CUKINIA FASZEROWANA kurczakiem z fetą

Cukinia faszerowana to ciekawe danie, choć przecież sama cukinia nie jest specjalnie jakoś przekonywująca. Jednak to dość wdzięczne warzywo, bo można je przyrządzać chyba na nieskończenie wiele sposobów, również faszerować. Oczywiście faszerować można również wszystkim, co akurat mamy pod ręką. Zamiast mocno już oklepanego farszu „w stylu greckim” (pomidory suszone, oliwki, feta itp) proponuję nieco inny – z fetą i kurczakiem. Zaskakująco, prosto i naprawdę smacznie. O tak – cukinia faszerowana może być znakomitym daniem na obiad lub kolację.

 

CUKINIA FASZEROWANA

SKŁADNIKI:

  • 2 cukinie;
  • 200 gramów surowego mięsa z udek kurczaka;
  • 100 gramów sera feta;
  • natka pietruszki;
  • 1 puszka pomidorów bez skóry;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Do miski malaksera włóż 200 gramów surowego mięsa z kurczaka (takie, jakie lubisz, ale najlepsze będzie mięso z udek kurczaka, oczywiście be skóry) oraz 100 gramów sera feta – cukinia faszerowana będzie przepyszna.

CUKINIA FASZEROWANA kurczakiem z fetą

 

2. Dodaj garść natki pietruszki oraz pomidory z puszki (na początku bez sosu pomidorowego – dodaj go, jeśli farsz po zmieleniu będzie zbyt gęsty). Dopraw sporą ilością pieprzu – z solą uważaj, gdyż ser jest dość słony.

CUKINIA FASZEROWANA kurczakiem z fetą

 

3. Całość zmiksuj bardzo dokładnie chyba, że wolisz uzyskać grudkowatą masę, wtedy miksuj krócej.

CUKINIA FASZEROWANA kurczakiem z fetą

 

4. Dość spore cukinie dobrze wymyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Każdą z cukinii przekrój wzdłuż na pół, wydrąż łyżeczką środek oraz popieprz i posól.

CUKINIA FASZEROWANA kurczakiem z fetą

 

5. Cukinie podpiecz w piekarniku przez około 20 minut, a następnie wypełnij przygotowanym wcześniej farszem.

CUKINIA FASZEROWANA kurczakiem z fetą

 

6. Cukinie wypełnione farszem piecz w piekarniku przez około 40 minut. Ostateczny czas pieczenia zależy od wielkości i grubości cukinii; pamiętaj, że cukinie nie miękną jednak zbyt szybko podczas pieczenia. Cukinia faszerowana smakuje naprawdę nieźle – warto tuż przed podaniem posypać ją dodatkowo fetą i suszonym oregano.

CUKINIA FASZEROWANA kurczakiem z fetą

Przepis na pyszne PLACKI z POMIDORÓW znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *