Dip jogurtowy z fetą odmieni Wasze posiłki i nada im nowego wymiaru i smaku. Dodanie do gęstego jogurtu naturalnego  sera feta lub nawet podobnego (często nazywanego „w stylu fety”), startych rzodkiewek i garść natki pietruszki czyni cuda smakowe. No i witaminy aż wyskakują z miski… Dip jest naprawdę pyszny, błyskawiczny w przygotowaniu. Można zajadać ze wszystkim,, albo po prostu sam…

 

DIP JOGURTOWY Z FETĄ

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego;
  • 120 gramów sera feta lub podobnego strukturą i smakiem;
  • natka pietruszki;
  • kilka rzodkiewek;
  • pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do miski przełóż 300 gramów gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego. Wkrusz do niego około 120 gramów sera typu feta lub podobnego strukturą i smakiem. Nie używaj polskiego twarogu, ponieważ w tym dipie nie odda on żadnego smaku…

 

2. Do miski z serem i jogurtem dodaj sporą garść posiekanej natki pietruszki. Jeżeli przygotowujesz ten dip np. do ryby zamiast natki pietruszki możesz użyć np. koperku. Pamiętaj, przepis to wzór, który możesz dowolnie zmieniać do swoich potrzeb…

 

3. Dodanie kilku startych na drobnych oczkach tarki rzodkiewek znakomicie wyostrzy smak sosu. Nie jest to jednak konieczny dodatek – wszystko zależy od indywidualnych preferencji.

 

4. Dip posól i dobrze popieprz do smaku – powinno być lekko pikantnie. Oczywiście według własnego upodobania dip może być łagodny, ale wtedy naprawdę sporo straci ze swojego charakteru.

 

5. Zaraz po przygotowaniu dip jogurtowy z serem feta wstaw do lodówki, aby smaki połączyły się (miskę możesz przykryć folią spożywczą). Przed podaniem wyjmij dip na wierzch przynajmniej 15 minut przed jego konsumpcją.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *