Cukinia duszona w pomidorach na polencie podana

Cukinia pokrojona w kostkę i duszona z czosnkiem w pomidorach podawana z polentą z grzybami.

Cukinia duszona w pomidorach i podana na polencie to znakomite, proste i pełne smaku danie. Jest błyskawiczne w przygotowaniu i właściwie całoroczne, choć latem, kiedy dostępność dojrzałych warzyw jest najlepsza oczywiście smakować będzie najlepiej. Aby ten przepyszny gulasz z cukinii skonkretyzować proponuję do niego polentę np. z grzybami. Jeżeli jednak nie dasz rady kupić takiej użyj zwykłej kaszki kukurydzianej, do której pod koniec przygotowania dodaj grubo posiekane świeże zioła (np. oregano, tymianek, rozmaryn).

Składniki

1 kilogram cukinii
500 ml przecieru pomidorowego (pasaty)
duża garść liści bazylii
polenta lub kaszka kukurydziana
2 ząbki czosnku
suszone płatki chilli
sól, pieprz

Cukinia duszona w pomidorach przepis

W sezonie letnim zamiast pasaty pomidorowej możesz użyć świeżych, dojrzałych gruntowych pomidorów choć z przecierem to danie akurat wychodzi nieco smaczniejsze. Cukinie dobrze umyj i pokrój w kosteczkę „na jeden kęs”. Czosnek obierz i pozostaw w całości.

W rondelku rozgrzej trochę oliwy i wrzuć czosnek. Smaż na średnim ogniu, aby się lekko się zrumienił. Następnie wrzuć pokrojone cukinie, dodaj sól, pieprz i swoją ulubioną przyprawę. Ja użyłem suszonych czosnku i peperoncino. Zamieszaj i smaż na średnim ogniu około 3 minut.

Wlej przecier pomidorowy (passatę) lub starte dojrzałe pomidory i zamieszaj. Smaż następne dwie minuty. Po tym czasie wrzuć garść poszarpanych liści bazylii oraz dodatkowy obrany i zmiażdżony ząbek czosnku. Zamieszaj, przykryj i duś na wolnym ogniu 15 minut.

Gdy cukinia duszona będzie prawie gotowa (ma być „al dente” , nie rozgotuj jej!) przygotuj polentę. W tym celu wlej do rondelka gorącą wodę, posól ją i wsypuj powoli polentę ciągle mieszając. Gotuj 3 minuty (lub tak jak podano na opakowaniu) cały czas mieszając. Polenta nie może być zbyt gęsta. Jeśli tak jest dolej nieco gorącej wody i ponownie dobrze zamieszaj. Jeśli chcesz dodaj jeszcze nieco startego parmezanu lub innego twardego, startego sera i łyżkę masła. Dzięki temu polenta będzie bardzo aksamitna, lepsza w smaku, ale bardziej kaloryczna. Twój wybór.

Cukinia duszona w pomidorach sposób podania

Wyłóż polentę na talerz, zrób na środku lekkie wgłębienie. Na polentę nałóż sporo duszonej cukinii i polej całość wytworzonym w trakcie gotowania sosem pomidorowym.


Wypróbuj przepis na warzywa gotowane po kreteńsku.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *