CIECIERZYCA z POMIDORAMI po kreteńsku

Ciecierzyca z pomidorami na sposób kreteńsku przygotowana to danie, na które przepis zaczyna się od słów: przygotuj pół szklanki oliwy…”. Tak właśnie zaczyna się chyba każdy przepis na Krecie. Mieszkańcy tej pięknej wyspy spożywają nieludzkie wręcz ilości tej prozdrowotnej substancji. To właśnie na Krecie mieszkają ponoć najzdrowsi ludzie na świecie, a ich dieta uważana jest za najlepszą. Czy tak jest w istocie nie wiem, ale faktycznie struktura spożywanych na wyspie produktów jest wzorowa.

Tak samo jest i w tym daniu, na które przepis przywiozłem prosto z Krety. Jest pożywna i bogata w białko roślinne ciecierzyca, są pomidory, cebula, cukinia no i oczywiście oliwa. Mnóstwo oliwy. Całe danie jest pożywne, konkretne, idealne dla nas na jesienno-zimowy czas. Ciecierzyca z pomidorami z dużą ilością oliwy smakuje zaskakująco dobrze, ale pamiętajcie, że mimo wszystko jest to tłuszcz i jednak nie radziłbym zbyt często używać go w takiej ilości, jak w tym przepisie.

 

CIECIERZYCA Z POMIDORAMI

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów ciecierzycy ze słoika lub świeżej, uprzednio namoczonej;
  • 4 duże pomidory;
  • 2 cebule;
  • 1 cukinia;
  • kilka ziemniaków;
  • suszone oregano;
  • natka pietruszki;
  • miód (opcjonalnie);
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Składniki: 400 gramów ciecierzycy ze słoika lub świeżej, uprzednio namoczonej, 4 duże pomidory, dwie cebule, jedna cukinia, suszone oregano, oliwa.

CIECIERZYCA z POMIDORAMI po kreteńsku

 

2. Pomidory sparz wrzątkiem, a następnie przelej zimną wodą. Obierz ze skóry i zetrzyj na grubych oczkach tarki.

CIECIERZYCA z POMIDORAMI po kreteńsku

 

3. Obierz cebule i również zetrzyj na tarce, ale tym razem na drobnych oczkach.

CIECIERZYCA z POMIDORAMI po kreteńsku

 

4. Do garnka wlej pół szklanki oliwy, podgrzej ją i wrzuć startą cebulę. Lekko ją podsmaż, ale nie pozwól, by się przyrumieniła.

CIECIERZYCA z POMIDORAMI po kreteńsku

 

5. Do garnka wrzuć starte pomidory.

CIECIERZYCA z POMIDORAMI po kreteńsku

 

6. Danie posól, popieprz, dopraw sporą ilością suszonego oregano (około 1 łyżki).

CIECIERZYCA z POMIDORAMI po kreteńsku

 

7. Cukinię przekrój wzdłuż na połowę, wydrąż środek i wyrzuć go. Tak oczyszczoną cukinię pokrój w drobną  kostkę. Ciecierzycę wyjmij ze słoika i opłucz pod bieżącą wodą.

CIECIERZYCA z POMIDORAMI po kreteńsku

 

8. Obierz i ugotuj kilka ziemniaków.

CIECIERZYCA z POMIDORAMI po kreteńsku

 

9. Do garnka wrzuć ciecierzycę i cukinię. Gotuj wszystko na wolnym ogniu około 10 minut.

CIECIERZYCA z POMIDORAMI po kreteńsku

 

10. Na koniec dopraw danie solą, pieprzem, ewentualnie dodaj jeszcze suszonego oregano. Jeżeli potrawa jest zbyt kwaśna (wszystko zależy od pomidorów) dopraw 1-2 łyżeczkami miodu.

CIECIERZYCA z POMIDORAMI po kreteńsku

 

11. Danie wyłóż na dużą miskę; na wierzchu rozłóż ugotowane osobno ziemniaki, a całość posyp natką posiekaną natką pietruszki. Ciecierzyca z pomidorami gotowa do podania.

CIECIERZYCA z POMIDORAMI po kreteńsku

Koniecznie wypróbuj również SAŁATKĘ z CIECIERZYCĄ – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *