Cielęcina w sosie chrzanowym to banalne w przygotowaniu danie. Delikatność cielęciny, jej kruchość i chudość jest powszechnie znana. Często to mięso do pieczenia owija się boczkiem, aby nabrało lepszego smaku. Odrobina tłuszczu, jak również powszechnie wiadomo, jest potrzebna, by nadać właściwy smak daniu – tłuszcz jest przecież nośnikiem smaku. Na przekór temu wszystkiemu do mojego dania użyłem tłustego kawałka cielęciny. To mostek, a w zasadzie jego część (u dorosłego osobnika byłby to zapewne raczej szponder).

Mój 800 gramowy kawałek mostka cielęcego wymagał jednak pozbawienia go nadmiaru tłuszczu i części błon. W zamian otrzymałem danie naprawdę świetne w smaku, ponieważ taki kawałek cielęciny był bardzo soczysty i rozpływał się w ustach po jego przygotowaniu. Wywar z gotowania cielęciny posłużył mi na dzień następny do przygotowania zupy.

 

CIELĘCINA W SOSIE CHRZANOWYM

SKŁADNIKI:

  • 800 gramów mostka cielęcego;
  • 2 marchewki;
  • 2 pietruszki;
  • mały seler;
  • 1 średnia cebula;
  • 3 duże liście laurowe;
  • 10 kulek ziela angielskiego;
  • natka pietruszki lub lubczyk;
  • kilka łyżek chrzanu;
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany;
  • 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej;
  • sól, pieprz;
  • pieprz ziarnisty;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki (uwaga! musztardy na zdjęciu nie są przynależne temu daniu…).

 

2. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

 

3. Przygotuj przyprawy. Pamiętaj, że im intensywniejszy w smaku będzie wywar, tym mięso nabierze lepszego smaku. Oczywiście to kwestia własnego smaku, czy dodać 3 kulki ziela angielskiego, czy 10 sztuk. Co kto lubi. Podobnie z pieprzem, ale i liściem laurowym.

 

4. Mięso pozbaw zbędnych fragmentów tłuszczu i błonek, a następnie umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Przełóż mięso do garnka i zalej 2 litrami zimnej wody. Gdy woda się zagotuje usuń powstałe szumowiny i wrzuć do garnka warzywa oraz przyprawy. Obierz cebulę, opal ją nad ogniem i również wrzuć do garnka.

 

5. Do takich mięsnych wywarów dodaję zawsze również natkę pietruszki i ewentualnie lubczyk. Tak zrobiłem również i w tym przypadku.

 

6. Przykryj garnek pokrywką i gotuj mięso na bardzo wolnym ogniu około 1,5 godziny (aż do miękkości).

 

7. Do małego garnka odlej 2-3 chochelki wywaru. Możesz to zrobić przez sitko, aby pozbyć się niepotrzebnych „zanieczyszczeń” znajdujących się w wywarze.

 

8. Do odlanego wywaru dodaj kilka łyżek dobrego chrzanu oraz nieco soli i świeżo zmielonego pieprzu. Całość zapraw kwaśną śmietaną. Gotuj sos 2 minuty, a na koniec zagęść go 1 płaską łyżeczką skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w minimalnej ilości zimnej wody.

 

9. Cielęcina w sosie chrzanowym znakomicie smakuje z ziemniakami gotowanymi i warzywami z wody. U mnie tym razem bez ziemniaków, za to z młodą kapustą na gęsto.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *