deser cytrynowy z borówkami

Deser cytrynowy z borówkami w szczycie sezonu na owoce leśne to po prostu bajka. Raz na czas (a niektórym znacznie częściej…) przychodzi ochota na coś słodkiego. Warto, aby do tego „słodkiego” wykorzystać właśnie owoce sezonowe, które nie tylko dodają smaku deserowi, ale również wzbogacają go. Przed Wami prosty i smaczny deser cytrynowy, do przygotowania w 15 minut. Do tego prostego deseru dodałem borówek, ale z powodzeniem możecie użyć malin, albo poziomek – korzystajcie z lata.

 

DESER CYTRYNOWY Z BORÓWKAMI

SKŁADNIKI:

  • 400 ml 30% śmietany kremówki;
  • pół szklanki cukru (około 70 gramów);
  • 200 gramów borówek lub innych owoców leśnych;
  • 2 cytryny;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Składniki: 400 ml śmietany kremówki 30 %, 2 cytryny, pół szklanki cukru, 200 gramów borówek lub innych owoców sezonowych (najlepiej jednak owoców leśnych).

 

2. Do rondelka przelej śmietankę i wsyp cukier.

 

3. Doprowadź śmietankę z cukrem do wrzenia i gotuj ją na średnim ogniu około 8 minut, aż nieco zgęstnieje i odparuje.

 

4. W międzyczasie wyciśnij sok z dwóch cytryn (soku powinno być około pół szklanki). Nie idź na skróty i nigdy nie korzystaj z gotowych, zakupionych w sklepie buteleczek z „sokiem” cytrynowym. Cytryny są ogólnodostępne, więc nie ma powodu zastępowania ich surogatami.

 

5. Wlej sok z cytryny do garnka ze śmietanką, doprowadź do wrzenia i gotuj 2 minuty na wolnym ogniu, aż całość lekko zgęstnieje (sok z cytryny „zetnie” śmietankę).

 

6. Przelej masę do pucharków, a gdy przestygną wstaw je do lodówki, aby masa stężała.

 

7. Przed podaniem wyłóż na wierzch masy borówki lub inne, Twoje ulubione świeże owoce i udekoruj całość listkami mięty. Deser cytrynowy z borówkami można podawać. Jest bardzo delikatny i bardzo, bardzo pyszny.

Wolisz CIASTO Z BORÓWKAMI ? Przepis znajdziesz <<TUTAJ>> .


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *