Ciasto ucierane z truskawkami i cukrem pudrem

Proste ciasto ucierane z dodatkiem dojrzałymi truskawkami posypane cukrem pudrem po upieczeniu.

Ciasto ucierane z truskawkami to bardzo proste, uniwersalne ciasto o mocno maślanym smaku. Truskawki w nim oczywiście znaleźć się mogą jedynie w sezonie truskawkowym, a poza nim tak naprawdę możesz użyć takich owoców, jakie lubisz, jakie są dostępne w danej porze roku. Nie znam skutecznego sposobu, aby truskawki nie zapadały się podczas pieczenia do środka ciasta, ale nie przeszkadza mi to w jego pałaszowaniu, wręcz przeciwnie. Dzięki temu truskawki oddają smak w całym kawałku jedzonego ciasta.

Składniki

500 gramów jak najbardziej dojrzałych truskawek;
300 gramów mąki pszennej;
200 gramów masła;
4 jajka;
180 gramów cukru;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
sól;

Przepis na ciasto ucierane z truskawkami

Do tego ciasta potrzeba około 500 gramów jak najbardziej dojrzałych truskawek, najlepiej prosto z pola lub z własnej działki. Różnica pomiędzy takimi truskawkami, a sklepowymi jest ogromna. Truskawki oczyść z szypułek, przelej zimną wodą i dobrze osusz. Oprócz truskawek do ciasta potrzebne będą: 300 gramów mąki pszennej, 200 gramów masła, 4 jajka, 180 gramów cukru, a także 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Mąkę przesiej do miski i wsyp do niej proszek do pieczenia.

Żółtka jajek oddziel od białek. Skoro ciasto ucierane pora zatem rozpocząć owe ucieranie. Do miski malaksera wlej białka jajek, dodaj szczyptę soli i miksuj do uzyskania sztywnej piany. Nie przerywając miksowania dosypuj powoli do piany cukier, aż do całkowitego jego zużycia. Następnie do masy wlewaj po jednym żółtku.

Gdy masa jest utarta przelej ją do dużej miski. Teraz już nie możesz korzystać z malaksera, trzeba użyć siły rąk. Do masy stopniowo, po łyżce, wsypuj mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj łyżką lub szpatułką, aby składniki połączyły się. Wraz z ilością dodanej mąki mieszanie idzie coraz ciężej.

Gdy już mąka połączy się z pozostałymi składnikami, a ciasto stanie się gęste wlewaj do niego powoli stopione, przestudzone masło. Ciagle mieszaj aby składniki dobrze się połączyły. Na koniec powinna powstać jednolita, średnio gęsta masa.

Brytfankę o powierzchni 24×26 cm przesmaruj tłuszczem, a następnie obsyp bułka tartą. Na tak przygotowaną brytfankę wlej utartą masę. Do masy delikatnie wciskaj truskawki, każdą z nich uprzednio delikatnie wycierając ręcznikiem papierowym, aby mieć pewność, że ciasto nie podmoknie. „Upchaj” tyle truskawek, ile dasz rady zmieścić.

Ciasto ucierane z truskawkami sposób pieczenia

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez około 45 minut. Sprawdź patyczkiem, czy jest upieczone. Jeśli tak wyjmij je z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia. Gdy ciasto ucierane z truskawkami jest przestudzone posyp je cukrem pudrem. Można rozpocząć degustację. Ciasto z dodatkiem pysznych truskawek znika bardzo szybko, uważaj, żeby zdążyć się „załapać”.


Przygotuj także roster truskawkowy idealny do naleśników.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *