COMBER JAGNIĘCY w sosie kurkowym

Comber jagnięcy podany z przepysznym sosie kurkowym to z pewnością danie „na bogato”. Comber jagnięcy to bardzo delikatne mięso, właściwie rarytas, delikatny i kruchy. Drogi, nie ma co ukrywać. Ostatnio udało mi się zakupić nieduży comber jagnięcy i od razu pomyślałem o sosie kurkowym do niego. Przyznam się, że jadłem to mięso po raz pierwszy i nie da się ukryć, że jednak jest warte swojej ceny. Raz na czas zaszaleć warto.

 

COMBER JAGNIĘCY

SKŁADNIKI:

  • 1 comber jagnięcy;
  • 200 gramów kurek;
  • 200 ml słodkiej 30 % śmietanki;
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu;
  • 3 ząbki czosnku;
  • masło klarowane;
  • oliwa extra vergine;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do miski wlej 3 łyżki oliwy extra vergine. Dodaj obrane i pokrojone w plasterki 3 ząbki czosnku oraz listki z 2 gałązek świeżego rozmarynu. Wymieszaj marynatę i umieść w niej umyty i dobrze osuszony comber jagnięcy. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc, a przynajmniej na 2 godziny.

COMBER JAGNIĘCY w sosie kurkowym

 

2. Tuż przed jego przyrządzeniem wyjmij comber z marynaty i oczyść go z przypraw i nadmiaru oliwy.

COMBER JAGNIĘCY w sosie kurkowym

 

3. Mięso posól, popieprz i smaż na mocno rozgrzanej patelni, aż się pięknie zrumieni (około 3 minut). Smażenie musi być krótkie, aby zamknąć pory z zewnątrz, podczas gdy w środku mięso pozostanie soczyste.

COMBER JAGNIĘCY w sosie kurkowym

 

4. W międzyczasie szybko oczyść 200 gramów kurek i przelej przez 2 sekundy bieżącą wodą.

COMBER JAGNIĘCY w sosie kurkowym

 

5. Na osobnej patelni rozgrzej trochę masła klarowanego, wrzuć kurki, posól je, popieprz i smaż 3-4 minuty, aż nieco zmiękną. Uwaga – kurki smażone zbyt długo twardnieją…

COMBER JAGNIĘCY w sosie kurkowym

 

6. Wlej na patelnię 200 ml słodkiej 30 % śmietanki i duś grzyby na wolnym ogniu.

COMBER JAGNIĘCY w sosie kurkowym

 

7. W międzyczasie zdejmij comber z patelni, przełóż na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz 8 minut tak, aby mięso pozostało soczyste i było lekko różowe.

COMBER JAGNIĘCY w sosie kurkowym

 

8. Podczas, gdy mięso piecze się w piekarniku sos kurkowy powinien spokojnie i powoli gęstnieć. Sprawdź, czy nie trzeba dodatkowo doprawić go do smaku.

COMBER JAGNIĘCY w sosie kurkowym

 

9. Mięso wyjmij z piekarnika i pozostaw na kilka minut, aby „odpoczęło”. Następnie pokrój je w poprzeczne plastry.

COMBER JAGNIĘCY w sosie kurkowym

 

10. Comber jagnięcy w doskonałym sosie z kurkami podawaj z dodatkiem np. ziemniaków z masłem i koperkiem oraz zieloną fasolką szparagową.

COMBER JAGNIĘCY w sosie kurkowym

Przepis na JAGNIĘCINĘ po chińsku znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *