CURRY WEGETARIAŃSKIE co każdy polubi

Curry wegetariańskie to kolejna potrawa, która utwierdza w przekonaniu, że kuchnia tajska jest niezwykle smaczna i naprawdę prosta. Owszem, jak chyba każda kuchnia azjatycka wymaga dużej ilości składników, ale zwykle są one niedrogie i wystarczają na kilka takich lub innych dań. Oczywiście nie musisz użyć dokładnie tych samych warzyw, jak w moim przepisie. Jednak staraj się wybrać takie, które po kilku minutach gotowania będą „al dente”, np. fasolka szparagowa, cukinia, marchewka, groszek cukrowy itd itp. Ważny jest przede wszystkim smak dania i chrupkość warzyw. Pamiętaj, nigdy nie rozgotuj warzyw.

 

CURRY WEGETARIAŃSKIE

SKŁADNIKI:

  • po 50 gramów warzyw takich, jak: cukinia, marchewka, mini kolby kukurydzy;
  • biały bakłażan (do kupienia „u chińczyków” na bazarach);
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry;
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy;
  • 300 ml mleczka kokosowego;
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego;
  • kilka listków limonki kaffir (mogą być suszone);
  • trochę świeżych liści kolendry i bazylii;
  • 1-2 limonki;
  • sos rybny;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki, czyli po 50 gramów warzyw takich, jak: cukinia, marchewka, mini kolby kukurydzy, biały bakłażan (do kupienia „u chińczyków” na bazarach), 1 łyżeczka czerwonej pasty curry, 2 łyżeczki mielonej kurkumy, 300 ml mleczka kokosowego, 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego, kilka listków limonki kaffir (mogą być suszone), trochę świeżych liści kolendry i bazylii, limonka, sos rybny do smaku.

CURRY WEGETARIAŃSKIE co każdy polubi

 

2. Cukinie pokrój w półplasterki, marchewkę w wąskie paski (julienne), bakłażany na pół.

CURRY WEGETARIAŃSKIE co każdy polubi

 

3. Rozgrzej woka lub patelnię i wlej trochę mleczka kokosowego (resztę zachowaj na potem); dorzuć pastę curry.

CURRY WEGETARIAŃSKIE co każdy polubi

 

4. Rozmieszaj pastę curry w mleczku i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż uwolnią się aromaty

CURRY WEGETARIAŃSKIE co każdy polubi

 

5. Podkręć gaz, wlej resztę mleczka kokosowego, dolej bulion, dodaj kurkumę i dorzuć: cukinię, marchewkę…

CURRY WEGETARIAŃSKIE co każdy polubi

 

6. …kolby kukurydzy i bakłażana. Gdy potrawa zacznie wrzeć zmniejsz ogień.

CURRY WEGETARIAŃSKIE co każdy polubi

 

7. Dorzuć listki kolendry, bazylii, limonki kaffir.

CURRY WEGETARIAŃSKIE co każdy polubi

 

8. Duś curry wegetariańskie na małym ogniu przez około 5 minut, aż warzywa będą „al dente.”

CURRY WEGETARIAŃSKIE co każdy polubi

 

9. Dopraw sokiem z limonki i, jeśli potrzeba, sosem rybnym. Curry wegetariańskie podawaj z listkami kolendry i bazylii.

CURRY WEGETARIAŃSKIE co każdy polubi

Spróbuj pysznych PASZTECIKÓW CURRY przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *