czerwona kapusta duszona po niemiecku

Czerwona kapusta duszona to znakomity dodatek do obiadu. Znamy co najmniej kilka sposobów na przygotowywanie duszonej czerwonej kapusty. A to z cebulką i boczkiem (modro kapusta na Śląsku), czy bez boczku, ale z jabłkiem, jak to w Wielkopolsce. Ja proponuję dzisiaj znakomitą odmianę – oto klasyczny, niemiecki przepis: czerwona kapusta duszona ze słodką nutą dżemu porzeczkowego, za to z wyraźnym cynamonowym akcentem i posmakiem jałowca. Całość dusi się w czerwonym winie, a efekt jest naprawdę znakomity. To świetny dodatek do wszelkiego rodzaju mięsiw, szczególnie dziczyzny w sosie.

 

CZERWONA KAPUSTA DUSZONA

SKŁADNIKI:

  • mała czerwona kapusta (około 1 kg);
  • 1 spora cebula;
  • duże jabłko;
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina;
  • ocet winny lub jabłkowy;
  • 3 kulki jałowca;
  • 1 listek laurowy;
  • 1 laseczka kory cynamonowej;
  • dżem porzeczkowy
  • cukier, sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

CZERWONA KAPUSTA duszona po niemiecku

 

2. Kapustę przekrój na połowę, wytnij z niej głąb, a następnie poszatkuj ją. Umyj w durszlaku pod bieżącą wodą i odstaw na bok.

CZERWONA KAPUSTA duszona po niemiecku

 

3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę.

CZERWONA KAPUSTA duszona po niemiecku

 

4. W dużym garnku rozpuść dużą łyżkę gęsiego smalcu (jeżeli nie masz użyj wieprzowego), a następnie wrzuć cebulę. Smaż ją około 1 minuty na średnim ogniu.

CZERWONA KAPUSTA duszona po niemiecku

 

5. Dorzuć kapustę i mieszając smaż wszystko 5 minut. Następnie wlej 250 ml czerwonego, wytrawnego wina.

CZERWONA KAPUSTA duszona po niemiecku

 

6. Do kapusty wlej 4-5 łyżek octu winnego.

CZERWONA KAPUSTA duszona po niemiecku

 

7. Dodaj do kapusty przyprawy: 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę soli, listek laurowy, korę cynamonową i owoce jałowca. Zamieszaj, zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek pokrywką i duś 30 minut (raz na czas przemieszaj wszystko).

CZERWONA KAPUSTA duszona po niemiecku

 

8. Obierz ze skórki jabłko, pozbaw nasion i pokrój je w kostkę. Dorzuć do kapusty, zamieszaj wszystko, przykryj garnek pokrywką i duś kolejne 30 minut.

CZERWONA KAPUSTA duszona po niemiecku

 

9. Gdy kapusta jest miękka dodaj 2-3 łyżki dżemu porzeczkowego. Zamieszaj i dopraw jeszcze według uznania (sól, cukier, ocet winny – w kapuście muszą być wyczuwalne wszystkie smaki).

CZERWONA KAPUSTA duszona po niemiecku

 

10. Tak przygotowana czerwona kapusta duszona na niemiecki sposób stanowi idealny dodatek do pieczonych mięsiw, w szczególności do dań z dziczyzny.

CZERWONA KAPUSTA duszona po niemiecku

A jak wolisz naszą MODRĄ KAPUSTĘ przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *