dip jogurtowy z tuńczykiem

Dip jogurtowy z tuńczykiem to ciekawa sprawa. Zapraszam po przepis na ten bardzo szybki i ciekawy dip. Taki dip z dobrej jakości tuńczykiem pasował będzie do wielu dań. Istotnym w tym przypadku jest dodanie do niego niewielkiej ilości marynowanych ziarenek zielonego pieprzu, które fantastycznie podkręcają jego smak. Ten dip często podaję do kotlecików warzywnych, ale tak naprawdę tylko od Waszej wyobraźni zależy, z czym go skonsumujecie. Koniecznie pamiętajcie o dodaniu kilkunastu ziarenek marynowanego, zielonego pieprzu, który nie tylko doda mocy dipowi, ale również doskonale wzbogaci jego smak.

 

DIP JOGURTOWY Z TUŃCZYKIEM

SKŁADNIKI:

  • małe opakowanie jogurtu typu greckiego;
  • tuńczyk w oliwie;
  • majonez;
  • mały słoiczek marynowanego, zielonego pieprzu;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Składniki mojego dipu jogurtowego: oczywiście małe opakowanie jogurtu typu greckiego, majonez, tuńczyk w oliwie (ewentualnie w oleju), mały słoiczek marynowanego, zielonego pieprzu.

 

2. Wyjmij tuńczyka ze słoiczka lub puszki, odsącz z nadmiaru tłuszczu i posiekaj dość drobno. Im lepszej jakości tuńczyka użyjesz tym lepszy smak dipu uzyskasz. To oczywiste, ale czasem o tym zapominamy…

 

3. Do małej miski przełóż jogurt, dodaj 1-2 łyżeczki Twojego ulubionego majonezu, wrzuć posiekanego tuńczyka i dodaj lekko zmiażdżone w moździerzu ziarenka marynowanego, zielonego pieprzu (około 1 łyżki – do smaku). Posól i wymieszaj wszystko. Jeżeli chcesz nadać dipowi jeszcze większy aromat tuńczyka dolej 1-2 łyżeczki oliwy z tuńczyka. Gotowy dip wstaw do lodówki.

 

4. Dip jogurtowy w tuńczykiem podawaj do swoich ulubionych dań, np. kotletów warzywnych z marchewki i kaszy jaglanej.

Jak zrobić KOTLETY Z MARCHEWKI i kaszy jaglanej dowiesz się << TUTAJ >>.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *