dip jogurtowy z tahiną do falafeli

Dip jogurtowy z tahiną znakomicie podkreśla smak falafeli – prawdziwej perełki i absolutnego numeru jeden ulicznego jedzenia (street food) we wschodnim rejonie basenu Morza Śródziemnego. Turcja, Jerozolima, Palestyna, Liban, Syria… tu wszędzie na ulicy kupisz falafele pod różnymi postaciami i z najprzeróżniejszymi dodatkami. Ale, ale… tutaj mam dla Was przepis na sos do nich, więc porzućmy je na chwilę. Mój dip jogurtowy z dodatkiem tahiny nie jest wiernym odwzorowaniem tego oryginalnego – opracowałem jego smak na własne potrzeby. Różni się nieco składem, ale przede wszystkim konsystencją. Jeżeli macie ochotę poznać jego smak zapraszam do zapoznania się z przepisem.

 

DIP JOGURTOWY Z TAHINĄ

SKŁADNIKI:

  • 250 ml jogurtu naturalnego (niezbyt gęstego);
  • garść liści świeżej kolendry;
  • 3 łyżki pasty sezamowej tahini;
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1-2 limonki;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

DIP JOGURTOWY z tahiną do falafeli

 

2. Jogurt wyłóż z opakowania do miski. Czosnek obierz, zetrzyj z odrobiną soli i dodaj do jogurtu.

DIP JOGURTOWY z tahiną do falafeli

 

3. Dodaj 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego. To bardzo intensywna przyprawa – najpierw jej spróbuj, czy aby nie dodać jej jednak nieco mniej… Ja podaję ilości pod moje smaki.

DIP JOGURTOWY z tahiną do falafeli

 

4. Przesiekaj garstkę listków świeżej kolendry. Ile? Na początek niezbyt dużo, zawsze będziesz móc dodać więcej na końcowym etapie robienia sosu.

DIP JOGURTOWY z tahiną do falafeli

 

5. Wrzuć kolendrę do jogurtu, dodaj nieco świeżo zmielonego pieprzu. Wlej 3 łyżki tahiny – to przepyszna, aromatyczna pasta z sezamu.

DIP JOGURTOWY z tahiną do falafeli

 

6. Wciśnij od razu sok z 1 limonki. Wymieszaj dokładnie dip jogurtowy z tahiną.

DIP JOGURTOWY z tahiną do falafeli

 

7. Posmakuj sos… Ile bym nie dał na początku kolendry to zawsze w tym momencie muszę jej dołożyć. Koniecznie musi być ona wyczuwalna w tym sosie.

DIP JOGURTOWY z tahiną do falafeli

 

8. Podobnie, jak z kolendrą jest u mnie z limonką w przypadku tego sosu… Jeżeli masz podobnie wciśnij sok z drugiej limonki. Wymieszaj i odstaw gotowy sos na 30 minut, aby składniki „przegryzły się”. Przed podaniem spróbuj raz jeszcze dip jogurtowy – w razie konieczności dopraw go jeszcze delikatnie, ponieważ jego smak staje się mniej intensywny z upływem czasu.

DIP JOGURTOWY z tahiną do falafeli

 

9. Dip jogurtowy z tahiną wspaniale podnosi smak falafeli. Nadaje się również do wielu innych potraw, ale odkrycie tych połączeń pozostawiam już Tobie.

DIP JOGURTOWY z tahiną do falafeli

Nie lubisz tahiny? Aby spróbować innego mojego SOSU JOGURTOWEGO kliknij <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *