deser malinowy

Deser malinowy z tego przepisu ratuje sytuację, gdy pojawią się niezapowiedziani goście. Można g przygotować szybko i dosłownie „na kolanie”. Wrażenia smakowe na długo pozostaną niezapomniane. Puszysty krem ze słodkiej śmietanki i serka mascarpone z dodatkiem wanilii będzie smakował każdemu. Do tego odrobina musu z soczystych, pachnących lasem świeżych malin… i chrupiąca niespodzianka na spodzie w postaci kruchych ciasteczek maślanych lub podobnych. Oczywiście zamiast malin możesz użyć dowolnych owoców sezonowych, ale dobrze, by były to owoce leśne, bo te po prostu smakują z tym deserem najlepiej. Deser malinowy to doskonała pozycja na lato, kiedy spędzanie czasu w kuchni trzeba ograniczyć do minimum.

 

DEESER MALINOWY

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów 30 % śmietanki;
  • 250 gramów świeżych malin;
  • 250 gramów serka mascarpone;
  • 1 opakowanie kruchych ciasteczek (np. maślanych);
  • cukier puder;
  • laska, pasta lub esencja waniliowa;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki: 250 gramów 30 % śmietanki, 250 gramów świeżych malin, 250 gramów serka mascarpone, 1 opakowanie kruchych ciasteczek (np. maślanych), cukier puder, pasta lub esencja waniliowa.

 

2. Serek mascarpone, śmietankę i 2 łyżki cukru pudru przełóż do miski malaksera.

 

3. Dodaj 2 łyżeczki pasty waniliowej lub odpowiednio esencji waniliowej lub cukru waniliowego (ilość wanilii w tym deserze zależy od Twoich preferencji – ja wanilie uwielbiam, więc daję całkiem sporo).

 

4. Miksuj składniki w malakserze  przez 3-4 minuty, a powstanie pyszny, puszysty krem śmietankowo-waniliowy.

 

5. Na dno pucharków pokrusz ciasteczka. Myślę, że maślane będą najlepsze, ale mogą to być inne, dowolne, jakie lubisz. Ciasteczka powinny być wkruszone tuż przed przygotowaniem deseru do podania (o tym dalej).

 

6. Do osobnej miski przełóż maliny, wsyp 1 łyżkę cukru pudru i lekko ugnieć owoce, aby powstał mus. (część owoców pozostaw w całości, będzie lepiej smakować).

 

7. Przygotowany mus malinowy rozłóż na pokruszonych ciasteczkach.

 

8. Na mus malinowy nałóż krem śmietanowy Ile? Wszystko zależy od Ciebie…

 

9. Na wierzch deseru wyłóż dodatkowo nieco musu malinowego. Deser malinowy podawaj od razu, aby ciasteczka na spodzie nie rozmiękły.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *