dip jogurtowy z kolendrą

Dip jogurtowy z kolendrą to niezwykle prosty i szybki w wykonaniu dip. Kombinacja smaków: kwaśnego (cytryna), ostrego (chili) i orientalnego (listki świeżej kolendry) przynosi znakomity efekt smakowy. Głównym składnikiem dipu jest gęsty, naturalny jogurt typu greckiego i świeży ogórek pozbawiony pestek. To świetny dip, który pasuje właściwie do wszystkiego np. do kotletów warzywnych, czy pieczonego łososia, pieczonego ziemniaka lub grillowanych warzyw.

 

DIP JOGURTOWY Z KOLENDRĄ

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów gęstego, naturalnego jogurtu typu greckiego;
  • 100 gramów świeżych ogórków;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • 1 cytryna;
  • świeża kolendra;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Około 100 gramów świeżych ogórków umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Z każdego ogórka odetnij końcówki, przekrój je wzdłuż na połowę i wydrąż środki – nie będą one potrzebne. Jeśli wolisz możesz również obrać ogórki ze skórki.

 

2. Do miski przełóż 250 gramów gęstego, naturalnego jogurtu typu greckiego. Dodaj drobno posiekaną  czerwoną papryczkę chili bez pestek (lub z pestkami, jeżeli wolisz bardziej ostry dip).

 

3. Dodaj pokrojone w bardzo drobną kostkę ogórki (wcześniej pozbawione pestek…) i garść listków świeżej kolendry. Posól, popieprz, skrop sokiem z połowy cytryny, wymieszaj i wstaw do lodówki na około 20 minut do schłodzenia.

 

4. Dip jogurtowy z kolendrą wyjmij z lodówki i przełóż do miseczek. Podawaj do swoich ulubionych potraw.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *