CIASTO Z BORÓWKAMI na jogurcie greckim

Ciasto z borówkami to kolejna odsłona popularnego ciasta, jakim z pewnością jest ciasto jogurtowe. Już samo w sobie ciasto z dodatkiem jogurtu typu greckiego smakuje znakomicie, ale z dodatkami jest kapitalne. Piekłem już ciasta jogurtowe solo, z rabarbarem i z makiem, przyszła pora na letnie owoce sezonowe, czyli borówki, znane szerzej jako jagody.

To owoce niezwykłe również dlatego, że zawierają sporo soku, który staje się wyzwaniem dla piekącego ciasto z ich dodatkiem. Z jednej strony sok puszczony przez borówki w czasie pieczenia znakomicie przechodzi do wnętrza ciasta dodając mu smaku, z drugiej zaś podmoczone ciasto może (ale nie musi) stać się lekko zakalcowate. Znalezienie złotego środka pozostawiam Wam – ciasto z borówkami polecam, bo jest przesmaczne.

 

CIASTO Z BORÓWKAMI

SKŁADNIKI:

  • 360 gramów pszennej mąki;
  • 10 gramów proszku do pieczenia;
  • 250 gramów miękkiego masła;
  • laska wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 180 gramów drobnego cukru lub cukru pudru;
  • 1 cytryna;
  • 4 jajka;
  • 250 gramów gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego);
  • 100 gramów mąki pszennej;
  • 70 gramów miękkiego masła;
  • 1 łyżeczkę cukru waniliowego;
  • 50 gramów cukru pudru;
  • 1 litr borówek (jagód);
  • 2 łyżki cukru;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do dużej miski przesiej 360 gramów pszennej mąki i dodaj do niej 10 gramów proszku do pieczenia. Składniki wymieszaj, miskę odstaw na bok.

CIASTO Z BORÓWKAMI na jogurcie greckim

 

2. Do miski malaksera włóż 250 gramów miękkiego masła i wsyp opakowanie cukru waniliowego, laskę wanilii lub domowej roboty cukier waniliowy.

CIASTO Z BORÓWKAMI na jogurcie greckim

 

3. Do miski malaksera wsyp 180 gramów drobnego cukru lub cukru pudru.

CIASTO Z BORÓWKAMI na jogurcie greckim

 

4. Na koniec do miski malaksera włóż startą skórkę z wyparzonej cytryny. Ucieraj całość w malakserze kilka minut, aż masa zrobi się biała. Nie wyłączając malaksera dodawaj po jednym jajku (w sumie wbij 4 jajka) i zmiksuj całość na jednolitą masę. Uzyskaną masę przelej do miski, w której znajduje się mąka z proszkiem do pieczenia. Wlej tam również również 250 gramów gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego). Wszystkie składniki w misce dokładnie wymieszaj na gładkie ciasto.

UWAGA: Najlepszym do ciasta jogurtowego jest gęsty, tłusty (10% tłuszczu) jogurt naturalny typu greckiego.

CIASTO Z BORÓWKAMI na jogurcie greckim

 

5. Blachę o wymiarach 24×26 cm wysmaruj lekko olejem i wyłóż papierem do pieczenia; rozłóż na niej ciasto.

CIASTO Z BORÓWKAMI na jogurcie greckim

 

6. W osobnej misce połącz i wyrabiaj krótko na elastyczne ciasto 100 gramów mąki pszennej, 70 gramów miękkiego masła, 1 łyżeczkę cukru waniliowego oraz 50 gramów cukru pudru lub drobnego. Otrzymasz ciasto, z którego w stosownym czasie zrobisz kruszonkę do Twojego ciasta jogurtowego 😉

CIASTO Z BORÓWKAMI na jogurcie greckim

 

7. Do dużej miski wsyp umyte wcześniej i dobrze odcieknięte borówki. Ile borówek? Nie wiem, na oko, może około 1 litra, może pół litra… Tak naprawdę wszystko zależy do Ciebie 😉 Do borówek wsyp 2 łyżki drobnego cukru i zamieszaj delikatnie.

CIASTO Z BORÓWKAMI na jogurcie greckim

 

8. Wymieszane z cukrem borówki rozłóż szybko na cieście.

CIASTO Z BORÓWKAMI na jogurcie greckim

 

9. Na wierzchu ciasta rozłóż błyskawicznie przygotowaną chwilę wcześniej kruszonkę (patrz punkt 6 niniejszego przepisu). Wstaw blachę z ciastem do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz ciasto około 45 minut.

CIASTO Z BORÓWKAMI na jogurcie greckim

 

10. Tak naprawdę czas pieczenia tego ciasta jest trudny do oszacowania – test suchego patyczka w tym przypadku nie sprawdzi się, ponieważ ciasto podmaka od borówek. Moje ciasto piekło się 45 minut i było OK. Innym razem jednak wymagało aż 1 godziny pieczenia. Po kilku testach wydaje mi się, że najlepszą metodą jest wyłączenie piekarnika po upływie około 45-50 minut, uchylenie drzwiczek i pozostawienie ciasta do przestygnięcia.

CIASTO Z BORÓWKAMI na jogurcie greckim

 

11. Ciasto z borówkami smakuje naprawdę wybornie; jest wilgotne, całe przesiąknięte smakiem słodko – kwaśnych borówek i „wciąga” się je koncertowo.

CIASTO Z BORÓWKAMI na jogurcie greckim

 

12. Korzystajcie z sezonowych owoców, bo zdecydowanie za szybko od nas odchodzą – tak, jak borówki. Zróbcie to ciasto z borówkami na bazi e greckiego jogurtu i smakujcie lato pełnymi garściami.

CIASTO Z BORÓWKAMI na jogurcie greckim

Wolisz CIASTO DROŻDŻOWE z BORÓWKAMI ? Przepis znajdziesz <<TUTAJ>> .


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *