uwzględnieniem poprzecznych nacięć.

 

7. Ugotowane nieco wcześniej małe ziemniaczki przekrój na połowę.

 

8. Do wrzącej wody wrzuć mieszankę warzyw mrożonych (tutaj tzw. mieszanka włoska), a gdy się zagotują odcedź je. Oczywiście w sezonie letnim lepiej wykorzystać świeże warzywa.

 

9. Do ryb w naczyniu żaroodpornym włóż ugotowane ziemniaki i warzywa (rozłóż je pomiędzy rybami). Posól lekko warzywa, skrop niewielką ilości oliwy i posyp odrobiną suszonego oregano. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.

 

10. Na ostatnie 5 minut ustaw grzanie grzałki od góry, by lekko przyrumienić ryby. Po upieczeniu posyp wszystko świeżo posiekaną natką pietruszki i plasterkami niezbyt ostrej chili. Dorada pieczona z warzywami najlepiej smakuje podana od razu po upieczeniu.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *