Curry wegetariańskie to kolejna potrawa, która utwierdza w przekonaniu, że kuchnia tajska jest niezwykle smaczna i naprawdę prosta. Owszem, jak chyba każda kuchnia azjatycka wymaga dużej ilości składników, ale zwykle są one niedrogie i wystarczają na kilka takich lub innych dań. Oczywiście nie musisz użyć dokładnie tych samych warzyw, jak w moim przepisie. Jednak staraj się wybrać takie, które po kilku minutach gotowania będą „al dente”, np. fasolka szparagowa, cukinia, marchewka, groszek cukrowy itd itp. Ważny jest przede wszystkim smak dania i chrupkość warzyw. Pamiętaj, nigdy nie rozgotuj warzyw.

 

CURRY WEGETARIAŃSKIE

SKŁADNIKI:

  • po 50 gramów warzyw takich, jak: cukinia, marchewka, mini kolby kukurydzy;
  • biały bakłażan (do kupienia „u chińczyków” na bazarach);
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry;
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy;
  • 300 ml mleczka kokosowego;
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego;
  • kilka listków limonki kaffir (mogą być suszone);
  • trochę świeżych liści kolendry i bazylii;
  • 1-2 limonki;
  • sos rybny;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki, czyli po 50 gramów warzyw takich, jak: cukinia, marchewka, mini kolby kukurydzy, biały bakłażan (do kupienia „u chińczyków” na bazarach), 1 łyżeczka czerwonej pasty curry, 2 łyżeczki mielonej kurkumy, 300 ml mleczka kokosowego, 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego, kilka listków limonki kaffir (mogą być suszone), trochę świeżych liści kolendry i bazylii, limonka, sos rybny do smaku.

 

2. Cukinie pokrój w półplasterki, marchewkę w wąskie paski (julienne), bakłażany na pół.

 

3. Rozgrzej woka lub patelnię i wlej trochę mleczka kokosowego (resztę zachowaj na potem); dorzuć pastę curry.

 

4. Rozmieszaj pastę curry w mleczku i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż uwolnią się aromaty

 

5. Podkręć gaz, wlej resztę mleczka kokosowego, dolej bulion, dodaj kurkumę i dorzuć: cukinię, marchewkę…

 

6. …kolby kukurydzy i bakłażana. Gdy potrawa zacznie wrzeć zmniejsz ogień.

 

7. Dorzuć listki kolendry, bazylii, limonki kaffir.

 

8. Duś curry wegetariańskie na małym ogniu przez około 5 minut, aż warzywa będą „al dente.”

 

9. Dopraw sokiem z limonki i, jeśli potrzeba, sosem rybnym. Curry wegetariańskie podawaj z listkami kolendry i bazylii.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *