Ciasto z borówkami to kolejna odsłona popularnego ciasta, jakim z pewnością jest ciasto jogurtowe. Już samo w sobie ciasto z dodatkiem jogurtu typu greckiego smakuje znakomicie, ale z dodatkami jest kapitalne. Piekłem już ciasta jogurtowe solo, z rabarbarem i z makiem, przyszła pora na letnie owoce sezonowe, czyli borówki, znane szerzej jako jagody.

To owoce niezwykłe również dlatego, że zawierają sporo soku, który staje się wyzwaniem dla piekącego ciasto z ich dodatkiem. Z jednej strony sok puszczony przez borówki w czasie pieczenia znakomicie przechodzi do wnętrza ciasta dodając mu smaku, z drugiej zaś podmoczone ciasto może (ale nie musi) stać się lekko zakalcowate. Znalezienie złotego środka pozostawiam Wam – ciasto z borówkami polecam, bo jest przesmaczne.

 

CIASTO Z BORÓWKAMI

SKŁADNIKI:

  • 360 gramów pszennej mąki;
  • 10 gramów proszku do pieczenia;
  • 250 gramów miękkiego masła;
  • laska wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 180 gramów drobnego cukru lub cukru pudru;
  • 1 cytryna;
  • 4 jajka;
  • 250 gramów gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego);
  • 100 gramów mąki pszennej;
  • 70 gramów miękkiego masła;
  • 1 łyżeczkę cukru waniliowego;
  • 50 gramów cukru pudru;
  • 1 litr borówek (jagód);
  • 2 łyżki cukru;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do dużej miski przesiej 360 gramów pszennej mąki i dodaj do niej 10 gramów proszku do pieczenia. Składniki wymieszaj, miskę odstaw na bok.

 

2. Do miski malaksera włóż 250 gramów miękkiego masła i wsyp opakowanie cukru waniliowego, laskę wanilii lub domowej roboty cukier waniliowy.

 

3. Do miski malaksera wsyp 180 gramów drobnego cukru lub cukru pudru.

 

4. Na koniec do miski malaksera włóż startą skórkę z wyparzonej cytryny. Ucieraj całość w malakserze kilka minut, aż masa zrobi się biała. Nie wyłączając malaksera dodawaj po jednym jajku (w sumie wbij 4 jajka) i zmiksuj całość na jednolitą masę. Uzyskaną masę przelej do miski, w której znajduje się mąka z proszkiem do pieczenia. Wlej tam również również 250 gramów gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego). Wszystkie składniki w misce dokładnie wymieszaj na gładkie ciasto.

UWAGA: Najlepszym do ciasta jogurtowego jest gęsty, tłusty (10% tłuszczu) jogurt naturalny typu greckiego.

 

5. Blachę o wymiarach 24×26 cm wysmaruj lekko olejem i wyłóż papierem do pieczenia; rozłóż na niej ciasto.

 

6. W osobnej misce połącz i wyrabiaj krótko na elastyczne ciasto 100 gramów mąki pszennej, 70 gramów miękkiego masła, 1 łyżeczkę cukru waniliowego oraz 50 gramów cukru pudru lub drobnego. Otrzymasz ciasto, z którego w stosownym czasie zrobisz kruszonkę do Twojego ciasta jogurtowego 😉

 

7. Do dużej miski wsyp umyte wcześniej i dobrze odcieknięte borówki. Ile borówek? Nie wiem, na oko, może około 1 litra, może pół litra… Tak naprawdę wszystko zależy do Ciebie 😉 Do borówek wsyp 2 łyżki drobnego cukru i zamieszaj delikatnie.

 

8. Wymieszane z cukrem borówki rozłóż szybko na cieście.

 

9. Na wierzchu ciasta rozłóż błyskawicznie przygotowaną chwilę wcześniej kruszonkę (patrz punkt 6 niniejszego przepisu). Wstaw blachę z ciastem do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz ciasto około 45 minut.

 

10. Tak naprawdę czas pieczenia tego ciasta jest trudny do oszacowania – test suchego patyczka w tym przypadku nie sprawdzi się, ponieważ ciasto podmaka od borówek. Moje ciasto piekło się 45 minut i było OK. Innym razem jednak wymagało aż 1 godziny pieczenia. Po kilku testach wydaje mi się, że najlepszą metodą jest wyłączenie piekarnika po upływie około 45-50 minut, uchylenie drzwiczek i pozostawienie ciasta do przestygnięcia.

 

11. Ciasto z borówkami smakuje naprawdę wybornie; jest wilgotne, całe przesiąknięte smakiem słodko – kwaśnych borówek i „wciąga” się je koncertowo.

 

12. Korzystajcie z sezonowych owoców, bo zdecydowanie za szybko od nas odchodzą – tak, jak borówki. Zróbcie to ciasto z borówkami na bazi e greckiego jogurtu i smakujcie lato pełnymi garściami.

Wolisz CIASTO DROŻDŻOWE z BORÓWKAMI ? Przepis znajdziesz <<TUTAJ>> .


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *