ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem to delikatne ciasto, które tak naprawdę można przyrządzić z różnymi owocami – według własnego uznania i preferencji. Wybrałem rabarbar, bo akurat jest obecnie ogólnodostępny, ale myślę, że np. z truskawkami również to ciasto będzie pyszne. Jak każde ciasto u mnie i te przyrządza się błyskawicznie – jest idealne na ciepłe dni – lekkie i mało słodkie, za to przyjemnie orzeźwiające. Z podanych składników wyszło ciasto na blachę o wymiarach 26×24 cm, ale spokojnie można je włożyć do większej tak, aby ciasto było nieco niższe (na jeden kęs).

 

CIASTO Z RABARBAREM

SKŁADNIKI:

  • kilkanaście dojrzałych łodyg rabarbaru;
  • 3 łyżki cukru;
  • 360 gramów mąki pszennej;
  • 250 gramów gęstego jogurtu naturalnego;
  • 4 jajka;
  • około 12 gramów proszku do pieczenia;
  • 250 gramów masła;
  • 180 gramów cukru pudru;
  • cukier waniliowy lub wanilia;
  • 1 cytryna;
  • płatki migdałów;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Kilkanaście dojrzałych łodyg rabarbaru umyj i obierz.

 

2. Rabarbar pokrój na kawałki (tutaj na około 4 cm paski, ale możesz zrobić mniejsze), włóż do miski i zasyp 3 łyżkami cukru. Wymieszaj i pozostaw na około 45 minut, aż rabarbar zmięknie i stanie się słodkawy.

 

3. Przygotuj wszystkie składniki na ciasto.

 

4. Mąką przesiej przez sitko i dodaj do niej proszek do pieczenia.

 

5. Do miski malaksera włóż miękkie masło, startą skórkę z cytryny, cukier puder, cukier waniliowy. Ucieraj całość kilka minut, aż masa zrobi się biała. Nie wyłączając malaksera dodawaj po jednym jajku i zmiksuj całość na jednolitą masę.

 

6. Do miski z mąką i proszkiem do pieczenia włóż zmiksowaną masę oraz jogurt. Wymieszaj wszystko.

 

7. Blachę wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia; rozłóż na niej ciasto.

 

8. Rabarbar dobrze odsącz z nadmiaru soku; rozłóż go według uznania na cieście. Całość posyp płatkami migdałów.

 

9. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut (czy ciasto jest upieczone sprawdzaj wykałaczką).

 

10. Gdy ciasto z rabarbarem lekko przestygnie posyp je cukrem pudrem.

 

11. Ciasto z rabarbarem podawaj ostudzone – jest lekkie, puszyste, miękkie i naprawdę smaczne.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *