Cielęcina zapiekana z makaronem

Cielęcina zapiekana z makaronem to danie tak zwykłe, że aż niezwykłe. A na takie zapewne nie wygląda. Jego prostota, a zarazem niesamowity smak prosto ze słonecznej Krety to jego cechy charakterystyczne. Przepis na tę zapiekankę zaczerpnąłem z maleńkiej książki zakupionej właśnie na Krecie. Książka wydana niewielkim nakładem poraża szczerością i przepisami, które dwaj bracia – wydawcy – zebrali od Kreteńczyków mieszkających w górach tej pięknej wyspy.

Cielęcina zapiekana z makaronem może i nie wygląda dobrze, ale jej smak przywołuje najpiękniejsze wspomnienia z Krety. A jeżeli na Krecie jeszcze nie byliście to być może właśnie to danie zachęci Was do jej odwiedzenia. W oryginale zamiast cielęciny używa się oczywiście baraniny lub jagnięciny.

 

CIELĘCINA ZAPIEKANA

SKŁADNIKI:

  • 600 gramów cielęciny lub jagnięciny;
  • puszka pomidorów lub 4 duże pomidory (w lecie);
  • 300 gramów makaronu orzo (w kształcie ryżu);
  • oliwa extra vergine;
  • ser do starcia typu parmezan (najlepiej kreteńska grawiera);
  • suszone oregano;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Cielęcina zapiekana z makaronem

 

2. Mięso umyj i pokrój w dość grubą kostkę. Włóż je do garnka, zalej około 1 litrem gorącej wody, posól, gotuj na wolnym ogniu około 30-40 minut, aż mięso zmięknie.

UWAGA: Po zagotowaniu się wody usuń szumowiny z powierzchni.

Cielęcina zapiekana z makaronem

 

3. Po ugotowaniu wyjmij mięso z wywaru i przełóż do naczynia żaroodpornego; wywar pozostaw w garnku. Pora doprawić mięso. Ja miałem przywiezioną z Krety mieszankę „mix for gyro” ze znakomitym składem, z lekką nutą kopru włoskiego. Ty użyj swojej ulubionej mieszanki lub pomieszaj swoje ulubione zioła. Im bardziej naturalne przyprawy, tym zapiekanka będzie lepsza – unikaj mieszanek przypraw z solą, glutaminianem sodu itp.. Posyp mięso przyprawą dość obficie.

Cielęcina zapiekana z makaronem

 

4. Skoro Kreta to w żadnym daniu nie może zabraknąć również suszonego oregano.

Cielęcina zapiekana z makaronem

 

5. Do przyprawionego mięsa wlej zawartość puszki pomidorów (w lecie zamiast pomidorów w puszce dodaj świeże, dojrzałe pomidory). Ja dodałem słoik 330 ml swoich własnych pomidorów „zapuszkowanych” latem.

Cielęcina zapiekana z makaronem

 

6. Do naczynia żaroodpornego wlej około 100 ml oliwy extra vergine. Mięso jest chude, „trochę” oliwy jest niezbędne.

Cielęcina zapiekana z makaronem

 

7. Następnie wlej połowę gorącego wywaru uzyskanego z gotowania mięsa.

Cielęcina zapiekana z makaronem

 

8. Wymieszaj całość dokładnie i posyp jeszcze solą, pieprzem i dodatkowo dodanymi wcześniej przyprawami (uwielbiam furę przypraw…). Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut.

Cielęcina zapiekana z makaronem

 

9. Wyjmij naczynie z piekarnika i wsyp do niego makaron.

Cielęcina zapiekana z makaronem

 

10. Zamieszaj delikatnie całość i wlej pozostały wywar z gotowania mięsa (zagrzej go wcześniej – musi być gorący, aby nie przerwał procesu duszenia mięsa). Przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową i ponownie wstaw je do piekarnika na kolejne 15 minut (kontroluj poziom płynu w zapiekance – makaron dużo „pije”…).

UWAGA: Wywaru nalej tyle, aby został wchłonięty przez makaron.

Cielęcina zapiekana z makaronem

 

11. Po upływie wskazanego w poprzednim punkcie czasu zdejmij folię aluminiową lub pokrywkę z naczynia; jeżeli potrzeba dolej jeszcze trochę wody, aby makaron nie przywarł i nie przypalił się. Posyp całość przyprawami i ponownie wstaw do piekarnika na dalsze 15 minut. Cielęcina zapiekana z makaronem jest już prawie gotowa.

Cielęcina zapiekana z makaronem

 

12. Gdy zapiekanka jest gotowa wyjmij ją z piekarnika i zetrzyj do niej trochę (niezbyt dużo) dojrzałego sera – ja użyłem kreteńskiej grawiery (do kupienia w greckich sklepach), ale możesz też użyć innego, ulubionego sera, o mocniejszym zapachu i smaku. Zamieszaj, aby ser się rozpuścił.

Cielęcina zapiekana z makaronem

 

13. Cielęcina zapiekana z makaronem wymaga szklaneczki czerwonego, najlepiej greckiego wina. To danie sycące, aromatyczne i po prostu bardzo, bardzo smaczne. Zapiekankę najlepiej jest wyłożyć na stole na desce w naczyniu, w którym się zapiekała (równie dobrze smakuje w zwykłych talerzach).

Cielęcina zapiekana z makaronem

Zrób także genialne PIECZONKI przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *