Ciasto z agrestem i kruszonką koniecznie trzeba wypróbować wtedy, gdy dostępny jest taki naprawdę dojrzały, aż czarnoczerwony agrest. Agrest to owoc niezbyt popularny z uwagi na jego wysoką kwaskowość, nawet gdy jest dojrzały. Ale gdy go odpowiednio przyrządzić oddaje swoje smaki w sposób niezwykle interesujący. Moje ciasto z agrestem jest przedziwne – wyszło „spod” mojej ręki w sposób dość przypadkowy, ale ponieważ jest naprawdę smaczne (choć niełatwe i dość pracochłonne) dzielę się z Wami przepisem wierząc, że i Wam zasmakuje.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Składniki ciasta: 280 gramów mąki, 170 gramów masła, 130 gramów cukru pudru, 2 opakowania cukru waniliowego, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki masy: 1 kilogram bardzo dojrzałego agrestu, 60 gramów cukru, 1 budyń waniliowy, 350 ml mleka, 100 ml kwaśnej śmietany. Składniki na kruszonkę: 100 gramów mąki, 70 gramów masła, 30 gramów cukru pudru, 1 łyżeczka mielonego cynamonu.

 

2. Agrest oskub z końcówek, oczyść, włóż do miski malaksera. Bardzo krótko metodą pulsacyjną przesiekaj część owoców. Przesiekany agrest przełóż do miski i zasyp 60 gramami cukru. Dobrze zamieszaj i odstaw na godzinę, aż owoce puszczą sok.

 

3. Do przygotowania ciasta potrzebne będzie miękkie masło (170 gramów) – przygotuj je w osobnej misce. 280 gramów mąki pszennej przesiej do dużej miski – do mąki dodaj 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz wsyp cały cukier waniliowy.

 

4. Masło przełóż do miski malaksera – miksuj krótko na gładką masę. Następnie nie przestając miksować wsyp powoli cukier puder (130 gramów).

 

5. Dalej ucieraj składniki i wlewaj do nich po jednym jajku tak, aby uzyskać jednolitą, białą masę. Gotową masę przełóż do miski z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Wymieszaj całość na gładką masę.

 

6. Brytfankę o wymiarach 26×24 cm wysmaruj tłuszczem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia. Przelej na blachę utarte ciasto i rozsmaruj dokładnie – łatwo nie będzie, bo ciasto będzie bardzo gęste i będzie się kleić. Takie jednak ma być, aby nie przesiąkło sokiem z owoców 😉 Blachę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ciasto 15 minut.

 

7. W międzyczasie, gdy ciasto się podpieka przygotuj według opisu na opakowaniu budyń waniliowy. Gotowy budyń odstaw na chwilę na bok.

 

8. Wyjmij z piekarnika podpieczone ciasto i odstaw, aż nieco przestygnie. Przygotuj kruszonkę ze składników, jak na początku przepisu.

 

9. Do budyniu włóż 100 gramów kwaśnej śmietany i energicznymi ruchami mieszaj wszystko, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę.

 

10. Wymieszany ze śmietaną budyń rozłóż dokładnie na podpieczonym cieście.

 

11. Na budyń wyłóż agrest wraz ze wszystkimi sokami, jakie pojawiły się w wyniku dodania do niego cukru.

 

12. Podpieczone na spodzie ciasto nie jest co prawda puszyste i miękkie, ale dzięki temu i dzięki masie budyniowej sok z owoców nie zamoczy ciasta. Można więc wlać swobodnie z owocami cały jakże pyszny sok z agrestu 🙂

 

13. Błyskawicznie rozłóż kruszonkę na cieście i włóż je do piekarnika. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

 

14. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw, aż nieco przestygnie.

 

15. Przestudzone ciasto z agrestem posyp cukrem pudrem.

 

16. Ciekawy spód, super masa budyniowa i naprawdę pyszny agrest wraz z jego sokami – ciasto z agrestem naprawdę jest znakomite.

Drukuj

4 thoughts on “Ciasto z agrestem i kruszonką”

  1. Jeszcze jak! 🙂 Ale zdradzę Ci sekret, spodobał mi się Twój przepis bo układem przypominał wypełnianie krzyżówki 😉 Chciałam poczuć, że go dzielę a nie mam zamiar jedynie skonsumować 😉 Tak mi to utkwiło w szarej masie, że w głowie została sama mąka 😉 W przyszłe lato będę bliżej oryginału 🙂

  2. Nie mogłam sobie odmówić bo ciekawie piszesz i nie ma już agrestu – a więc wyzwanie 🙂 W zamian za to nałożyłam na budyń plasterki banana i wyjątkowo dobry dżem z kiwi i agrestu. Musiałam sobie poradzić, przynajmniej w kuchni. Daleko mi do podróżniczki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *