DNI STYRYJSKIE WIEDEŃ

Dni styryjskie w Wiedniu to namiastka i wizytówka pięknej Styrii. Styria to austriacki Land położony na południe od Wiednia, graniczący ze Słowenią. Na północy i zachodzie Styrii królują majestatyczne Alpy, południe zaś ma już zdecydowanie bardziej „śródziemnomorski” charakter. Tak, Styria oferuje wszystko, co najlepsze.

DNI STYRYJSKIE. BO WARTO

Jest tutaj cieplej, bardzo słonecznie, a klimat jest znacznie łagodniejszy. I tak o ile na północy Styrii dominują produkty mleczne i mięsne, o tyle południe Styrii zdominowane jest przez uprawę winorośli, jabłek i dyni.

Styria słynie z oleju z pestek dyni – potrzeba około 2,5 kg specyficznych, czarnych wręcz pestek ze styryjskich dyni, aby uzyskać słynny na całym świecie olej z pestek dyni. To znakomity dodatek do jajek, sałatek, zup i czego tylko dusza zapragnie.

Kolejna rzecz jabłka styryjskie – klasa sama w sobie; może się wydawać, że jabłko to jabłko, ale uwierzcie, że jabłka styryjskie mają naprawdę świetny smak dzięki dobremu nasłonecznieniu regionu.

STYRYJSKIE WINA

Wina styryjskie zaś są jednymi z moich ulubionych. Lekkie i aromatyczne białe (Welschriesling, Sauvignon blanc czy Morillon (Chardonnay), mocniejsze, ale wciąż stosunkowo delikatne czerwone (Blauer Zweigelt, St. Laurent i Blauburger), czy wreszcie mój absolutny faworyt, czyli różowy Schilcher – wino endemiczne, bardzo lokalne, styryjskie, z certyfikatem chronionego położenia geograficznego. Oznacza to, że nigdzie indziej na świecie takiego wina nie dostaniecie. Schilcher to wino lekkie, delikatnie owocowe, rześkie, wspaniałe na letnie upały. Można je łączyć z owocami np. truskawkami, otrzymując wspaniały, delikatny i aromatyczny kruszon.

DUMA STYRII

Dumą Styrii jest również wysokojakościowa jagnięcina, wołowina z alpejskich zboczy, chrzan również z certyfikatem pochodzenia, ryby, w tym unikalny seibling (złotopstrąg – u nas ryba całkowicie nieznana) i coś bardzo ciekawego, a mianowicie Zirbenschnaps, czyli destylat z … szyszek sosnowych. Ma moc, smak i piękny kolor. Styria to piękna kraina, bogata w góry i lasy…

DNI STYRYJSKIE W WIEDNIU

Jeżeli jednak nie możesz tam pojechać, poznać jej i posmakować to znacznie bliżej jest do Wiednia, gdzie w kwietniu każdego roku od wielu lat odbywają się „Dni styryjskie”. Pod wiedeńskim Ratuszem spróbować można wszystkich w/w specjałów, a także dań pochodzących ze Styrii. To znakomita impreza, pełna dobrego smaku, świetnej atmosfery i luzu. Styryjczycy kochają przyrodę, dobre jedzenie i są po prostu sympatycznymi ludźmi. I to się czuje na tej imprezie w Wiedniu. Dlatego jeżeli macie możliwość namawiam Was do wyjazdu na tę imprezę.

Strona internetowa <<REGIONU STYRIA>>


Zrób prawdziwego OMLETA STYRYJSKIEGO przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *