ciasto ucierane z truskawkami

Ciasto ucierane okraszone truskawkami to bardzo proste, uniwersalne, o mocno maślanym smaku ciasto. Truskawki w nim oczywiście znaleźć się mogą li i jedynie w sezonie truskawkowym, a poza nim tak naprawdę możesz użyć takich owoców, jakie lubisz, aktualnie występujące o danej porze roku. Nie znam skutecznego sposobu, aby truskawki nie zapadały się podczas pieczenia do środka ciasta, ale nie przeszkadza mi to w jego pałaszowaniu, wręcz przeciwnie. Dzięki temu truskawki oddają smak w całym kawałku jedzonego ciasta

 

CIASTO UCIERANE

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów jak najbardziej dojrzałych truskawek;
  • 300 gramów mąki pszennej;
  • 200 gramów masła;
  • 4 jajka;
  • 180 gramów cukru;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Kup około 500 gramów jak najbardziej dojrzałych truskawek, najlepiej prosto z pola lub z własnej działki. Różnica pomiędzy takimi truskawkami, a sklepowymi jest ogromna. Truskawki oczyść z szypułek, przelej zimną wodą i dobrze osusz.

CIASTO UCIERANE z truskawkami

 

2. Oprócz truskawek do ciasta potrzebne będą: 300 gramów mąki pszennej, 200 gramów masła, 4 jajka, 180 gramów cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

CIASTO UCIERANE z truskawkami

 

3. Mąkę przesiej do miski i wsyp do niej proszek do pieczenia.

CIASTO UCIERANE z truskawkami

 

4. Żółtka jajek oddziel od białek.

CIASTO UCIERANE z truskawkami

 

5. Do miski malaksera wlej białka jajek, dodaj szczyptę soli i miksuj do uzyskania sztywnej piany.

CIASTO UCIERANE z truskawkami

 

6. Nie przerywając miksowania dosypuj powoli do piany cukier, aż do całkowitego jego zużycia.

CIASTO UCIERANE z truskawkami

 

7. Po cukrze do masy wlewaj po jednym żółtku.

CIASTO UCIERANE z truskawkami

 

8. Gdy masa jest utarta przelej ją do dużej miski.

CIASTO UCIERANE z truskawkami

 

9. Do utartej masy stopniowo wsypuj mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj na bieżąco, aby składniki połączyły się.

CIASTO UCIERANE z truskawkami

 

10. Gdy uzyskasz jednolitą masę wlewaj do niej powoli stopione, przestudzone masło. Ciagle mieszając staraj, by składniki dobrze się połączyły. Na koniec powinna powstać jednolita, gęsta masa.

CIASTO UCIERANE z truskawkami

 

11. Brytfankę o powierzchni 24×26 cm przesmaruj tłuszczem, a następnie obsyp bułka tartą. Na tak przygotowaną brytfankę wlej utartą masę.

CIASTO UCIERANE z truskawkami

 

12. Do masy delikatnie wciskaj truskawki każdą z nich uprzednio delikatnie wycierając ręcznikiem papierowym, aby mieć pewność, że ciasto nie podmoknie. „Upchaj” tyle truskawek, ile dasz rady zmieścić.

CIASTO UCIERANE z truskawkami

 

13. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni przez około 45 minut. Sprawdź patyczkiem, czy jest upieczone. Jeśli tak wyjmij je z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia.

CIASTO UCIERANE z truskawkami

 

14. Gdy ciasto jest przestudzone posyp je cukrem pudrem. Można rozpocząć degustację…

CIASTO UCIERANE z truskawkami

 

15. Ciasto ucierane z dodatkiem pysznych truskawek znika bardzo szybko – uważaj, żeby zdążyć się „załapać”…

CIASTO UCIERANE z truskawkami

Zrób ROSTER TRUSKAWKOWY do naleśników przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *