ciecierzyca w pomidorach po indyjsku

Ciecierzyca w pomidorach po indyjsku to swoista aromatyczna podróż do Indii. W kilkanaście minut zasmakujesz niebywałych aromatów i smaków i to w daniu, które przyrządzi nawet kompletny amator. Oprócz przypraw, co w kuchni indyjskiej jest oczywiste, potrzebować będziesz jedynie ciecierzycy z puszki i pomidorów. Ciecierzyca w pomidorach po indyjsku to bardzo sycące danie, które z powodzeniem można jadać zarówno latem, jak i zimą – latem wyciśnie siódme poty, zimą rozgrzeje. Bez dwóch zdań tak przyrządzona ciecierzyca smakować będzie wszystkim, którzy lubią dobrze przyprawione dania. Jeżeli w kuchni używasz jedynie soli, a pieprz to dla Ciebie jedyna przyprawa, której ewentualnie możesz użyć oprócz soli to odpuść to danie. Nie jest dla Ciebie.

 

CIECIERZYCA W POMIDORACH PO INDYJSKU

SKŁADNIKI:

  • 2 puszki ciecierzycy;
  • 1 puszka pomidorów;
  • 1 cebula;
  • 1 łyżka startego imbiru;
  • pęczek świeżej kolendry;
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy;
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego;
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry;
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego;
  • 1 łyżeczka przyprawy Garam Masala;
  • cytryna;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Oczywiście ilości „suchych” przypraw są orientacyjne; zwykle na koniec i tak dorzucam jeszcze szczyptę dla podkręcenia smaku.

 

2. Odmierz przyprawy suche i zetrzyj świeży imbir; cebulę pokrój w drobną kostkę.

 

3. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzuć kmin rzymski i energicznie mieszając smaż go około 20 sekund, po czym dorzuć cebulę. Smaż na średnim ogniu około 5 minut, aż cebula lekko zbrązowieje.

 

4. Wrzuć na patelnię imbir, kurkumę, mieloną kolendrę i pieprz kajeński. Smaż 1 minutę.

 

5. Dodaj puszkę pomidorów, sok z połowy cytryny i pół szklanki wrzącej wody. Posól do smaku i duś pod przykryciem na wolny ogniu około 5 minut.

 

6. Na koniec dodaj odcedzoną ciecierzycę, dopraw do smaku niecałą łyżeczką przyprawy garam masala; jeżeli potrzeba dodaj jeszcze nieco mielonej kolendry, kminu rzymskiego, soku z cytryny i pieprzu kajeńskiego.

 

7. Ciecierzyca w pomidorach po indyjsku koniecznie musi zostać podana z listkami świeżej kolendry oraz cząstką cytryny dla chcących dodatkowo skropić danie nieco większą ilości soku z niej wyciśniętego…


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *