Confit z kaczki to smażone bardzo powoli w głębokim tłuszczu kacze nogi, następnie w tymże smalcu przechowywane po wystudzeniu. Zwykle confituje się kacze nogi, a do smażenia używa się dużej ilości kaczego lub gęsiego tłuszczu. Ja zwykle używam tłuszczu gęsiego, który pozostaje mi z pieczenia całej gęsi. Zimą gęś piekę 2, czasami 3 razy, więc smalcu zbiera się dość sporo. Jest on również niezwykle smakowity, a to z powodu dodawanych do pieczonych gęsi przypraw. Dlatego też nie muszę już dodatkowo przyprawiać gęsich, czy też kaczych nóg, gdy chcę je confitować. Confitowane mięso można przechowywać z tłuszczu w którym się smażyło przez wiele tygodni.
Składniki
6 kaczych nóg;
około 2,5 kilograma gęsiego smalcu;
sól gruboziarnista;
pieprz;
Przepis na confit z kaczki
Wysokiej jakości kacze nogi to podstawa. Postaraj się kupić takie jak najwyższej jakości. Z kaczych nóg odetnij nadmiar skóry, jeśli takowy jest. Odkrój również zbędny tłuszcz. Następnie posyp każdą kaczą nogę gruboziarnistą solą morską z obu stron. Zwykle warto dodać również świeże zioła np. tymianek. Mój gęsi smalec jest jednak bardzo aromatyczny i robić tego nie muszę. Sprawione i posolone mięso ułóż w naczyniu i przykryj je folią spożywczą. Włóż do lodówki na minimum 12 godzin.
Smażymy kacze nogi
Na dzień następny strzep delikatnie nadmiar soli z kaczych nóg i usuń zioła, jeśli takowych użyłeś. Mięso posyp świeżo zmielonym pieprzem. W dużym garnku roztop gęsi smalec i wkładaj kacze nogi tak, aby wszystkie znalazły się pod tłuszczem. Gdy smalec się zagotuje skręć gaz pod garnkiem do minimum i confituj mięso około 2,5 godziny. Smażenie winno odbywać się na bardzo wolnym ogniu tak, aby tłuszcz ledwie pyrkał, jak nasz rosół. Pamiętaj również, aby każdy kawałek mięsa był przykryty tłuszczem.
Porada-> confitowanie to prosta czynność wymagająca jedynie czasu, a nie jakichś szczególnych umiejętności kulinarnych.
Mięso należy confitować tak długo, aż będzie bardzo miękkie. Zwykle zajmuje to około 2,5 godziny. Sprawdzaj jednak wcześniej, by nie stało się tak miękkie, że zacznie się rozpadać. To jeden z najczęstszych błędów podczas confitowania, tu nie chodzi bowiem o uzyskanie mięsa typu „pulled beef”, lecz o uzyskanie klasycznej miękkości.
Confit z kaczki gotowe, ale co dalej?
Gdy mięso jest już bardzo miękkie wyjmij je i odłóż na talerz. Tłuszcz z confitowania kaczych nóg przelej przez sito, a następnie wlej go z powrotem do garnka i włóż tam usmażone mięso. Winno ono być całkowicie przykryte tym tłuszczem. Pozostaw do całkowitego przestygnięcia.
Tak przygotowane mięso wstaw do lodówki. Gdy tłuszcz zastygnie confitowane kacze nogi możesz przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Gdy zapragniesz takie pyszne, confitowane kacze nogi zjeść wystarczy wyjąć żądaną ilość ze smalcu i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Confit z kaczki sposób podania
Confitowane kacze nogi wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 20 minut, aby podgrzać mięso. Pod koniec polej kilka razy mięso wytopionym tłuszczem, aby uzyskać również odpowiednią chrupkość skórki. Na ostatnie 2 minuty pieczenia wstaw naczynie z kaczką jak najwyżej, podkręć grzanie piekarnika do 250 stopni, ustaw grzanie „grill od góry”. Skórka momentalnie się zrumieni i stanie się chrupiąca. Uważaj, by nie przypalić mięsa.
Podawaj np. z puree z topinambura, podaj również buraki czerwone zasmażane. Jeżeli jesteś prawdziwym mięsożercą to zapewniam Cię, że confitowane mięso gdy już spróbujesz – pokochasz dozgonnie. To coś absolutnie wyjątkowego.
Wypróbuj również przepis na kacze piersi z żurawiną.
No no no! Perfekcyjnie opisany przepis! Rewelacja! Praktycznie nigdy nie wystawiam komentarzy, ale tu musiałem – takich informacji szukam ze świeczką pragnąc sprawdzonego i profesjonalnie i z pasją przekazanego przepisu. Dziękuję!
Chylę czoła przed takim komentarzem i dziękuję 🙂