Domowy ROSÓŁ WOŁOWY z gęsiną

Rosół wołowy każdy robi po swojemu. Każdy ma swój własny przepis na taki rosół. W dodatku każdy z nas lubi czasem zrobić nieco inny rosół, niż zazwyczaj… I to jest właśnie siła tej zupy. Jest wiele przepisów, ale tylko jeden sposób wykonania: mięso, jarzyny i długie, wolne gotowanie pod przykryciem z lekko uchylona pokrywką. Mięso wołowe, ewentualnie drób i kości wołowe oraz jarzyna to trzy główne składniki, które powinny znaleźć się w każdym mającym aspiracje rosole. Proporcje mięs jednak to już kwestia indywidualna.

 

ROSÓŁ WOŁOWY

SKŁADNIKI:

  • 800 gramów wołowiny;
  • 2 gęsie nogi;
  • kości wołowe (najlepiej ze szpikiem);
  • jarzyna do rosołu;
  • świeży lubczyk;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 800 gramów wołowiny (tutaj szponder, pręga i mostek bez kości – kość oderwałem i poszła do pieczenia) oraz dwie gęsie nogi (tutaj o łącznej wadze 700 gramów). Zamiast gęsiej nogi możesz użyć kaczej, albo po prostu kawałek kurczaka z kością (a najlepiej porcji rosołowej). Oczywiście proporcje mięsiw zależą od Twoich preferencji.

Domowy ROSÓŁ WOŁOWY z gęsiną

 

2. Bardzo ważnym składnikiem rosołu są również kości wołowe, najlepiej te ze szpikiem (wiem, trudno zdobyć). Kości umyj, włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Po tym czasie kości wypuszczą soki i staną się pięknie rumiane.

Domowy ROSÓŁ WOŁOWY z gęsiną

 

3. Mięso oraz podpieczone kości przełóż do min. 5 litrowego garnka. Wlej około 2,5 litra zimnej wody i dodaj 1 łyżeczkę soli. Gotując całość na wolnym ogniu bez przykrycia (około 30 minut) doprowadź do wrzenia, a następnie usuń szumowiny. Skręć gaz do minimum i przykryj garnek pokrywką tak, aby jej niewielka część odkrywała powierzchnię. Gotuj rosół dwie godziny (rosół ma „mrugać”, nie może się gotować!).

Domowy ROSÓŁ WOŁOWY z gęsiną

 

4. Tak powinien wyglądać rosół po 2 godzinach wolnego gotowania; podczas, gdy po pierwszej godzinie ma on wyraźnie smak gęsiny, to po dwóch godzinach smak jest już zrównoważony. Już teraz rosół powoli staje się klarowny.

Domowy ROSÓŁ WOŁOWY z gęsiną

 

5. Przygotuj jarzyny: marchewkę (nie za dużo, bo rosół będzie zbyt słodki), pietruszkę, kawałek selera, sporą cebulę, kawałek pora, niedużą część kapusty włoskiej oraz natkę pietruszki i świeży lubczyk.

Domowy ROSÓŁ WOŁOWY z gęsiną

 

6. Cebulę opal nad gazem, aż będzie czarna i wrzuć do rosołu. Dodaj wszystkie warzywa, zioła oraz garstkę ziarnistego pieprzu i jedną łyżeczkę soli.

Domowy ROSÓŁ WOŁOWY z gęsiną

 

7. Gotuj pod przykryciem z lekko uchyloną pokrywką na minimalnym gazie przez następną godzinę. Na koniec dopraw rosół solą i pieprzem (w razie potrzeby). Rosół powinien być już bardzo klarowny.

Domowy ROSÓŁ WOŁOWY z gęsiną

 

8. Odcedź rosół, a następnie odstaw na bok na godzinę. Po tym czasie zdejmij delikatnie łyżką tłuszcz z powierzchni rosołu.

Domowy ROSÓŁ WOŁOWY z gęsiną

 

9. Przelej rosół przez gazę, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia (rosół musi być klarowny).

Domowy ROSÓŁ WOŁOWY z gęsiną

 

10. Przed podaniem zagrzej rosół (musi być podany gorący). Rosół wołowy podawaj najlepiej z domowym makaronem nitki.

Domowy ROSÓŁ WOŁOWY z gęsiną

A ROSÓŁ DROBIOWY zrobisz według przepisu <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *