DORADA DUSZONA po marokańsku

Dorada duszona, a przyprawiona i podana na sposób marokański to nic innego, jak aromatyczna, smażona ryba podana z kuskusem i doskonałą, cytrynową salsą z dodatkiem moreli i rodzynek. Całe danie posypane jest uprażonym ziarnem sezamu i pistacjami, płatkami chili i listkami świeżej kolendry. Chyba brzmi dobrze, prawda? Na talerzu same smaki słonecznego Maroko. Mnie udało się zrobić to danie w 20 minut – dasz radę szybciej?

 

DORADA DUSZONA

SKŁADNIKI:

  • 2 świeże dorady;
  • szafran;
  • kuskus;
  • harissa;
  • kilka gałązek tymianku;
  • dymka;
  • pół pęczka świeżej kolendry;
  • połowa kiszonej cytryny;
  • 2 kawałki grillowanej papryki;
  • pół łyżeczki harissy;
  • 3 suszone morele lub 1 łyżka rodzynek;
  • 2 łyżki orzechów pistacjowych;
  • 2 łyżeczki sezamu;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Upraż na patelni (bez tłuszczu) 2 łyżki orzechów pistacjowych i 2 łyżeczki sezamu – odłóż na bok. Pamiętaj – na patelnię wrzuć najpierw orzechy, a dopiero po chwili sezam – w przeciwnym razie sezam się spali, podczas gdy orzechy nie zdążą się uprażyć.

DORADA DUSZONA po marokańsku

 

2. Przygotuj dorady – odetnij głowy, zeskrob łuski, przemyj wodą, osusz. Ponacinaj na krzyż rybę tak, jak na zdjęciu; posól, popieprz i skrop oliwą extra vergine. Dobrze wetrzyj przyprawy w rybę.

DORADA DUSZONA po marokańsku

 

3. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzuć dorady i smaż po kilka minut z każdej strony.

DORADA DUSZONA po marokańsku

 

4. W międzyczasie do połowy szklanki gorącej wody wrzuć 1 łyżeczkę szafranu – przyprawa powinna pięknie zabarwić wodę na złoty kolor. Przygotuj kuskus według przepisu na opakowaniu.

DORADA DUSZONA po marokańsku

 

5. Gdy ryba będzie ładnie zrumieniona w obu stron wlej na patelnię wodę z szafranem, dodaj 1 łyżeczkę przyprawy harissa, kilka gałązek tymianku i posiekaną w centymetrowe kawałki dymkę. Przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu 5 minut.

DORADA DUSZONA po marokańsku

 

6. Podczas, gdy ryba „dochodzi” zrób salsę: do blendera wrzuć pół pęczka świeżej kolendry, połowę kiszonej cytryny (jak ją przyrządzić znajdziesz na mojej stronie), 2 kawałki grillowanej papryki (ze słoiczka – w zalewie), pół łyżeczki harissy, 3 suszone morele lub 1 łyżkę rodzynek – całość zmiksuj. Gotowe.

DORADA DUSZONA po marokańsku

 

7. Rybę podawaj z kuskusem, cytrynową salsą, papryczką chili i świeżą kolendrą. Nie zapomnij posypać całości uprażonymi wcześniej orzechami i sezamem. Dorada duszona smakuje świetnie.

DORADA DUSZONA po marokańsku

A może DORADA pieczona z warzywami? Przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *