ciecierzyca w pomidorach po kreteńsku

Ciecierzyca w pomidorach po kreteńsku to przepis, który zaczyna się od słów: przygotuj pół szklanki oliwy…”. Tak właśnie zaczyna się chyba każdy przepis na Krecie. Mieszkańcy tej pięknej wyspy spożywają nieludzkie wręcz ilości tej prozdrowotnej substancji. To właśnie na Krecie mieszkają ponoć najzdrowsi ludzie na świecie, a ich dieta uważana jest za najlepszą. Czy tak jest w istocie nie wiem, ale faktycznie struktura spożywanych na wyspie produktów jest wzorowa.

Tak samo jest i w tym daniu, na które przepis przywiozłem prosto z Krety. Jest pożywna i bogata w białko roślinne ciecierzyca, są pomidory, cebula, cukinia no i oczywiście oliwa. Mnóstwo oliwy. Całe danie jest pożywne, konkretne, idealne dla nas na jesienno-zimowy czas. Ciecierzyca w pomidorach po kreteńsku z dużą ilością oliwy smakuje zaskakująco dobrze, ale pamiętajcie, że mimo wszystko jest to tłuszcz i jednak nie radziłbym zbyt często używać go w takiej ilości, jak w tym przepisie.

 

CIECIERZYCA W POMIDORACH PO KRETEŃSKU

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów ciecierzycy ze słoika lub świeżej, uprzednio namoczonej;
  • 4 duże pomidory;
  • 2 cebule;
  • 1 cukinia;
  • kilka ziemniaków;
  • suszone oregano;
  • natka pietruszki;
  • miód (opcjonalnie);
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Składniki: 400 gramów ciecierzycy ze słoika lub świeżej, uprzednio namoczonej, 4 duże pomidory, dwie cebule, jedna cukinia, suszone oregano, oliwa.

 

2. Pomidory sparz wrzątkiem, a następnie przelej zimną wodą. Obierz ze skóry i zetrzyj na grubych oczkach tarki.

 

3. Obierz cebule i również zetrzyj na tarce, ale tym razem na drobnych oczkach.

 

4. Do garnka wlej pół szklanki oliwy, podgrzej ją i wrzuć startą cebulę. Lekko ją podsmaż, ale nie pozwól, by się przyrumieniła.

 

5. Do garnka wrzuć starte pomidory.

 

6. Danie posól, popieprz, dopraw sporą ilością suszonego oregano (około 1 łyżki).

 

7. Cukinię przekrój wzdłuż na połowę, wydrąż środek i wyrzuć go. Tak oczyszczoną cukinię pokrój w drobną  kostkę. Ciecierzycę wyjmij ze słoika i opłucz pod bieżącą wodą.

 

8. Obierz i ugotuj kilka ziemniaków.

 

9. Do garnka wrzuć ciecierzycę i cukinię. Gotuj wszystko na wolnym ogniu około 10 minut.

 

10. Na koniec dopraw danie solą, pieprzem, ewentualnie dodaj jeszcze suszonego oregano. Jeżeli potrawa jest zbyt kwaśna (wszystko zależy od pomidorów) dopraw 1-2 łyżeczkami miodu.

 

11. Danie wyłóż na dużą miskę; na wierzchu rozłóż ugotowane osobno ziemniaki, a całość posyp natką posiekaną natką pietruszki. Ciecierzyca w pomidorach po kreteńsku gotowa do podania.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *