Da Michele to jedna z najstarszych pizerii w Neapolu. Od samego początku, czyli od 147 lat prowadzi ją ta sama rodzina Condurro, a menu wciąż jest takie samo: dwa rodzaje pizzy i to tylko neapolitańskiej, piwo, woda mineralna, cola (ta ostatnia zapewne dopiero od pewnego czasu…). Pizza to albo margherita (pomidory, mozzarella, bazylia), albo marinara (pomidory, czosnek, oregano). Obie pizze kosztują po 4 Euro.

FENOMEN DA MICHELE

Ciasto na pizzę neapolitańską jest absolutnie unikatowe, niepowtarzalne po prostu. Wspaniale wyrośnięte, mocno napowietrzone (nic dziwnego, wyrasta nawet do 70 godzin…), zaraz po upieczeniu chrupiące, z czasem tracące swe właściwości – staje się gumiaste. Z tego ostatniego powodu rzadko spotykane poza Neapolem – pizza neapolitańska nie nadaje się „na dowóz”, trzeba ją zjeść do 15 minut po wyjęciu jej z pieca.

Pizza marinara ( pomidory, czosnek, oregano) w Da Michele

LA CUCINA POVERA

Dopiero jedząc prawdziwą, oryginalną pizzę w Da Michele można zrozumieć fenomen tego placka, który powstał z biedy – to typowy przykład włoskiej „la cucina povera”. I choć jadłem lepsze pizze to ta tutaj uświadomiła mi, jak trudno jest dochować tradycji w dzisiejszych czasach. W Da Michele tak jest i pewnie dlatego pisze i mowi się o niej jako najlepszej pizzerii na świecie. Czas oczekiwania na stolik w sezonie sięga nawet dwóch godzin, czasem znacznie dłużej. I pomimo sławy tego lokalu nadal żywią się tutaj również miejscowi.

TRADYCJA GÓRĄ

Tajemnica sukcesu Da Michele jest banalna – do robienia pizzy używają tylko i wyłącznie naturalnych składników i stosują stare, tradycyjne, sprawdzone metody do przygotowania zakwasu do ciasta na pizzę. Ważne są również sposób zagniatania ciasta i samo robienie pizzy. Kluczowym jest również korzystanie z pieca opalanego drewnem – w takim piecu temperatura sięga ponad 400 stopni Celsjusza, a pizza piecze się w nim niewiele ponad 1 minutę…

Włosi dobrze wiedzą, że narody i ich kultura przetrwać mogą tylko wtedy, gdy będą wierni swojej tradycji. Również kulinarnej. 

Zajrzyj na stronę Da Michele ->

Pizza margherita (pomidory, mozzarella, bazylia) w Da Michele

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *