Dip jogurtowy z pomidorem, serkiem śmietankowym, świeżymi ziołami i pomidorem – poznajcie mój oryginalny przepis. Niby ten dip nie różni się zbytnio od najbardziej popularnych dipów, ale dodatek pomidora powoduje, że spokojnie możemy mówić o tej lepszej wersji dipu jogurtowego. Oczywiście świeże zioła to wręcz obowiązek w dipie jogurtowym, ale już dodatek serka śmietankowego znakomicie podkreślającego konsystencję dipu jest unikatowy i niezmiernie interesujący. Zwłaszcza, gdy użyjesz serka smakowego (np. chrzanowego). Krótko mówiąc nie zastanawiajcie się i po prostu zróbcie jak najszybciej dip jogurtowy z pomidorem.

 

DIP JOGURTOWY Z POMIDOREM

SKŁADNIKI:

  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego;
  • 1 małe opakowanie puszystego serka śmietankowego;
  • 1 duży pomidor;
  • natka pietruszki;
  • dymka lub szczypiorek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki dipu jogurtowego z pomidorem, czyli małe opakowanie jogurtu naturalnego, małe opakowanie puszystego serka śmietankowego (jeżeli chcesz może to być serek smakowy, np. chrzanowy), jednego dużego pomidora, natka pietruszki, dymka lub szczypiorek.

 

2. Jogurt i serek przełóż do miski; dodaj posiekaną garść natki pietruszki i dymki lub szczypiorku (nie za dużo). Pomidora sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Następnie pozbaw nasion, a resztę pokrój w drobną kostkę.

 

3. Pokrojonego pomidora przełóż do miski z jogurtem, serkiem i ziołami. Odpowiednio posól i popieprz całość.

 

4. Dobrze wymieszaj dip. Dodaj do niego świeżo wyciśnięty sok z cytryny (ilość według uznania); w razie potrzeby dodaj jeszcze soli i pieprzu.

 

5. Dip jogurtowy z pomidorem doskonale pasuje do wielu dań, ale szczególnie polecam go do placków z marchewki i szpinaku (jak je zrobić dowiesz się <<<<TUTAJ>>>>).


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *