Drukuj przepis

DAKOS czyli przekąska kreteńska to obowiązkowa przekąska na początek pobytu na słonecznej Krecie. Jeżeli nie wiesz, co zjeść chwilę po przyjeździe na tę grecką wyspę z pewnością miejscowi zaproponują Ci właśnie DAKOS. Dakos to sucharek z mąki jęczmiennej, na którego nakłada się starte pomidory, skrapia je obficie oliwą, kładzie na wierzch lokalny ser twarogowy i posypuje suszonym oregano. Brzmi trywialnie? Być może . Kto jadł wie co traci ten, kto nie jadł 😉 Nie jestem specjalnie zwolennikiem jedzenia sucharów i to bynajmniej nie dlatego, że stan mojego uzębienia mi na to nie pozwala. Wolę świeże pieczywo, takie prosto z prawdziwej piekarni, jeszcze letnie, cudownie pachnące. I z takim właśnie zaserwuję Wam moje dakos. I co z tego, że będzie to kromka świeżego pieczywa, a nie sucharek? Jest równie pysznie 😉

 

SKŁADNIKI:

  • 1 świeża bagietka (paluch, weka, bułka podłużna) z mąki jęczmiennej (w oryginale sucharki jęczmienne paximadia);
  •  2-3 dojrzałe, miękkie pomidory gruntowe;
  • ser twarogowy mizithra (lub nasz twaróg, może być również feta);
  • suszone oregano;
  • jak najlepszej jakości oliwa extra vergine;
  • małe oliwki z pestką;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Pieczywo musi być świeżutkie (jeżeli wolisz jednak sucharki skrop je wodą, aby nie połamać sobie na nich zębów…). Pomidory tylko dojrzałe, w sezonie, gruntowe. Soczyste, słodkie…

Sera mizithra w Polsce nie kupicie, bo to ser podobny do naszego twarogu, tyle że z mleka owczego. Bardzo świeży, kremowy, lekko kwaskowy, czasem słodkawy. Zależy od tego, kto go zrobił i w jakiej części Krety. Zamiast mizithry możecie użyć naszego twarogu „od baby” (takiego właśnie kremowego, jakby do smarowania się nadawał, tłustego) lub po prostu fetę.

Suszone oregano i oliwki z pestką to dodatki, o których podczas robienia dakos zapomnieć nie można. I na koniec oliwa – cudowna, kreteńska oliwa. Uwierzcie, nie ma lepszej, choć prawie równie dobrą degustowałem kiedyś w Słowenii. Apeluję – kupujcie oliwy greckie – są niedoceniane, a smakowo zdecydowanie lepsze i mniej wytrawne niże te włoskie i hiszpańskie.

 

2. Pomidory najlepiej jest zetrzeć na tarce, ale jeżeli są bardzo dojrzałe i miękkie miąższ sam z nich „wyskakuje” 😉 Zobacz na filmie poniżej, jak dojrzałe były moje pomidory…

 

3. Jeżeli upierasz się i chcesz zrobić dakos w oryginale stosowne sucharki jęczmienne (paximadia) bez problemu kupisz w Polsce w sklepach internetowych. Sucharki pakowane są w różnej wielkości paczki, ale zwykle każda paczka zawiera kilkanaście sucharków. Różnią się one również wielkością, a często i kształtem.

 

4. A zatem zetrzyj pomidory, albo w dowolny, inny sposób „wyjmij” miąższ (skórki każdorazowo wyrzucaj) i umieść go na przygotowanych kromkach z chleba jęczmiennego. Przyjęło się, że na przygotowanie jednego dakosa używa się jednego pomidora.

 

5. Chleb zaopatrzony w starte pomidory, pora skropić je sporą ilością oliwy extra vergine. Nie żałuj, niech oliwa wsiąknie również w chleb…

 

6. Na pomidory polane oliwą trzeba nałożyć ser. Również go nie żałuj – to nie tylko znakomite źródło białka, ale ser również nadającą dakos charakterystycznego smaku i słoności.

 

7. Na koniec posyp swoje dakos szczyptą suszonego oregano, skrop oczywiście dodatkowo oliwą, a na środku połóż jedną, maleńka oliwkę…

 

8. DAKOS czyli przekąska kreteńska to znakomity smakołyk na każdą porę dnia. W oryginale na sucharkach jęczmiennych, u mnie zaś na świeżutkim pieczywie 🙂

Spróbuj moich grzanek kreteńskich – przepis znajdziesz TUTAJ > .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *