Ciasto ucierane okraszone truskawkami to bardzo proste, uniwersalne, o mocno maślanym smaku ciasto. Truskawki w nim oczywiście znaleźć się mogą li i jedynie w sezonie truskawkowym, a poza nim tak naprawdę możesz użyć takich owoców, jakie lubisz, aktualnie występujące o danej porze roku. Nie znam skutecznego sposobu, aby truskawki nie zapadały się podczas pieczenia do środka ciasta, ale nie przeszkadza mi to w jego pałaszowaniu, wręcz przeciwnie. Dzięki temu truskawki oddają smak w całym kawałku jedzonego ciasta

 

CIASTO UCIERANE

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów jak najbardziej dojrzałych truskawek;
  • 300 gramów mąki pszennej;
  • 200 gramów masła;
  • 4 jajka;
  • 180 gramów cukru;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Kup około 500 gramów jak najbardziej dojrzałych truskawek, najlepiej prosto z pola lub z własnej działki. Różnica pomiędzy takimi truskawkami, a sklepowymi jest ogromna. Truskawki oczyść z szypułek, przelej zimną wodą i dobrze osusz.

 

2. Oprócz truskawek do ciasto potrzebne będą: 300 gramów mąki pszennej, 200 gramów masła, 4 jajka, 180 gramów cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

3. Mąkę przesiej do miski i wsyp do niej proszek do pieczenia.

 

4. Żółtka jajek oddziel od białek.

 

5. Do miski malaksera wlej białka jajek, dodaj szczyptę soli i miksuj do uzyskania sztywnej piany.

 

6. Nie przerywając miksowania dosypuj powoli do piany cukier, aż do całkowitego jego zużycia.

 

7. Po cukrze do masy wlewaj po jednym żółtku.

 

8. Gdy masa jest utarta przelej ją do dużej miski.

 

9. Do utartej masy stopniowo wsypuj mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj na bieżąco, aby składniki połączyły się.

 

10. Gdy uzyskasz jednolitą masę wlewaj do niej powoli stopione, przestudzone masło. Ciagle mieszając staraj, by składniki dobrze się połączyły. Na koniec powinna powstać jednolita, gęsta masa.

 

11. Brytfankę o powierzchni 24×26 cm przesmaruj tłuszczem, a następnie obsyp bułka tartą. Na tak przygotowaną brytfankę wlej utartą masę.

 

12. Do masy delikatnie wciskaj truskawki każdą z nich uprzednio delikatnie wycierając ręcznikiem papierowym, aby mieć pewność, że ciasto nie podmoknie. „Upchaj” tyle truskawek, ile dasz rady zmieścić.

 

13. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni przez około 45 minut. Sprawdź patyczkiem, czy jest upieczone. Jeśli tak wyjmij je z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia.

 

14. Gdy ciasto jest przestudzone posyp je cukrem pudrem. Można rozpocząć degustację…

 

15. Ciasto ucierane z dodatkiem pysznych truskawek znika bardzo szybko – uważaj, żeby zdążyć się „załapać”…


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *