DAKOS czyli przekąska kreteńska

Drukuj przepis

DAKOS czyli przekąska kreteńska to obowiązkowa przekąska na początek pobytu na słonecznej Krecie. Jeżeli nie wiesz, co zjeść chwilę po przyjeździe na tę grecką wyspę z pewnością miejscowi zaproponują Ci właśnie DAKOS. Dakos to sucharek z mąki jęczmiennej, na którego nakłada się starte pomidory, skrapia je obficie oliwą, kładzie na wierzch lokalny ser twarogowy i posypuje suszonym oregano. Brzmi trywialnie? Być może . Kto jadł wie co traci ten, kto nie jadł 😉 Nie jestem specjalnie zwolennikiem jedzenia sucharów i to bynajmniej nie dlatego, że stan mojego uzębienia mi na to nie pozwala. Wolę świeże pieczywo, takie prosto z prawdziwej piekarni, jeszcze letnie, cudownie pachnące. I z takim właśnie zaserwuję Wam moje dakos. I co z tego, że będzie to kromka świeżego pieczywa, a nie sucharek? Jest równie pysznie 😉

 

SKŁADNIKI:

  • 1 świeża bagietka (paluch, weka, bułka podłużna) z mąki jęczmiennej (w oryginale sucharki jęczmienne paximadia);
  •  2-3 dojrzałe, miękkie pomidory gruntowe;
  • ser twarogowy mizithra (lub nasz twaróg, może być również feta);
  • suszone oregano;
  • jak najlepszej jakości oliwa extra vergine;
  • małe oliwki z pestką;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Pieczywo musi być świeżutkie (jeżeli wolisz jednak sucharki skrop je wodą, aby nie połamać sobie na nich zębów…). Pomidory tylko dojrzałe, w sezonie, gruntowe. Soczyste, słodkie…

Sera mizithra w Polsce nie kupicie, bo to ser podobny do naszego twarogu, tyle że z mleka owczego. Bardzo świeży, kremowy, lekko kwaskowy, czasem słodkawy. Zależy od tego, kto go zrobił i w jakiej części Krety. Zamiast mizithry możecie użyć naszego twarogu „od baby” (takiego właśnie kremowego, jakby do smarowania się nadawał, tłustego) lub po prostu fetę.

Suszone oregano i oliwki z pestką to dodatki, o których podczas robienia dakos zapomnieć nie można. I na koniec oliwa – cudowna, kreteńska oliwa. Uwierzcie, nie ma lepszej, choć prawie równie dobrą degustowałem kiedyś w Słowenii. Apeluję – kupujcie oliwy greckie – są niedoceniane, a smakowo zdecydowanie lepsze i mniej wytrawne niże te włoskie i hiszpańskie.

 

2. Pomidory najlepiej jest zetrzeć na tarce, ale jeżeli są bardzo dojrzałe i miękkie miąższ sam z nich „wyskakuje” 😉 Zobacz na filmie poniżej, jak dojrzałe były moje pomidory…

 

3. Jeżeli upierasz się i chcesz zrobić dakos w oryginale stosowne sucharki jęczmienne (paximadia) bez problemu kupisz w Polsce w sklepach internetowych. Sucharki pakowane są w różnej wielkości paczki, ale zwykle każda paczka zawiera kilkanaście sucharków. Różnią się one również wielkością, a często i kształtem.

 

4. A zatem zetrzyj pomidory, albo w dowolny, inny sposób „wyjmij” miąższ (skórki każdorazowo wyrzucaj) i umieść go na przygotowanych kromkach z chleba jęczmiennego. Przyjęło się, że na przygotowanie jednego dakosa używa się jednego pomidora.

 

5. Chleb zaopatrzony w starte pomidory, pora skropić je sporą ilością oliwy extra vergine. Nie żałuj, niech oliwa wsiąknie również w chleb…

 

6. Na pomidory polane oliwą trzeba nałożyć ser. Również go nie żałuj – to nie tylko znakomite źródło białka, ale ser również nadającą dakos charakterystycznego smaku i słoności.

 

7. Na koniec posyp swoje dakos szczyptą suszonego oregano, skrop oczywiście dodatkowo oliwą, a na środku połóż jedną, maleńka oliwkę…

 

8. DAKOS czyli przekąska kreteńska to znakomity smakołyk na każdą porę dnia. W oryginale na sucharkach jęczmiennych, u mnie zaś na świeżutkim pieczywie 🙂

Spróbuj moich grzanek kreteńskich – przepis znajdziesz TUTAJ > .

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial