creme fraiche śmietana

Creme fraiche to śmietana o bardzo wysokiej zawartości tłuszczu (około 35 %), ale nie słodka, a lekko ukwaszona. Poza granicami kraju jest niezwykle popularna i używana do sosów i w ogóle do gotowania; często serwowana ze świeżymi owocami. W Polsce …właściwie jest niedostępna. Można na szczęście przyrządzić ją samemu w niezwykle prosty sposób. Creme fraiche, jest być puszysta i delikatna w smaku – dzięki temu nadaje się świetnie do deserów, ale i do przyrządzenia flammkuchen… A co to takiego dowiesz się <<TUTAJ>>. Do przyrządzenia creme fraiche potrzebne są tylko dwa składniki: słodka śmietana (ale bez domieszki jakichkolwiek dodatków) oraz naturalna maślanka.

 

CREME FRAICHE

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie gęstej, słodkiej śmietany 36%;
  • 1 mała butelka maślanki naturalnej;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj oba składniki – postaraj się, by śmietana nie miała żadnych dodatków w postaci np. karagenu. Maślanka powinna być zaś zrobiona z mleka świeżego, a nie z mleka w proszku…

CREME FRAICHE najlepsza śmietana

 

2. Do szklanki, słoiczka lub szklanej miski przełóż 36 % słodką, gęstą śmietanę (pojemnik 200 gramowy). Sprawdź, czy jest świeża, czy ma właściwą konsystencję i dobry, słodki smak.

CREME FRAICHE najlepsza śmietana

 

3. Do śmietanki wlej 2 łyżki naturalnej maślanki. Tylko tyle wystarczy, aby bakterie „podjęły” swoją pracę.

CREME FRAICHE najlepsza śmietana

 

4. Delikatnie wymieszaj oba składniki tak, aby maślanka „wniknęła” w śmietanę.

CREME FRAICHE najlepsza śmietana

 

5. Naczynie przykryj ściereczką, przewiąż gumką i odstaw w ustronne miejsce na 24-48  godzin.

CREME FRAICHE najlepsza śmietana

 

6. Sprawdź, czy śmietanka jest gotowa już po 24 godzinach – wszystko zależy od warunków, w jakich pracują bakterie. Jeśli creme fraiche nie jest jeszcze gotowa (nadal jest bardziej słodka, aniżeli kwaśna) pozostaw ją na następną dobę.

CREME FRAICHE najlepsza śmietana

 

7. Gotowa creme fraiche powinna być kwaskowa, puszysta i mieć kremowy kolor.

CREME FRAICHE najlepsza śmietana

 

8. Gdy creme fraiche jest gotowa przełóż ją do słoika, zakręć go i wstaw do lodówki. Można przechowywać około tygodnia. UWAGA: w jej smaku można się zakochać…

CREME FRAICHE najlepsza śmietana


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *