creme fraiche śmietana

Creme fraiche to śmietana o bardzo wysokiej zawartości tłuszczu (około 35 %), ale nie słodka, a lekko ukwaszona. Poza granicami kraju jest niezwykle popularna i używana do sosów i w ogóle do gotowania; często serwowana ze świeżymi owocami. W Polsce …właściwie jest niedostępna. Można na szczęście przyrządzić ją samemu w niezwykle prosty sposób. Creme fraiche, jest być puszysta i delikatna w smaku – dzięki temu nadaje się świetnie do deserów, ale i do przyrządzenia flammkuchen… A co to takiego dowiesz się <<TUTAJ>>. Do przyrządzenia creme fraiche potrzebne są tylko dwa składniki: słodka śmietana (ale bez domieszki jakichkolwiek dodatków) oraz naturalna maślanka.

 

CREME FRAICHE

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie gęstej, słodkiej śmietany 36%;
  • 1 mała butelka maślanki naturalnej;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj oba składniki – postaraj się, by śmietana nie miała żadnych dodatków w postaci np. karagenu. Maślanka powinna być zaś zrobiona z mleka świeżego, a nie z mleka w proszku…

 

2. Do szklanki, słoiczka lub szklanej miski przełóż 36 % słodką, gęstą śmietanę (pojemnik 200 gramowy). Sprawdź, czy jest świeża, czy ma właściwą konsystencję i dobry, słodki smak.

 

3. Do śmietanki wlej 2 łyżki naturalnej maślanki. Tylko tyle wystarczy, aby bakterie „podjęły” swoją pracę.

 

4. Delikatnie wymieszaj oba składniki tak, aby maślanka „wniknęła” w śmietanę.

 

5. Naczynie przykryj ściereczką, przewiąż gumką i odstaw w ustronne miejsce na 24-48  godzin.

 

6. Sprawdź, czy śmietanka jest gotowa już po 24 godzinach – wszystko zależy od warunków, w jakich pracują bakterie. Jeśli creme fraiche nie jest jeszcze gotowa (nadal jest bardziej słodka, aniżeli kwaśna) pozostaw ją na następną dobę.

 

7. Gotowa creme fraiche powinna być kwaskowa, puszysta i mieć kremowy kolor.

 

8. Gdy creme fraiche jest gotowa przełóż ją do słoika, zakręć go i wstaw do lodówki. Można przechowywać około tygodnia. UWAGA: w jej smaku można się zakochać…


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *