Domowy zakwas na barszcz czerwony

Drukuj przepis

Domowy zakwas na barszcz czerwony to najlepsza rzecz, jaką możecie zrobić w Waszych kuchniach. Jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście własnoręcznie zakwasu na barszcz czerwony to najwyższa pora to zmienić. Uwierzcie, że zachwyci Was jego smak, a barszcz, który potem zrobicie z takiego zakwasu nie będzie miał sobie równych. Jedynym warunkiem udanego zakwasu jest odpowiednia jakość produktów . Buraki ze sprawdzonego źródła, polski czosnek, prawdziwy chleb i kilka trików, które Ci w przepisie podam. A potem? Do głowy Ci nie przyjdzie, by jeszcze kiedykolwiek kupować zakwas na barszcz czerwony. Zobaczysz, że domowy jest o niebo lepszy. Gwarantuję.

 

SKŁADNIKI: (na kamionkę o pojemności 3,2 litra)

  • 1 kilogram buraków czerwonych;
  • główka czosnku;
  • 2 litry przegotowanej, przestudzonej wody;
  • 2 łyżki soli (najlepsza kamienna);
  • ziele angielskie 5-8 ziarenek;
  • liść laurowy 2-3 sztuki;
  • kilkanaście ziarenek czarnego lub kolorowego pieprzu;
  • kromka prawdziwego, razowego chleba na zakwasie;
  • 3-4 łyżki zakwasu buraczanego pozostałego z poprzedniego kiszenia lub tyleż samo kwasu z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Do dwóch litrów przegotowanej wody wsyp 2 łyżki soli i wymieszaj dokładnie, aby się rozpuściła. Wodę odstaw do przestygnięcia.

 

3. Buraki obierz i obmyj delikatnie pod zimną wodą.

 

4. Przygotuj czosnek. Od Ciebie zależy, ile czosnku (ale również innych przypraw) dodasz do Twojego zakwasu. Ja czosnek kocham i musi go być w zakwasie naprawdę dużo. Poza tym mój zakwas jest tak aromatyczny, że przy robieniu potem barszczu nie ma konieczności doprawiania go dodatkowo ? Oczywiście jest to wyjście idealne dla osób, które taki „mocny” zakwas lubią. Jeżeli jednak barszcz będą jadły osoby preferujące łagodniejszy barszcz z niekoniecznie dobrze wyczuwalnym czosnkiem lepiej jest zrobić zakwas bardziej neutralny, czyli dodać niezbyt dużo przypraw. W tym czosnku…

 

5. Buraki pokrój w około półcentymetrowe plasterki. Przygotuj pozostałe przyprawy.

 

6. Układaj warstwami plastry buraków w kamionce wciskając pomiędzy nie co jakiś czas ząbki czosnku, listki laurowe, pieprz oraz ziele angielskie. Następnie wlej ostrożnie do kamionki przestudzoną, osoloną wodę tak, by wszystkie składniki były przykryte wodą (jeżeli trzeba dociśnij je np. talerzykiem).

 

7. Aby zakwas pracował jak należy dobrze jest dodać do niego 3-4 łyżki pozostałego poprzedniego zakwasu. Jeżeli go nie masz dodaj zakwasu z kiszenia ogórków lub kapusty kiszonej. Jeżeli robisz to z produktów kupionych w sklepie uważaj – często „producenci” zakwaszają ogórki i kapustę octem, żeby szybciej sprzedać takie świństwo. Nie kupuj takich rzeczy i nie dodawaj w żadnym wypadku takiego zakwasu do Twoich buraków!

 

8. Do mojego zakwasu dodaję również 1 kromkę razowego, żytniego chleba na zakwasie. I tutaj uwaga, jak w poprzednim punkcie – jeżeli kupisz taki chleb w niesprawdzonym miejscu już po dwóch dniach będziesz wiedzieć, czy jest to chleb prawdziwy, czy też wypełniony chemią. Gdy po tym czasie zajrzysz do swojego zakwasu z kromką chleba i zobaczysz pleśń możesz taki chleb wyrzucić, a zakwas wylać. Jeżeli nie masz sprawdzonego chleba po prostu go nie dodawaj.

 

9. Przykryj kamionkę pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce. Najlepiej oczywiście w kuchni, np. na lodówkę.

 

10. Po dwóch dniach zajrzyj do zakwasu. Wyjmij kromkę chleba i jeżeli buraki i przyprawy wypłynęły na powierzchnię dociśnij je np. talerzykiem. Jeżeli składniki będą pływać po powierzchni (choćby tylko część z nich) kontakt z powietrzem spowoduje powstawanie pleśni, co nie jest wskazane. Dlatego zadbaj, aby wszystkie składniki przez cały czas powstawania zakwasu znajdowały się pod wodą.

 

11. Mój zakwas jest gotowy po 7 dniach kiszenia (w sumie) wliczając w to dwa pierwsze dni z kromką chleba. Czas powstawania zakwasu zależy jednak od wielu czynników, dlatego dobrze jest zaglądać do niego i próbować już w piątym dniu ? No i lepiej używać drewnianej łyżki, jeżeli trzeba usunąć z zakwasu np. jakiś powstały kożuszek.

 

12. Domowy zakwas na barszcz czerwony przecedź przez gazę. Buraki możesz wykorzystać np. do sałatki. Nie wyrzucaj ich, bo mają sporo witamin. Ja przyznam, że podjadam je ot tak, całe plasterki ?

 

13. Czysty zakwas przelej do zamykanych butelek lub słoików i przechowuj w lodówce. Domowy zakwas na barszcz czerwony możesz również pić bez gotowania.

Dowiedz się, jak zrobić pyszny barszcz na zakwasie TUTAJ >

Dodaj komentarz

4 komentarzy do "Domowy zakwas na barszcz czerwony"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
DJLukas Łomża
Gość

super uwielbiam barszcz z pasztecikiem

ruda6548
Gość

zakwas nie tylko do barszczu,wyśmienity i zdrowy jako napój

wpDiscuz
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial