dip jogurtowy z kolendrą

Dip jogurtowy z aromatyczną kolendrą to niezwykle prosty i szybki w wykonaniu dip. Kombinacja smaków: kwaśnego (cytryna), ostrego (chili) i orientalnego (listki świeżej kolendry) przynosi znakomity efekt smakowy. Głównym składnikiem dipu jest gęsty, naturalny jogurt typu greckiego i świeży ogórek pozbawiony pestek. To świetny dip, który pasuje właściwie do wszystkiego np. do kotletów warzywnych, czy pieczonego łososia, pieczonego ziemniaka lub grillowanych warzyw.

 

DIP JOGURTOWY

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów gęstego, naturalnego jogurtu typu greckiego;
  • 100 gramów świeżych ogórków;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • 1 cytryna;
  • świeża kolendra;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Około 100 gramów świeżych ogórków umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Z każdego ogórka odetnij końcówki, przekrój je wzdłuż na połowę i wydrąż środki – nie będą one potrzebne. Jeśli wolisz możesz również obrać ogórki ze skórki.

DIP JOGURTOWY z kolendrą

 

2. Do miski przełóż 250 gramów gęstego, naturalnego jogurtu typu greckiego. Dodaj drobno posiekaną  czerwoną papryczkę chili bez pestek (lub z pestkami, jeżeli wolisz bardziej ostry dip).

DIP JOGURTOWY z kolendrą

 

3. Dodaj pokrojone w bardzo drobną kostkę ogórki (wcześniej pozbawione pestek…) i garść listków świeżej kolendry. Posól, popieprz, skrop sokiem z połowy cytryny, wymieszaj i wstaw do lodówki na około 20 minut do schłodzenia.

DIP JOGURTOWY z kolendrą

 

4. Dip jogurtowy z kolendrą wyjmij z lodówki i przełóż do miseczek. Podawaj do swoich ulubionych potraw.

DIP JOGURTOWY z kolendrą

Wypróbuj również mój DIP Z TUŃCZYKIEM przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *