Ciasto z truskawkami to obowiązkowa pozycja w letnim menu, szczególnie w sezonie truskawkowym. Jedzmy truskawki, gdy są, bo ich czas jest zwykle bardzo ograniczony. W tym przepisie truskawki „zatopiłem” w tradycyjnym, bardzo klasycznym cieście drożdżowym, takim uniwersalnym. Efekt nie mógł być inny, aniżeli bardzo zadowalający – ciasto jest po prostu pyszne, zasmakuje szczególnie amatorom właśnie ciasta drożdżowego i oczywiście truskawek – jednych z najsmaczniejszych owoców na całym świecie.

 

CIASTO Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów mąki pszennej;
  • 1 kilogram dojrzałych truskawek;
  • 170 ml mleka;
  • 14 gramów suchych drożdży;
  • 125 gramów masła;
  • 3 jajka;
  • 150 gramów drobnego cukru;
  • oliwa;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do miseczki wlej 170 ml ciepłego mleka i rozpuść w nim 14 gramów suchych drożdży. Miseczkę przykryj ściereczką i pozostaw na 20 minut.

 

2. Składniki ciasta (podaję w kolejności wkładania do miski maszyny do pieczenia chleba): 125 gramów roztopionego, wystudzonego masła, roztrzepane 1 jajko i dwa żółtka, 500 gramów mąki pszennej, 150 gramów drobnego cukru. Na wierzch przelej z miseczki gotowy zaczyn. Uruchom program do zagniatania i wyrastania ciasta – u mnie nr 13, który trwa 1,25 godziny. Jeżeli nie masz maszyny do pieczenia chleba ciasto należy zagnieść tradycyjnie i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.

 

3. W międzyczasie przygotuj około 1 kilograma dojrzałych truskawek – oczyść je z szypułek, umyj pod bieżącą wodą i pozostaw do odcieknięcia.

 

4. Gdy program w maszynie zakończy się wyjmij ciasto z maszyny – powinno byc wspaniale wyrośnięte.

 

5. Wyjmij ciasto z formy, pozbaw łopatek mieszających, zagnieć kilka razy i formuj kulę zagniatając ciasto „do spodu”, jak chleb.

 

6. Tak przygotowane ciasto przełóż do nowej, dużej miski wysmarowanej lekko tłuszczem, z wierzchu również posmaruj je odrobiną oliwy, aby nie przeschło; przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 45 minut.

 

7. Po tym czasie ciasto powinno znacznie zwiększyć swoją objętość.

 

8. Wyjmij ciasto z miski, rozpłaszcz je dłońmi i  przełóż na blachę wysmarowaną tłuszczem.

 

9. W ciasto wciśnij tyle truskawek, ile tylko się da (jeżeli truskawki są zbyt wilgotne osusz je ręcznikami papierowymi).

 

10. Piecz ciasto z truskawkami w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 minut – decydującym o upieczeniu ciasta jest „test suchego patyczka”. Gdy ciasto jest upieczone wyjmij je z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia.

 

11. Przestudzone ciasto obsyp obficie cukrem pudrem. Ciasto z truskawkami to dużo ciasta, dużo truskawek i całe mnóstwo smaku. Smaku początku lata.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *