Crostata to bardzo proste ciasto. Jak to u mnie „słodkości” muszą być proste i szybkie w przygotowaniu, nie jestem mistrzem cukiernictwa i każde pieczenie przeze mnie ciasta wiąże się z ryzykiem jego niejadalności. Dlatego wybieram takie przepisy, które po prostu „wychodzą”… To ciasto robi się błyskawicznie, a jego kawałek jest znakomitym dodatkiem do kawy lub herbaty gwarantując smaczny podwieczorek. Crostata najlepiej smakuje wypełniona dżemem wiśniowym albo z owoców leśnych. Oczywistą sprawą jest, że domowy dżem będzie najlepszy.

 

CROSTATA KRUCHE CIASTO Z DŻEMEM

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów mąki pszennej;
  • 125 gramów masła;
  • 100 gramów cukru;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej, cukru waniliowego lub laska wanilii;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • dżem z owoców leśnych lub wiśniowy z kawałkami owoców;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Na blat przesiej mąkę pszenną, dodaj miękkie masło, cukier, 1 jajko, łyżeczkę pasty waniliowej (lub cukru waniliowego), szczyptę soli oraz łyżeczkę proszku do pieczenia.

 

2. Zagnieć szybko ciasto, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika na 20 minut. Uwaga: możesz ciasto podzielić na dwie kule: ⅓ do ⅔ zamiast robić to po wyjęciu ciasta z lodówki.

 

3. Schłodzone ciasto podziel w proporcji ⅓ do ⅔ (o ile nie zrobiłaś tego przed włożeniem ciasta do lodówki). Większy kawałek ciasta przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy na tartę i ugniatając dłonią wypełnij formę (możesz wcześniej ciasto nieco potraktować wałkiem…). Ciasto ponakłuwaj widelcem.

 

4. Na ciasto wyłóż dość sporo dżemu, najlepiej takiego z kawałkami owoców (wiśniowy lub z owoców leśnych). Dżemu powinno być tyle, aby warstwa miała grubość około centymetra.

 

5. Na wierzch ciasta rozkrusz mniejszą część lekko zmrożonego ciasta (w oryginale są to paski układane w kratkę).

 

6. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

 

7. Crostata smakuje nawet będąc jeszcze letnią, ale najlepiej smakuje przestudzona. W żadnym wypadku nie powinna być podawana jednak prosto z lodówki.

Wypróbuj moją TARTĘ JABŁKOWĄ – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *