CIASTO Z AGRESTEM i kruszonką

Ciasto z agrestem skryte pod kruszonką koniecznie trzeba wypróbować wtedy, gdy dostępny jest taki naprawdę dojrzały, aż czarnoczerwony agrest. Agrest to owoc niezbyt popularny z uwagi na jego wysoką kwaskowość, nawet gdy jest dojrzały. Ale gdy go odpowiednio przyrządzić oddaje swoje smaki w sposób niezwykle interesujący. Moje ciasto z agrestem jest przedziwne – wyszło „spod” mojej ręki w sposób dość przypadkowy, ale ponieważ jest naprawdę smaczne (choć niełatwe i dość pracochłonne) dzielę się z Wami przepisem wierząc, że i Wam zasmakuje.

 

CIASTO Z AGRESTEM

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 280 gramów mąki pszennej;
  • 170 gramów masła;
  • 130 gramów cukru pudru;
  • 2 opakowania cukru waniliowego;
  • 2 wiejskie jajka;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

 

MASA:

  • 1 kilogram bardzo dojrzałego agrestu;
  • 60 gramów cukru;
  • 1 budyń waniliowy;
  • 350 ml mleka;
  • 100 ml kwaśnej śmietany;

 

KRUSZONKA:

  • 100 gramów mąki;
  • 70 gramów masła;
  • 30 gramów cukru pudru;
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki ciasta.

CIASTO Z AGRESTEM i kruszonką

 

2. Agrest oskub z końcówek, oczyść, włóż do miski malaksera. Bardzo krótko metodą pulsacyjną przesiekaj część owoców. Przesiekany agrest przełóż do miski i zasyp 60 gramami cukru. Dobrze zamieszaj i odstaw na godzinę, aż owoce puszczą sok.

CIASTO Z AGRESTEM i kruszonką

 

3. Do przygotowania ciasta potrzebne będzie miękkie masło (170 gramów) – przygotuj je w osobnej misce. 280 gramów mąki pszennej przesiej do dużej miski – do mąki dodaj 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz wsyp cały cukier waniliowy.

CIASTO Z AGRESTEM i kruszonką

 

4. Masło przełóż do miski malaksera – miksuj krótko na gładką masę. Następnie nie przestając miksować wsyp powoli cukier puder (130 gramów).

CIASTO Z AGRESTEM i kruszonką

 

5. Dalej ucieraj składniki i wlewaj do nich po jednym jajku tak, aby uzyskać jednolitą, białą masę. Gotową masę przełóż do miski z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Wymieszaj całość na gładką masę.

CIASTO Z AGRESTEM i kruszonką

 

6. Brytfankę o wymiarach 26×24 cm wysmaruj tłuszczem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia. Przelej na blachę utarte ciasto i rozsmaruj dokładnie – łatwo nie będzie, bo ciasto będzie bardzo gęste i będzie się kleić. Takie jednak ma być, aby nie przesiąkło sokiem z owoców. Blachę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ciasto 15 minut.

UWAGA: Nie piecz spodu za długo, bo zacznie pękać i będzie suchy, niesmaczny.

CIASTO Z AGRESTEM i kruszonką

 

7. W międzyczasie, gdy ciasto się podpieka przygotuj według opisu na opakowaniu budyń waniliowy. Gotowy budyń odstaw na chwilę na bok.

CIASTO Z AGRESTEM i kruszonką

 

8. Wyjmij z piekarnika podpieczone ciasto i odstaw, aż nieco przestygnie. Przygotuj kruszonkę ze składników, jak na początku przepisu.

CIASTO Z AGRESTEM i kruszonką

 

9. Do budyniu włóż 100 gramów kwaśnej śmietany i energicznymi ruchami mieszaj wszystko, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę.

CIASTO Z AGRESTEM i kruszonką

 

10. Wymieszany ze śmietaną budyń rozłóż dokładnie na podpieczonym cieście.

CIASTO Z AGRESTEM i kruszonką

 

11. Na budyń wyłóż agrest wraz ze wszystkimi sokami, jakie pojawiły się w wyniku dodania do niego cukru.

CIASTO Z AGRESTEM i kruszonką

 

12. Podpieczone na spodzie ciasto nie jest co prawda puszyste i miękkie, ale dzięki temu i dzięki masie budyniowej sok z owoców nie zamoczy ciasta. Można więc wlać swobodnie z owocami cały jakże pyszny sok z agrestu 🙂

CIASTO Z AGRESTEM i kruszonką

 

13. Błyskawicznie rozłóż kruszonkę na cieście i włóż je do piekarnika. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

CIASTO Z AGRESTEM i kruszonką

 

14. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw, aż nieco przestygnie.

CIASTO Z AGRESTEM i kruszonką

 

15. Przestudzone ciasto z agrestem posyp cukrem pudrem.

CIASTO Z AGRESTEM i kruszonką

 

16. Ciekawy spód, super masa budyniowa i naprawdę pyszny agrest wraz z jego sokami – ciasto z agrestem naprawdę jest znakomite.

CIASTO Z AGRESTEM i kruszonką

Pyszna KRUSZONKA ze ŚLIWKAMI przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

4 thoughts on “CIASTO Z AGRESTEM i kruszonką”

  1. Jeszcze jak! 🙂 Ale zdradzę Ci sekret, spodobał mi się Twój przepis bo układem przypominał wypełnianie krzyżówki 😉 Chciałam poczuć, że go dzielę a nie mam zamiar jedynie skonsumować 😉 Tak mi to utkwiło w szarej masie, że w głowie została sama mąka 😉 W przyszłe lato będę bliżej oryginału 🙂

  2. Nie mogłam sobie odmówić bo ciekawie piszesz i nie ma już agrestu – a więc wyzwanie 🙂 W zamian za to nałożyłam na budyń plasterki banana i wyjątkowo dobry dżem z kiwi i agrestu. Musiałam sobie poradzić, przynajmniej w kuchni. Daleko mi do podróżniczki 🙂 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *